W moim ogródku - IWONA1311
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku - IWONA1311
Iwonko. Jak będziesz na spotkaniu u Joli to przywiozę Ci do kompletu białą i żółtą miecznicę.
Znasz nazwę tej rośliny na zdjęciu pod piwonią?
Znasz nazwę tej rośliny na zdjęciu pod piwonią?
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Beatko ja miecznicy jeszcze nie miałam, zobaczyłam w ogrodniczym i kupiłam a dopiero w domu czytałam o niej. Zresztą u mnie jest tak dość często że najpierw kupuję a potem szukam co to za roślinka i czego potrzebuje.
Januszu u Joli będę więc z chęcią przygarnę miecznice
, tylko co ja mogę dać w zamian? Jeśli chodzi Ci o roślinkę ze zdjęcia pod białą piwonią ze strony 15 to jest to chyba lobularia nadmorska roslinka jednoroczna ale ładnie się wysiewa mam sporo sadzonek więc przywiozę trochę do Joli.
Januszu u Joli będę więc z chęcią przygarnę miecznice
- nirali

- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Iwonko jak się cieszę że planujesz być na spotkaniu u Joli. Mam podobne plany tylko choroba jakoś nie chce mi odpuścić ... ale jakby co to smarkatej nie wygonicie...mam nadzieję
Kwiatów ci w ogrodzie przybywa,co zajrzę to coś nowego podkupiłaś.
Ostatnio byłam z koleżanką w szkółce i oglądałyśmy przydomowy ogród...pierwszy raz oglądałam na ,,macanego,, bo ciemno już było.Powolutku domownicy się przyzwyczajają że ogród jest dla radością.
Iwonko pozdrawiam serdecznie ,Twojego brzdąca również
Kwiatów ci w ogrodzie przybywa,co zajrzę to coś nowego podkupiłaś.
Ostatnio byłam z koleżanką w szkółce i oglądałyśmy przydomowy ogród...pierwszy raz oglądałam na ,,macanego,, bo ciemno już było.Powolutku domownicy się przyzwyczajają że ogród jest dla radością.
Iwonko pozdrawiam serdecznie ,Twojego brzdąca również
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko, przejrzałam Twój wątek i widzę w Tobie to ogrodnicze zacięcie, ot, pokrewna dusza
.
Czasem przypadek sprawia, że wychodzą ładne nasadzenia, tak jest z Twoimi irysami,
pieknie wyglądają w takich rozrośniętych kępach. Kolory mają bajeczne, w oko mi wpadły rude i brązowe
.
Ta jednoroczna roślinka wygląda mi na smagliczkę nadmorską, ładnie się wysiewa sama,
to taka bezproblemowa i wdzięczna roślina (jest miododajna).
Mnie też denerwują obsychające liście czosnków, ale taką już mają przypadłość
i jedyne, co można zrobić, to zamaskować je roślinami, czosnki posadzić z tyłu, u mnie rosną za wielosiłami,
ale tam mam akurat wysokie czosnki. Ten niziutki z ładnymi listkami, to czosnek karatawski,
może jest skromny, ale bardzo ładnie wygląda w grupie.
Pytałaś o roślinę cebulową z niebieskimi kwiatami - to cebulica dzwonkowata,
a ten rozczochrany kwiatek ze str. 15 to pewnie szafirek miękkolistny odmiany "Plumosum".
Nowe rabaty powstają, kosztem trawnika
.
Trzeba jakoś ułożyć sobie stosunki z kosiarzem
, ja czasem sama koszę, więc wiem,
że ostre łuki wewnętrzne są bardzo nieporęczne do koszenia i albo trzeba się namęczyć, albo podeptać rabatki
.
Czasem przypadek sprawia, że wychodzą ładne nasadzenia, tak jest z Twoimi irysami,
pieknie wyglądają w takich rozrośniętych kępach. Kolory mają bajeczne, w oko mi wpadły rude i brązowe
Ta jednoroczna roślinka wygląda mi na smagliczkę nadmorską, ładnie się wysiewa sama,
to taka bezproblemowa i wdzięczna roślina (jest miododajna).
Mnie też denerwują obsychające liście czosnków, ale taką już mają przypadłość
i jedyne, co można zrobić, to zamaskować je roślinami, czosnki posadzić z tyłu, u mnie rosną za wielosiłami,
ale tam mam akurat wysokie czosnki. Ten niziutki z ładnymi listkami, to czosnek karatawski,
może jest skromny, ale bardzo ładnie wygląda w grupie.
Pytałaś o roślinę cebulową z niebieskimi kwiatami - to cebulica dzwonkowata,
a ten rozczochrany kwiatek ze str. 15 to pewnie szafirek miękkolistny odmiany "Plumosum".
Nowe rabaty powstają, kosztem trawnika
Trzeba jakoś ułożyć sobie stosunki z kosiarzem
że ostre łuki wewnętrzne są bardzo nieporęczne do koszenia i albo trzeba się namęczyć, albo podeptać rabatki
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- IWONA1311

