krismiszcz pisze:
Podłoże to Torf uniwersalny .
Wczoraj widziałem torf kwaśny i torf odkwaszony....i się zastanawiałem jaki byłby lepszy do wysiewu roślin...
krismiszcz pisze:
Podłoże to Torf uniwersalny .
Źle się wyraziłem w pierwszym poście. Pisząc do gruntu miałem na myśli inspekt wypełniony ziemią z lasu na spodzie , potem warstwa torfu wysokiego ( niezbyt gruba) , następnie cieniutka warstwa piasku - na to nasiona i na wierzch jeszcze ok 2 cm warstwa piasku. A inspekt jest przykryty agrowłókniną białą , taką którą przykrywałem np kiełkujące ogórki.krismiszcz pisze:MrAKI Nie ma co się przejmować, spokojnie jeśli nasiona są "pełne" to lada moment będą wychodzić, w przypadku jodły kaukaskiej jest to 4-6 tygodni (źródło. Poradnik z Florpaku). U mnie w warunkach konrolowanych kiełki pojawiły się po 3 tygodniach a regularne kiełkowanie po 4 tygodniach. Niestety pogoda jest taka a nie inna i troche może się to dłużyć(zbyt niska temp).
Cały czas kontroluj potem siewki aby z tej nadmiaru wilgoci, grzyb nie atakował młodych roślin.
A jeszcze jedo posiane masz do gruntu czy do inspektu? ( tak tylko pytam bo w pierwszym poście było że do gruntu potem coś wspominasz o inspekcie)
O ja też wysłałem taką samą Ilość, co do prognozy 1500 szt. Trzeba wziąść pod uwagę zdolność kiełkowania oraz żywotność nasion. Ja uciesze sie nawet z połowy, potem będę miał mniejszy wydatek na doniczkiMrAKI pisze:Wysiałem 100 g nasion czyli teoretycznie powinno być z tego nawet 1500 roślinek...
ja to bym się cieszył jakby mi się chociaż 100 uchowało...krismiszcz pisze: Ja uciesze sie nawet z połowy, potem będę miał mniejszy wydatek na doniczki
Jak przyjedziesz do mnie to spokojnie mogę Ci dać 100 sadzonek jodły ;-)wintersports14 pisze: ja to bym się cieszył jakby mi się chociaż 100 uchowało...![]()
ok spokojnie niech sobie póki co rosną zdrowo....a jak ew. nie będziesz miał co zrobić z kilkoma sztukami to wtedy je wezmękrismiszcz pisze:Jak przyjedziesz do mnie to spokojnie mogę Ci dać 100 sadzonek jodły ;-)