W moim ogródku - IWONA1311
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku - IWONA1311
Agness dziękuję właśnie nie mogłam sobie skojarzyc jak ta roślinka sie nazywa chociaż tu na forum widziałam ją już u kilku osób 
- IWONA1311

Dzisiaj skończyłam plewienie na rabatach i oplewiłam jeszcze ogórki. Oprócz tego posadziłam w końcu moje paprotki, które czekały od jesieni aż znajdę im miejsce. Nie mogłam się zdecydować gdzie je wsadzić, aż w końcu wylądowały w konciku na hostowisku

i troszkę bliżej

i każda z osobna

języcznik zwyczajny "Cristata"

adiantum venustum

wietlica iseańska "Pictum"

a ta kupiona dziś ale niestety nie znam jej nazwy

i troszkę bliżej

i każda z osobna

języcznik zwyczajny "Cristata"

adiantum venustum

wietlica iseańska "Pictum"

a ta kupiona dziś ale niestety nie znam jej nazwy
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko szalejesz z zakupami.
Piękne odmiany paproci.
Wiesz, że ja z zakupu sangwinari kanadyjskiej także się cieszyłam jak dziecko.
Udało mi się ją w tym roku kupić od takiej pani z Ponigwody.
Nawet miała kwiaty, ale bardzo szybko opadają.
Niepokoi mnie tylko fakt, że po posadzeniu wcale nie przyrasta.
Nie znam jeszcze jej wymagań, może sangwinarie tak mają?
Piękne odmiany paproci.
Wiesz, że ja z zakupu sangwinari kanadyjskiej także się cieszyłam jak dziecko.
Udało mi się ją w tym roku kupić od takiej pani z Ponigwody.
Nawet miała kwiaty, ale bardzo szybko opadają.
Niepokoi mnie tylko fakt, że po posadzeniu wcale nie przyrasta.
Nie znam jeszcze jej wymagań, może sangwinarie tak mają?
- IWONA1311

Tajeczko ja też bardzo chciałam ją mieć , szukałam wczesną wiosną choć Kasia (Katri) mówiła że cena w tamtym roku to było 50 zł
, a dzisiaj ją właśnie dostałam
. Kasia ma ją już jakieś 5 lat i widziałam u niej w wątku że miała już w tym roku ładną kępkę. Wyczytałam w mojej mądrej książce że potrzebuje ona ciepłego miejsca i jasnego cienia na skraju zarośli i lekko kwaśnej próchnicznej gleby, i że krótko po po dojrzeniu nasion roślina usycha, aby następnej wiosny pokazać się na nowo. Na sąsiedztwo nadają się paprocie i mogłam ją tam razem z nimi posadzić pewnie w piątek ją dosadzę do tego paprociowego kącika.
- MonaeS

- Od: 22 mar 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tamtym roku miałam takiego konwalika i podobną ale z zielonymi listkami, Ladnie przezimowały, natomiast kwietniowy przymrozek zmiótł je doszczętnie. Miałam je wykopać, ale czarny kowalik pokazał chęć życia i teraz ma 2 cm listek. Zobaczę i poczekam, ale na żwirowej rabatce wyglądał bardzo elegancko
- IWONA1311

Dziękuję Aniu właśnie zastanawiałam się gdzie go posadzić i teraz już chyba wiem, mam nadzieję że uda mu się u mnie przetrwać, i Twój też niech dobrze rośnie skoro wykazuje chęci do życia. Gdzieś tu na forum czytałam że one lepiej rosną w lekkim cieniu.
-
beatann
- 500p

- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Kontakt:
Iwonko tak patrzę na Twoje paprocie i coś mi się zdaje że złapałam jakiegoś wirusa
będą wyglądać bosko między szyszkami. Piękne

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Iwonko śliczny paprociowy zakątek, jak się rozrosną widok będzie wspaniały....no i to podłoże z szyszek.....świetnie to wygląda 
- IWONA1311