Kasiu ja też się cieszę że w końcu będę mogła się z Wami wszystkimi spotkać. Mam nadzieję ze to choróbsko do niedzieli Ci trochę odpuści i juz nie będzięsz na nas kichac , ale jakby co to myślę że i tak nikt Cię nie wygoni. Z tymi nowymi nabytkami to tak jest niby już mam nic nie kupować bo jeszcze wiele roślin stoi w doniczkach (nawet takie kupione w tamtym roku) ale jak pójdę do ogrodniczego to trudno stamtąd wyjść z pustymi rękami. Dziękuję za pozdrowienia, brzdąc maruda też dziękuje i pozdrawia
Elu cieszę się ze zajżałaś do mojego ogródka. Dziękuję za miłe słowa i tyle podpowiedzi co do nazw moich roślinek. Ja wiem że najlepiej było by te wiosenne cebulowe sadzić za roślinkami które je schowają ale dopiero teraz próbuję jakoś to wszystko porządkować może kiedyś się uda...co do szafirka to masz racje to jest szafirek miękkolistny "Pulmosum" - wiedziałam że to szafirek tylko nie wiedziałam jaki dziękuje za rozpoznanie odmiany. Trawnika to u wszystkich ubywa u mnie także, moja sąsiadka śmieje się że jeszcze trochę i mój M będzie się zastanawiał po co on kosiarkę kupował
ale teraz to trochę marudzi jak cos wymyslam, bo koszenie to jego działka, ja jeszcze ani razu nie kosiłam trawnika.Co do irysów to zobacze co się da zrobić 
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko niebieskiej miecznicy mogę Ci przywieść do Joli, gdyż mi się bardzo wysiewa.
Białą miałam od Janusza, ale zmarzła tej zimy.
Żółtą kupiłam, ale także zmarzła.
Białą miałam od Janusza, ale zmarzła tej zimy.
Żółtą kupiłam, ale także zmarzła.
- MonaeS

- Od: 22 mar 2010, o 22:02
Iwonko mimo, że u ciebie też wiało to jednak piwonie ładnie rozkwitają. U mnie jak zwykle wszystko w pąkach.
Cieszę się,że zobaczę cię u Joli
Cieszę się,że zobaczę cię u Joli
- IWONA1311

Tajeczko niebieską miecznicę właśnie w sobotę jedną kupiłam ,a Janusz ofiarował że białą i żółtą mi przywiezie do joli ale jeśli tak Ci się bardzo rozsiewa to nie pogardzę jeszcze jedną sadzonką
Aniu moje piwonie w tym roku mają trochę mniej kwiatów niż w ubiegłym, a różowa to już w ogóle byle jaka
Ja również ciesze się że będę mogła zobaczyć się z Tobą u joli jak też z innymi osobami także 
Aniu moje piwonie w tym roku mają trochę mniej kwiatów niż w ubiegłym, a różowa to już w ogóle byle jaka
- MonaeS

Iwonko mnie przemarzla delosperma, więc czy mogę liczyć na sadzonkę od ciebie?
- IWONA1311

Aniu oczywiście, moja po zimie była bardzo biedna ale teraz ładnie się zazieleniła i rosnie tylko mało kwitnie ale to może też zasługa częściowo zacienionego miejsca ,będę ją stamtąd zabierać.
- MonaeS

Dziękuję, a co ci przywieść, żurawkę.irysa syberyjskiego?
- IWONA1311

Aniu jeśli mogę wybierac to wolę żurawkę, bo mam tylko jedną, a irysa obiecała mi już sąsiadka
- IWONA1311

Aniu
Dzisiaj wybrałam się na małą przejażdżkę do Lublina i zajechałam do ogrodniczego na Choiny, niestety Kasi nie było ale i tak coś sobie kupiłam
paprotka

I takie dwie roślinki których nazw nie znam ( już wiem ze pierwsza to konwalnik - Ophiopogon)

I dostałam dzisiaj jeszcze taki śliczny prezencik ( no może teraz nie wygląda najpiękniej ale baaaardzo się z niego cieszę
) sangwinaria

Dzisiaj wybrałam się na małą przejażdżkę do Lublina i zajechałam do ogrodniczego na Choiny, niestety Kasi nie było ale i tak coś sobie kupiłam
paprotka

I takie dwie roślinki których nazw nie znam ( już wiem ze pierwsza to konwalnik - Ophiopogon)

I dostałam dzisiaj jeszcze taki śliczny prezencik ( no może teraz nie wygląda najpiękniej ale baaaardzo się z niego cieszę

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Iwonko śliczne zakupy. To na 2 fotce to Konwalnik, fajna , ładnie rozrastająca się bylinka