Najczęściej bardzo trudno zrobić zdjęcie gniazda bez niepokojenia ptaka, ale czasem ptaki same dają ludziom okazję do focenia w ten sposób, że np. w pewnym miejscu gałęzie drzew nie przesłaniają gniazda i można je sfocić z dużej odległości. Albo budują gniazdo np. na balkonie gdzie i tak się często przebywa, i o ile nie przykłada się obiektywu blisko samego gniazda to ptakom nie robi to większej różnicy. Chyba, że według Ciebie należałoby w ogóle nie wchodzić na balkon przez cały okres lęgów?
PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
Ze zdjęciami w atlasach też?
Najczęściej bardzo trudno zrobić zdjęcie gniazda bez niepokojenia ptaka, ale czasem ptaki same dają ludziom okazję do focenia w ten sposób, że np. w pewnym miejscu gałęzie drzew nie przesłaniają gniazda i można je sfocić z dużej odległości. Albo budują gniazdo np. na balkonie gdzie i tak się często przebywa, i o ile nie przykłada się obiektywu blisko samego gniazda to ptakom nie robi to większej różnicy. Chyba, że według Ciebie należałoby w ogóle nie wchodzić na balkon przez cały okres lęgów?
doczekaliśmy się w końcu młodych sójek
...no chyba, że to nasza tuja nauczyłą się poćwierkiwać
...no chyba, że to nasza tuja nauczyłą się poćwierkiwać
- SNOW
- 10p - Początkujący

- Od: 8 mar 2012, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Da sie zidentyfikowac ptaka po samym opisie?
Dzis spedzilsmy popoludnie probujac zidentyfkowac nowych mieszkancow naszego ogrodu, ale z atlasu ptakow zaden gatunek nie pasowal.
Niestety nie mam fotek.
Ptaszek wielkosci wrobla, nieco smuklejszy. Od spodu i plecki zolte, skrzydla i glowa w kolorze popielato-oliwkowym - glowy nie dam sobe uciac co do odcienia, bo ostre slonce bylo. Glowka w jednolitym kolorze, choc u jednego widzialm chyba przejasnienie ponizej policzka. Co najbardziej charakterystyczne, to wokol oka ciemna plama, w stylu smokey eye
, a na skrzydle biala kreska.
Co to moze byc???
Dodam jeszcze, ze w atlasie podobny jest zaganiacz. I zastanawiam sie, czy to nie on, bo mam od pewnego czasu gdzies w lisciach
tajemniczego ptaka, ktory w szeregu roznych spiewow potrafi... piszczec jak pies.
Niedawno malam psa na przechowaniu, ktory tak piszczal, kiedy byl zamkniety, i nie wiem juz - przypadek to, czy ptaszek sie nauczyl. Ja sie z kilkanascie razy dalam nabrac, i nasluchiwalam, co za pies tak piszczy. 
Da sie zidentyfikowac ptaka po samym opisie?
Dzis spedzilsmy popoludnie probujac zidentyfkowac nowych mieszkancow naszego ogrodu, ale z atlasu ptakow zaden gatunek nie pasowal.
Niestety nie mam fotek.
Ptaszek wielkosci wrobla, nieco smuklejszy. Od spodu i plecki zolte, skrzydla i glowa w kolorze popielato-oliwkowym - glowy nie dam sobe uciac co do odcienia, bo ostre slonce bylo. Glowka w jednolitym kolorze, choc u jednego widzialm chyba przejasnienie ponizej policzka. Co najbardziej charakterystyczne, to wokol oka ciemna plama, w stylu smokey eye
Co to moze byc???
Dodam jeszcze, ze w atlasie podobny jest zaganiacz. I zastanawiam sie, czy to nie on, bo mam od pewnego czasu gdzies w lisciach
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Zobacz dzwońca!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- SNOW
- 10p - Początkujący

- Od: 8 mar 2012, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki takasobie, bardzo podobny. Tylko te u mnie nie sa takie jaskrawe, wecej popelatego, i pasek na skrzydle raczej bialy, ewentualne jasniutenieczki zolty to moze byc. Moze byc takie umaszczenie u dzwonca? Zastanawialam sie nawet, czy to ne sa mlode ptaszki jakies, i przez to kolory nietypowe.
- takasobie

Robale giną masowo w dziobach! I sójki, i kosy, i szpaczki, i reszta naszych przyjaciół wyjada je na potęgę!
Pleszka w akcji odrobaczania:

i szpaczek:

Pleszka w akcji odrobaczania:

i szpaczek:

Miłka
Dziękuję za odpowiedź. Teraz już wiem że również pojawia sie samiczka, którą myliłem z wróblem. Pozdrawiam.
- takasobie

Jacku! Co się stało z Twoim zdjęciem? Miałam okazję pofocić zaganiacza i chciałam porównać z Twoim. Bo co innego znać zdjęcia, nawet dobre, co innego mieć okazję poobserwować przez jakiś czas. I pomyślałam, że pewnie miałeś rację, ale ... zdjęcia brak!jacekbielsko pisze:A do mnie zawitał zaganiaczJuż trzeci rok gniazduje
![]()
Taki mały a robi tyle hałasu, że nawet drozdy zagłusza![]()
Miłka
- Karolina__

- Od: 22 lip 2009, o 19:37
A co to za ptaszek wielkości wróbla, taki ciemny, prawie czarny ale gdy fruwa to ogonek ma rudy?