idzie w dobrym kierunku, bo zauważyłem, że liście zaczynają się odwijać. Na początku nie mogłem stwierdzić co to za choroba bo dopiero zaczęła się rozwijać dlatego tak strzelałem. No cóż teraz będę mądrzejszy.
U mnie na bobie pojawiają się już biedronki. Znoszą takie żółte jajka w kupkach, podobnie jak motyle, więc radził bym się dwa razy zastanowić, zanim się je usunie.
KorK, ja dawno bobu nie uprawiałem, ale tunel foliowy dla bobu? Nigdy nie stosowałem. Jasne że możesz go zdjąć! Jest czerwiec a co do uszczyknia to w okresie kwitnienia osobiście uszczykałem z góry same szczyty. Jak było dużo mszyc to i znacznie więcej...
Po zawiązaniu się strąków OK
Tylko ja szczerze to pierwszy raz mam do czynienia w ogóle z warzywami itp. Więc jak to mniej więcej wygląda? Małe strączki?
KorK, tylko z tą folią to nie wiem, ja nie mam doświadczenia z uprawą w folii, ale bym uważała z takim nagłym ściągnięciem. Folia jednak osłaniała dotąd bób przed bezpośrednimi promieniami słońca. Wybierz może na to jakiś pochmurny dzień, żeby czasem nagłe, ostre słońce nie poprzypalało roślin.