Brokuły- uprawa, odmiany
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak uprawiać brokuł?
Dzięki, uszczknęłam kwiatostany, bo inaczej nie da się tego określić
Miałam tego całą garść
Dodałam do sałatki, czekam czy wyrosną kolejne.
Te dzikie brokuły, nie są pewnie smaczniejsze od zwykłych, bo zwykłe są już idealne w smaku. Ja na razie zjadłem trzy, trochę większe od pięści, ale następne róże szykują się większe i bardziej regularne. (podlałem nawozem z wapniem i molibdenem)
Ogólnie, nie to co ze sklepu. Wystarczą jakieś trzy, cztery minuty gotowania i są już pyszne i gotowe do podania z masłem i przypieczoną bułką. Ale w przyszłości zainwestuję w parowar, być może efekt będzie jeszcze lepszy.
Nie mniej jednak w przyszłym roku, będą na 100% i w większej ilości (kalarep z rozsady, najwyżej kilka)
Ogólnie, nie to co ze sklepu. Wystarczą jakieś trzy, cztery minuty gotowania i są już pyszne i gotowe do podania z masłem i przypieczoną bułką. Ale w przyszłości zainwestuję w parowar, być może efekt będzie jeszcze lepszy.
Nie mniej jednak w przyszłym roku, będą na 100% i w większej ilości (kalarep z rozsady, najwyżej kilka)
- cantati

- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja będę jeszcze wysiewać na jesienny zbiór, bo tych z wiosennego do zamrożenia to mikroskopijna ilość chyba mi zostanie (o ile w ogóle
)
Alembik, co do parowaru, to super sprawa, tylko brokuł niestety w parowarze nie zostanie taki pięknie zielony jak blanszowany w wodzie z cukrem i solą. Pod przykryciem ciemnieje mu kolorek i robi się mało atrakcyjny wizualnie
Ale smaczny jest, no i bez soli gotowany 
Alembik, co do parowaru, to super sprawa, tylko brokuł niestety w parowarze nie zostanie taki pięknie zielony jak blanszowany w wodzie z cukrem i solą. Pod przykryciem ciemnieje mu kolorek i robi się mało atrakcyjny wizualnie
Pozdrawiam, Dorota
wrzucić do wrzątku na parę sekund i na parowar... Tak przynajmniej podejrzewam, że wtedy zachowa kolor. Bo wierzchnia warstwa się nie utleni (czy coś tam)
- cantati

Hmm.. No trzeba spróbować. Chociaż wydaje mi się, że większą rolę odgrywa tutaj fakt, że parowar musi być przykryty. W garnku z wodą jak gotuję przykryty, to też ciemnieje 
Pozdrawiam, Dorota
- romaszka

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wczoraj wysiałam brokuł i kalafior, wydaje mi się, że teraz akurat czas 
wprost do gruntu?
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też wysiałam brokuły do gruntu, ale jako rozsadę.
To ja też wysieję. Myślałem, że siany tak późno nie zniesie szkodników...
Jaką odmianę siejecie tego brokuła ja kupiłam wczoraj odmianę wiarus miałam siać a na opakowaniu pisze że siew 5-10 lipca 
Sieję Maraton F1, już mam pierwsze wschody.
- cantati

Beata11
, ja też mam Wiarusa, ale troszkę nasion wysieję wcześniej niż zalecają na opakowaniu
W nadchodzący weekend planuję 
Pozdrawiam, Dorota
A to i ja wysieję jak przestanie padać ,wysiewasz już na miejsce stałe czy na rozsadę?cantati pisze:Beata11, ja też mam Wiarusa, ale troszkę nasion wysieję wcześniej niż zalecają na opakowaniu
W nadchodzący weekend planuję