Beatko dziękuję ale jeśli chcesz złapać wirusa to popatrz tu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=51688 tam to mają piękne paprocie.
Agness dziękuje starałam się im stworzyc dobre podłoże żeby mi przetrwały bardzo mi się podobają te roślinki i mam nadzieję że będą mi rosły. Mam jeszcze zamiar dosoadzić do nich sangwinarię bo podobno lubi sąsiedztwo paproci i tam w szyszkach przynajmniej jej nie wydziabię jak zanikną jej liście.
Agness dziękuje starałam się im stworzyc dobre podłoże żeby mi przetrwały bardzo mi się podobają te roślinki i mam nadzieję że będą mi rosły. Mam jeszcze zamiar dosoadzić do nich sangwinarię bo podobno lubi sąsiedztwo paproci i tam w szyszkach przynajmniej jej nie wydziabię jak zanikną jej liście.
-
beatann
- 500p

- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Kontakt:
Iwonko dzięki bardzo.
no to po płynęłam
teraz to już straszne choróbstwo

- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Ja przez paprocie trafiłam na to forum kiedyś szukałam roślin do cienistego zakątka i wsiąkłam .Ja mam tylko jakieś jedne popularne ale chyba to nie pióropusznik bo rozłazić się nie chce.
- E-mienta
- 500p

- Od: 21 mar 2011, o 18:22
Hej Iwona, świetne te Twoje paprocie, ja w tym roku też ze 2 odmiany kupiłam, ale moje sadzoneczki to mikruski w porównaniu z Twoimi.
Szyszki zbierałaś w znajomym lesie? nie wywiewa Ci ich z rabat? poszukuję wypełnienia innego niż kora, a szare kamyczki, które u nas są tanie nie za bardzo mi się podobają.
Do zobaczenia w niedzielę!
Szyszki zbierałaś w znajomym lesie? nie wywiewa Ci ich z rabat? poszukuję wypełnienia innego niż kora, a szare kamyczki, które u nas są tanie nie za bardzo mi się podobają.
Do zobaczenia w niedzielę!
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
- IWONA1311

Beatko, Gosiu ja właśnie przez ten wątek o paprociach zaraziłam się tymi roślinkami.
Ewa szyszki są odemnie z lasu stamtąd to ja na razie kamienie zwożę
. U mnie hulają spore wiatry i jak na razie nie ruszają ich z rabat, jedynie wrony mi je wynoszą, ale na szczęście w małych ilościach, no i ja pod szyszki nie daję maty tylko rozrzucam je na ziemi. Moje paprotki też nie są zbyt duże to także byly małe sadzoneczki jedynie ta którą wczoraj kupiłam jest większa.
Jeśli szukasz alternatywy dla kory i kamyczków to ostatnio w "Maji w ogrodzie" wypełniali rabatę keramzytem, tylko to chyba za tanio nie wyjdzie.
Ewa szyszki są odemnie z lasu stamtąd to ja na razie kamienie zwożę
Jeśli szukasz alternatywy dla kory i kamyczków to ostatnio w "Maji w ogrodzie" wypełniali rabatę keramzytem, tylko to chyba za tanio nie wyjdzie.
- IWONA1311

A teraz troszkę dzisiejszych zdjęć
Jedna z moich trzech róż już ma pączki, a w tle pustynnik szykuje się do kwitnięcia

jedyna moja żurawka ślicznie kwitnie

astilbe

żylistek już może jutro pokaże kwiatuszki

Stoplamek kupiony w ubiegłym roku nie ma zbyt dużego kwiatostanu, muszę go przesadzić

Jedna z moich trzech róż już ma pączki, a w tle pustynnik szykuje się do kwitnięcia

jedyna moja żurawka ślicznie kwitnie

astilbe

żylistek już może jutro pokaże kwiatuszki

Stoplamek kupiony w ubiegłym roku nie ma zbyt dużego kwiatostanu, muszę go przesadzić

A jak ten żylistek tak szybko zakwitł ,jak on dopiero na wiosnę wsadzony?