Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

No i jestem w swoim wątku po 20-tu dniach. Storczyki żyją swoim spokojnym rytmem. Póki co, większość w wersji wyłącznie zielonej.
Przędziorki chyba opanowane, ale mam zamiar zafundować im jeszcze stresik, gdyby tak zechciały się jeszcze paść na moich storczykach.

Merghen, mam nadz.,że wełnowce również ujarzmiłas (?) A zmiany na mojej 'Bellinie' zupełnie nie przeszkadzają jej ładnie się rozwijać.
Liście rosną jędrne, a plamy jakby zahamowane. Co będzie dalej to będzie :wink:

Dziękuję Justynko i Joane za dobre słowo :) Może u Twojego Tetraspisa Joane, też zmiany da się opanować.
Tego Ci bardzo życzę, bo to bardzo uroczy storczyk !
A co do Lycaste, to zazdroszczę Ci tych przyrostów. U mnie zawsze jest tylko jeden. Za to co roku mam kwitnienie.
Ty masz tyle cudownych kwitnień, że pewnie i Lycaste weźmie się kiedyś do roboty...

Henryku czytałam, że masz sporo propozycji kwiatowych niespodzianek od Forumowiczek :)
Czy to nie piękne ? Warto powalczyć mimo trudności prawda ? Wszyscy trzymamy kciuki za powodzenie ratowania i wspieramy Cię mocno :uszy

Anabell, dziękuję pięknie :)
marwes pisze:Asiu "akwariowe storczyki " tak pięknie kwitną i czemu akurat one są rajem dla przędziorka ,to ciekawe... :?: przecież wilgoć jest tam bardzo duża , a te małe potwory tego przecież nie lubią. Już widzę to jak ;:124 to paskudztwo a ono jakby przyodziało się w zbroję i nic je nie rusza . Znam ten ból.
Marku, dokładnie to samo mnie zastanawiało. One jednak mają tam dosyć ciepło, a to niestety też lubią. Rośliny w akwarium pomimo
nieproszonych gości rozwijają się znakomicie. Sprzyja im pora roku. Muszę mieć się na baczności, obserwować i działać ;:148

A teraz historia pewnej Phalaenopsis

1 zdjęcie (24 XI 2010) - stan po ośmiu miesiącach od początku reanimacji w kamieniach. Tyyyle czekania, a ledwo widać zaczątki nowych korzeni.
2 zdjęcie (15 III 2011) - dołożyłam wokół trzonu 'kołderkę' ze sphagnum. To znacznie przyspieszyło wzrost korzonków.
3 zdjęcie (10 VII 2011) - stan po kolejnych czterech miesiącach - korzenie podrosły, ale młode liście wciąż karłowate.

Obrazek Obrazek Obrazek

I stan aktualny. :heja Nie mogę doczekać się na otwarcie pąków. Intrygują mnie te prześwitujące kropeczki.
Ten leżący liść jest jędrny.Tak niepokornie ustawił się do światła:

Obrazek

Obrazek Obrazek

I na koniec trochę koloru - moja obficie kwitnąca miniaturka ('kwitnienie sklepowe'):

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na takie wyginające liście to ja mam sposób :wink: Kładę na niego tasiemkę (oczywiście po odwróceniu na właściwa stronę) i z dwóch stron obciążam ją stabilizując niesforny liść.
Zazwyczaj wystarczy kilka dni by rósł jak Bóg przykazał :wink:

Mech potrafi czynić cuda też często go stosuję :D
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Dorotko za radę ;:196 Po lewej str.od zapączkowanej Phalaenopsis stoi moja Phal. mariae. Młodzież dopiero prawda ?
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej tak, ale ona bardzo szybko rośnie :D

