Drzewa owocowe - cięcie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie

Post »

Czemu antonówce?
Ta czereśnia nie rośnie, bo na piasku, a suche miejsce. W końcu się Obrazek i podkopałem korzenie, podkładając glinę - chyba zaczyna coś rosnąć. Ale owocuje i ogólnie zdrowa, a że to mały ogródek i ciasno - nie narzekam :D
Tyle że obok, w tym samym piaseczku, są dwie inne, szczepione na czereśni ptasiej. Niedawno obciąłem o 2/3, zbyt wielkie urosły...
:wit
lord_black
50p
50p
Od: 3 wrz 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Źle zrozumiałem :D Myślałem, że dolne piętro gałęzi poszło pół metra do góry jak ma to czasami miejsce na drzewkach szczepionych na antonówce. A już się bałem, bo zasadziłem jesienią i na wiosnę 7 drzewek szczepionych na colcie :wink:
Rossynant

Post »

Wracając do tematu czereśni - obiecane kiedyś fotki.
Czereśnia (Burłat, na ptasiej) rosnąca całkowicie swobodnie, żadnej ingerencji, nawet uszczknięcia przewodnika dla rozgałęziania (oczywiście coś bym zrobił gdyby źle rosło); konary nieco ostro zrośnięte ale tu akurat poziomo być nie mogą bo potrzebne swobodne przejście pod drzewem.
Myliłby się jednak ktoś sądzący że korona jest całkiem naturalna...
Obrazek

Drzewo oczywiście rosło silnie i wysoko. Wybrałem pęd rosnący z pnia prawie pionowo (bardzo nieprawidłowo zrośnięty :wink: ) a na poręcznej wysokości ok. 2m, poczekałem dwa lata aż podrósł i rozgałęził się - po czym zaraz nad nim drzewo skróciłem. O 3/4 wysokości :wink: dlatego gotowy 'nowy wierzchołek' był istotny by drzewo nie poczuło cięcia; inaczej wyrosłaby masa wilków. To ten w głębi zdjęcia.
Obrazek

Przy okazji - jak rośnie wiśnia na własnych korzeniach.
Odrost korzeniowy od szklanki (Ludwika Wczesna, prawdopodobnie :lol: ), wcześniej po odcięciu był tymczasowo posadzony dla ukorzenienia się, a do ogrodu wysadzony wiosną ubiegłego roku; miał ok 0,5 m wysokości ale już ładne korzenie. Przyrost ubiegłoroczny ma metr i ciut. To ten odcinek przy którym metr trzymam, niestety nie objąłem, jeszcze ze 20 cm nad zdjęcie. Jak widać od razu rozgałęział się pędami syleptycznymi, bardzo ładnie ułożonymi. Nawet zakwitła tego roku, były owoce, niestety był też przymrozek.
Obrazek
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

ewa2019 pisze:Obciąć górne (widełki) gałązki moreli?Młode odrosty odgięłam(kamulce na sznurkach). Podejrzewam że to odgięcie, nic nie da. One-gałązki-chyba
wrócą na swoje miejsce. :(

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d7 ... 22b10.html

Śliwka węgierka posadzona na jesieni-czy trzeba ją przyciąć?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/485 ... 625fd.html
Chodzi o morelę,na "widełkach" wyrosły długie przyrosty.Czy można je przyciąć teraz?Z góry dziękuję
Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Rossynant

Post »

Tu jest pewna kwestia: jeśli przytniesz teraz to jeszcze puści nowe by wyrównać ubytek - rozumiem że wolisz by pedów było mniej, nie odwrotnie? :wink: Można ciąć w sierpniu, wtedy już kończy wzrost. Nie później.
Tu bym zrobił tak: ułożył jakąś docelową formę korony z tego co jest, w stylu kotłowej czy rozłożystego krzaka (bo te nowe przyrosty miękkie teraz), tak żeby się to mieściło, bez krzyżowania czy pokładania jednych na drugich. A resztę 'nadmiarowych' przeznaczyć do usunięcia w sierpniu, całkowicie. Ewentualnie można już teraz usunąć te nadmiarowe, to pozostałe będą rosły mocniej - ale też się dodatkowo mogą rozgałęziać (co może akurat korzystne); można też uszczykiwać końce tym niepotrzebnym co również wzmocni wzrost docelowych.
Tych wybranych na przyszłość, jeśli dadzą się ładnie po skosie rozłożyć, skracać potem nie trzeba - im dłuższe będą tym bardziej same się w przyszłości rozłożą, jak już owoc obciąży. To zależy ile masz na nią miejsca, bo przyznać trzeba że silna bestyja :D
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Dzięki Tobie Rossynant, poodginałam gałęzie moreli,rozłożyła się,ma formę "rozcapierzonego krzaka". Przycinanie zostawię na sierpień.
Pięknie dziękuję ;:108
Pozdrawiam Ewa
Sosek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2012, o 19:10

