Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Post »

No toś mi teraz zabiła ćwieka... :;230 Twoje w gruncie są o wiele ładniejsze niż moje w folii. Mam je 2 czy 3 sezon i wiecznie miały i teraz też mają podwinięte liście i są jakby omdlałe , takie byle jakie. Owocowały dość przyzwoicie , dlatego siałam je i w tym roku. , ale wyglądają u mnie paskudnie. :oops:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No coś Ty, na pewno nie ładniejsze, Twoje pewnie już kwitną i owocki zawiązują, moje o kwitnieniu zaczynają dopiero myśleć :oops: Późno je wysadziłam, bo miałam cykora przed przymrozkami i męczyły się w kubkach do 20 maja gdzieś... Wyglądały w tych kubkach i po posadzeniu jakby miały się rozpłakać, takie smutasy przez te liście popodwijane. Dopiero teraz tak się wzięły za siebie. Ja je mam pierwszy raz, więc porównania nie mam żadnego.
A czy u Ciebie Małgosiu też mają takie podbarwione na ciemno stożki? Moje Byczki tak mają, Black Krim, P-20 Blue i Czarne Zebry.. :roll:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż poleciałam do folii pooglądać swoje pomidory :;230 Byczym Rogom kwitnie drugie grono , na pierwszym są już widoczne 2 owocki. Dolne liście wyprostowane , ale górne pozwijane w trąbki ;:173 Fioletowego nie widać na nich.
Ludwik gdzieś napisał ,że takie podwiędnięcie pomidorów może oznaczać przenawożenie.... :roll: Muszę to przeanalizować.:D
P-20 chyba ma widocznie genach ten kolor , bo i liście i łodygi ma fioletowe. Nawet owocki już mi się na fioletowo wybarwiają. Niestety nie mam do niedzieli aparatu , więc fotek nie zrobię.
Black Krim i Czarne Zebry również nie mają przebarwień. Takie Fioletowe kolorki na pomidorach mogą oznaczać brak fosforu lub trudności w jego przyswajaniu ( z tego co pamiętam).
Pozdrawiam,Małgorzata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to pięknie! ;:138 Ja już się nie mogę doczekać pierwszych zawiązków ;:65
O tym fosforze myślałam właśnie, że może to dlatego - zobaczę jak się sprawa rozwinie po wczorajszym oprysku, może przyswoją co mają przyswoić i zzielenieją :D Mam nadzieję, że coś zdążyły wchłonąć, bo oprysk robiłam ok. godz. 17.00-18.00 a ok. 2.00 w nocy spadł deszcz :roll:
P-20 u mnie też cały fioletowy, ale nawet jeszcze nie zaczął dawać oznak kwitnienia, więc owoce to w sierpniu uświadczę najwcześniej :;230 A intrygują mnie one baaaardzo :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cantati pisze:Mam nadzieję, że coś zdążyły wchłonąć, bo oprysk robiłam ok. godz. 17.00-18.00 a ok. 2.00 w nocy spadł deszcz :roll:
Od 18 do 2.00 zdążyły 100 razy wyschnąć , więc wchłonęły wszystko , nic się "nie zmarnowało" :D
Tego P-20 też jestem bardzo ciekawa. Zapowiada się ciekawie , jeszcze żeby był smaczny , to było by miło... :;230
Ja w ogóle mam większą korbę na koktailówki , i gdyby nie przeciery , to sadziłabym tylko drobnoowocowe pomidory ( ot, takie zboczenie :roll: )
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Małgosiu, uspokoiłaś mnie powiem Ci, bo jak zobaczyłam ten deszcz w nocy, to do 4 rano nie spałam ;:oj
Co do koktajlówek, to powiem Ci, że były moją pierwszą pomidorową miłością 3 lata temu i już tak zostało :D
Nawet nie opamiętałam się i jak pod koniec kwietnia dostałam nasiona kilku odmian, to je wysiałam po kilka sztuk :oops:
I teraz mam takie piętnastocentymetrowe mikruski Pink Peach, Red Star, Cherry Purple Pear, Green Grape Cherry, Ildi i Rosa Quartz Multiflora :oops:
Wysadziłam je dzisiaj właśnie, no bo cóż, może choć po jednym gronku zawiążą i zaspokoją moją ciekawość :;230
Pozdrawiam, Dorota
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widać, że zaczęło sie EURO 2012 - bo panów na Frum nie widać! :D
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie :) Wszyscy już przyklejeni do telewizorków :D Ja też jednym okiem podglądam :lol:
Pozdrawiam, Dorota
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Trudno jest pisać trzymając kciuki, prawda :D ?!

- danaa
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Green Grape Cherry i Ildi miałam. Ildi piękne grona wiąże ( podobne do megagroniastego) , ale za kwaśne były , jak dla mnie. Natomiast Green Grape Cherry , nie dosyć ,że pyszny , to jeszcze pięknie wygląda. :D W tym roku też go mam.Reszty nie miałam , ale pooglądam w sieci , jak się mecz skończy :D W razie W będę sępić :oops: ( na wymiankę , oczywiście)
Cieszę się ,że Cię uspokoiłam :D
Pozdrawiam,Małgorzata
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

A ja zdążyłem opryskać swoje pomidorki przed meczem, i teraz siedzę spokojnie i przeglądam forum. Ponadto 4 dni temu zauważyłem po deszczu że jeden malinowy jest złamany, podwiązałem go jeszcze w dwóch miejscach, i co? I urósł już kilka centymetrów i ma się dobrze.
:D
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, ja już mam przygotowane woreczki z organzy zabezpieczające przed bzykami zapylającymi, żeby czyste nasionka zbierać :;230
Mam nadzieję, że się uda, więc tylko daj cynka co chcesz :D

Danaa, oj trudno :lol: Na szczęście przerwa była :D

Karr-km, ja wczoraj w czasie oprysku sama własnoręcznie złamałam jednego Malinowego Olbrzyma ;:14
Niestety nie było co podwiązywać, ale na razie zostawiłam, może puści jeszcze wilka...
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

basow@ pisze:No toś mi teraz zabiła ćwieka..
No to masz szczęście Małgosiu, że czasowo nie dysponuję aparatem foto, bo mur beton wpadłabyś w kompleksy :lol: . Właśnie wróciłem z działki i po raz drugi musiałem podwiązywać pomidory.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz , ja nie taka pierwsza do wpadania w kompleksy :;230 :;230
A że Twoje rosną jak szalone - to ja się tylko cieszę z tego powodu. :D ;:196
Moim też niczego nie brakuje , spędzają mi sen z oczu takie podwiędnięte i rachityczne jak właśnie Bycze Rogi ,bo nie wiem na 100% czy taka ich uroda , czy jednak ja coś robię źle.
Pozdrawiam,Małgorzata
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Cantati ja wczoraj w czasie oprysku sama własnoręcznie złamałam jednego Malinowego Olbrzyma ;:14
Niestety nie było co podwiązywać, ale na razie zostawiłam, może puści jeszcze wilka...[/quote]

No oby sie wilk zrobił. Ja wolałem podwiązać i marzenie się spełniło :wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”