Kolejny chłodny dzionek w naszym ogrodzie - ale my witamy gości gorąco
julka_ "codziennie po godzince"

, kawałek po kawałku i jakoś tak samo połączyło się w całość

, dziekujemy za słowa zachwytu i uznania - one są bardzo dopingujące , a pracy wciąż wiele...
joannakr0508 Witam w naszych skromnych progach nowego gościa

dziękujemy za wizytę i miłe słowa ... , a pracy ile ...oj wiele, wiele lat ... początek był zupełnie inny, teraz wciąż poprawiamy, zmieniamy, przerabiamy i udoskonalamy... i końca nie widać

Zapraszamy
April 
Jolu dziękuję Ci za słowa uznania ale chyba mnie troszeczkę przeceniłaś

Moje iglaki zakupione bez planu, pomyślunku i bez nazwy... nie przywiązuję wagi do nazw... zwracam uwagę na to co mi się podoba i kupuję

Więc nie mogę podpowiedzieć Tobie... Chyba , że tak ogólnie...
Odnalazłam tę rabatkę u Ciebie ... ponieważ jestem zauroczona hostami i żurawkami ja bym ją obsadziła właśnie nimi. Hosty są w różnych kolorach i wielkościach i dała bym wielkie na tył, a średnie i mniejsze do przodu. W na brzegu obsadziła bym żurawkami. Do tego bliżej żywopłotu między hostami kilka szczepionych na pniu kulek i stożków z bukszpanu lub iglaków. Twoje posadzone już w tym miejscu tawuły i hortensje będą się też wśród nich dobrze czuły. U mnie takie zestawy dobrze sobie radzą

W okolicach host można posadzić cebulowe kwitnące wiosną. Zanim hosty wypuszczą wielkie liście cebulowe będą kwitły i zdobiły rabatę...
Sama mam jeszcze kilka rabatek i całą ogromną skarpę do zagospodarowania ... i myślę o kompozycjach hostowo - żurawkowych z dodatkiem iglaków szczepionych na małe drzewka i do tego hortensje, marzy mi się kilka traw...Już poczyniłam nawet czynności rozmnażanie roślin , bo myślę o zastosowaniu roślin grupowo po kilka z jednego gatunku

i zamierzam konsekwentnie tej zasady się trzymać

nie misz - masz z 1000 różnych roślin jak do tej pory tylko po kilka sztuk obok siebie ulubionych i już sprawdzonych roślin ... W dużym ogrodzie zdają egzamin takie nasadzenia , wprowadzają spokój i podkreślają urodę i piękno roślin. Ale to jeszcze chwilkę będzie trwało
Pozdrawiam Jola