Proszę o poradę

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Proszę o poradę

Post »

Szukałam ale nie mogę sie doszukać czy geranium można zraszać ewentualnie jak zapewnić wilgotność roślinie
Z góry przepraszam jak założyłam nie potrzebny wątek ale zależy mi na informacji Dziękuję z góry za wszelka informację
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Proszę o poradę

Post »

:wit ja kwiaty,które lubią większą wilgotność ustawiam na podstawce wysypanej żwirkiem albo torfem i wlewam wody (jak wyparuje to uzupełniam) :) . Znalazłam taką informacje o geranium "jest wrażliwa na nadmiar wilgoci w glebie, nadmierne podlewanie bardziej jej szkodzi, niż okresowe przesuszenie gleby." oraz,że świetnie nawilża powietrze,ale o zraszaniu nic nie wspomniano :roll: . Jak cos znajdę bądź się dowiem to napisze,pozdrawiam :uszy
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedż ja też znalazłam w goglach wątek o tej tresci "jest wrażliwa na nadmiar wilgoci w glebie, nadmierne podlewanie bardziej jej szkodzi, niż okresowe przesuszenie gleby ale konkretnie chodzi mi o zraszanie ale będę robiła tak jak ty to robisz póki nie znajde konkretnej informacji
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Coś znalazłam :) Zacznę od tego,że geranium to potoczna nazwa pelargonii,a "termin geranium w języku botaników odnosi się do innego (choć pokrewnego) rodzaju ? bodziszek (Geranium). Zarówno pelargonie jak i bodziszek (Geranium) należą do tej samej rodziny bodziszkowatych (Geraniaceae) i były kiedyś ujmowane w jednym rodzaju." I coś o zraszaniu "pelargonie nie lubią zraszania, które może powodować gnicie roślin. Lubią suchą atmosferę, dobrze znoszą letnie upały." ;:142
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”