U mnie znów zaszła pomyłka w cebulach - miała być 'Afrodyta' jest 'Dancing Quenn' ( tak mi się przynajmniej wydaję...), ale nie narzekam, bo zawsze chciałam ją mieć Szkoda tylko, że dwa kwiaty... Najpierw wypuściła 8 liści, a potem postanowiła sobie zakwitnąć...
A ten miał być 'Exotica' . Nie wiem co zakwitło Może ktoś rozpozna?
Witajcie
Mój Amarylis już przekwita - kwitnie u mnie pierwszy raz (jest zdobyczny). Czy ten pęd kwiatowy się usuwa, czy czekać aż uschnie całkiem? Czy go się nie rusza?
patianiolek obetnij tylko przekwitłe kwiaty (u góry pędu) a łodygę pozostaw aż wyschnie i zżółknie, dopiero potem ją usuń (przez jakiś czas będzie odżywiała jeszcze cebulę )
THX Aniu obydwie cebule to wygrana w konkursie w zeszłym roku Lemon miał 2 pędy i 7 kwiatów a w tym roku dla odmiany Red 2 pędy i 8 kwiatów
W tej chwili już po kwiatach i regenerują cebule Liściory na pół metra
U mnie Red zawsze ma dwa pędy, jak go dobrze podkarmię w lecie, to kwiatów jest dużo, jak słabiej, to po 6-8.
A w jakim konkursie? Dla takiej nagrody warto wziąć udział , hipek śliczny.
Aniu ja już wyszedłem z wprawy z hipkami stare dobre czasy Teraz mam tylko ze względu na darmochę ale już drugi rok kwitną i mam nadzieję że pozostaną w domu na dłużej Chociaż ten Red to miała być Double Roma, ale ten sponsor często myli nazwy