Widziałam w Dreźnie dokładnie takiego rozmiaru już z pączkiem, ale oni w szklarniach mają zupełnie inne warunki niż my na parapetach :(
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawe co się wykluje z tego długo oczekiwanego reanimka ;:65.
Martika
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu miniaturka śliczna, choc ja niecierpliwie czekam na rozkwit reanimka, te szpiczaste pączki są strasznie intrygujące.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martika68 pisze:Ciekawe co się wykluje z tego długo oczekiwanego reanimka ;:65.
Dzięki dziewczyny za odwiedziny :)
Martiko, Kasiu, o reanimka warto było walczyć, bo to Phalaenopsis Penang Girl Chin Yeo x Coral Isles. Jeśli dotrwa do rozkwitu, to powinien być cudny.
Ale mam już przykre doświadczenie, że nie zawsze rozkwita taki, na którego oczekujemy.
Powyższego storczyka w każdym razie o mało co nie straciłam. Tuż po zakupie zaczął gwałtownie marnieć i stracił wszystkie i tak już liche korzenie.
Pewnie miał wcześniej skrajnie inne warunki.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Joasiu 2 letnia walka jaką stoczyłaś z przeciwnościami aby doprowadzić storczyka do takiego wyglądu można rzec że jest wygrana przez Ciebie.
Efekty na Phalaenopsis Penang Girl Chin Yeo x Coral Isles zapewne już niedługo zobaczysz i mam cichą nadzieję że się nimi podzielisz z nami.
Wyguglowałem sobie tego storczyka(http://www.phalaenopsis.net/phpBB/viewt ... f=7&t=9474 ) i cóż ,powiem krótko piękny że aż zatyka dech w piersiach.
Czekam wraz ze wszystkimi na długie i wyczerpujące sprawozdanie fotograficzne z rozkwitu ;:65 :!:
Miniaturka ładna bo tak słodko landrynkowo kwitnie ;:63
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku, szczerze mówiąc miałam wątpliwości co do tego intensywnie 'biskupiego' koloru widząc wcześniejsze stadium rozwoju
pąków (widoczne młodsze pąki - zielone z bordowymi kropeczkami).
Teraz jednak wygląda to tak:

Obrazek Obrazek

Adrenalinka rośnie ;:65 Szkoda, że ten maleńki pączek na drugim pędzie padnie, bo już widzę, że żółknie.
Rośnie jednak następny...

Jeszcze więcej do myślenia daje mi mój Aerides odorata. Muszę jednak 'trochę' poczekać, żeby sprawdzić cóż to się zamierza wykluć
z zakątka najstarszego (dawno obciętego już) liścia. Może zechce zakwitnąć, zanim zarośnie korzeniami całe moje okno ? ;:173
Awatar użytkownika
Magdalenka88
100p
100p
Od: 12 maja 2012, o 23:21
Kontakt:

Post »

No już już prawie się otwiera! :) Piękna ta Twoja miniaturka, urocza :)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Asiu śliczne kwitnienia, zresztą jak zwykle u Ciebie ;:138
Moja Phal. fasciata (młoda) dalej kontynuuje swoje kwitnienie na starym pędzie, wypuściła nowy ale liście już mają zmiany i mam "nerwa" na wszystkie phal. lecz już nie stosuję chemii, co ma być to będzie ;:108
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
x-K-m
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 mar 2012, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak tam "biskupi" pączek ? ;:65
Pozdrawiam,
Adam.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i co? ;:87 ;:87 ;:87
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
Magdalenka88
100p
100p
Od: 12 maja 2012, o 23:21
Kontakt:

Post »

Pokaż kwiatki, pokaż kwiatki! ;:1
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wielkie Kochani, że nie pozwalacie temu wątkowi na pokrycie grubą warstwą kurzu ;:4
Nie było mnie przez kilka ostatnich dni. Po powrocie zastałam dwa śliczne kwiaty w pełnej okazałości, po jednym na każdym pędzie.
Wybaczcie jednak proszę próbę cierpliwości jeszcze do niedzieli. Zabija mnie praca w tym okresie.
Nie mam nawet czasu podlać moich storczyków...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”