Post »

Mam pytanie o moją conajmniej 7dmioletnią jabłoń (osobiście spotykam się z nią od pięciu lat, zakładam że jest posadzona conajmniej 2 lata wcześniej).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak podejść do kształtowania tego drzewka? Ciężko jest mi zidentyfikować zbędne gałązki, które ograniczałyby światło i należałoby je przyciąć.

Do pełni szczęścia brakuje mi tylko wiedzy o odmianie tej jabłoni.
Obrazek
Na pewno owocuje nieregularnie, jabłka są bardzo późne.

Przepraszam za wielkie zdjęcia - nie ogarniam ostatnio imageshacka, kiedyś bez problemu generował skróty do miniaturek.
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

Odmiana to chyba idared.Chyba .
kolekcjoner smaków
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

"Witam, posadziłam drzewko dwuodmianowej jabłoni. Na podkładce M26 zaszczepiono Julię i Papierówkę. Pęd Julii jest zdecydowanie grubszy i dłuższy niż Papierówki. Choć do wiosny jeszcze daleko i mam czas, to jednak proszę o odpowiedź, jak ciąć te dwa pędy aby rosły w miarę równo i jedna nie zdominowała drugiej?"

Taką wiadomość umieściłam w wątku "Sadzenie drzew" i oczywiście nikt nie odpowiedział. Może tu ktoś"znający" mi poradzi- ania

100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13

Post »

Przytnij na tą samą długość, ale dopiero na wiosnę, a później ewentualnie uszczykuj tak aby w miarę równo rosły, a najlepiej to daj zdjęcie.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Sylwiusz25x
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2012, o 09:52

Post »

Hey!

A może wiecie kiedy najlepiej ciąć jabłoń rubinole,brzoskwinie inke i wiśnie lucyne wszystko sadziłem ponad dwa tygodnie temu. Proszę o rady.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Klasycznie, jak młode drzewka i formowanie korony to na wiosnę, jak starsze to jabłoń wczesną wiosną, brzoskwinie poźną wiosną (widać co przemarzło) wiśnie końcem wakacji, to tak ogólnie, podstawowo, wraz ze wzrostem wiedzy i praktyki dochodzą inne kombinacje :)

W tym przypadku poczekaj czy zimę przeczekają i się przyjmą, bo sadzenie jesienią to taka loteria, gdzie nie zawsze wygrywamy.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Proszę fachowców o radę , mam posadzone 2 lata temu jabłonki, zastanawiam się jak je przyciąć
Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Przemo93
50p
50p
Od: 12 sty 2011, o 20:51

Post »

Witam drogich forumowiczów,
Potrzebuję pomocy w przycięciu jabłoni( wygląda jak na załączonych zdjęciu). Jabłonka ma około 10 lat i co roku przed wiosną ją przycinałem ale w tym roku kompletnie nie wiem jak się za nią zabrać. Jeśli mógłbym poprosić to można by było zaznaczyć na zdjęciu jak ją ciąć.
Pozdrawiam.
Obrazek
Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Najważniejsze żeby ograniczyć wyrastanie wilków na górze.
Proponuję skrócić te konary, z których na szycie wyrastają wilki. Odetnij taki kawałek żeby wraz z nim usunąć najgrubsze wilki. Można by odcinać same wilki, ale to więcej roboty, więcej ran, a wilki z reguły i tak odbijają (nawet wycięte na zero). Odcinaj konar tuż na gałązką odchodzącą w bok. Boczna gałązka pomoże zagoić ranę transportując soki i energię wzrostu powinna w dużej części przejąć na siebie ograniczając tym samym wyrastanie wilków.
Zaznaczyłem cięcie na fotce, ale z fotosikiem są jakieś kłopoty. Wstawię później.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”