Palma królewska-pomocyy
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 cze 2012, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Palma królewska-pomocyy
witam. mam takie pytanie, bo zasadzilem ta palme krolewska sobie i dzis patrze i wzeszla
widac taki kikut 2cm, i problem jest taki ze jakos dziwnie krzywo wzeszlo, tzn na samym boku, prawie przy samej sciance doniczki, a nasionko na pewno wcisnolem na srodku. I czy musze to przesadzic do wiekszej doniczki? i pod spodem doniczki widac biale korzenie, jeden az wyszedl przez tą mala dziurke od odprowadzania wody w doniczce, i boje sie ze uschnie albo sie jakos uszkodzi te korzonko pod ciezarem doniczki ;/ I teraz nie wiem czy moge przesadzic ta palme ktora ledwo co wzeszla... a pytanie drugie czy musze juz sciagnac worek foliowy z doniczki jak ona wzeszla?

-
- 10p - Początkujący
Re: Palma królewska-pomocyy
[quote="marcinek118"]witam. mam takie pytanie, bo zasadzilem ta palme krolewska sobie i dzis patrze i wzeszla
widac taki kikut 2cm, i problem jest taki ze jakos dziwnie krzywo wzeszlo, tzn na samym boku, prawie przy samej sciance doniczki, a nasionko na pewno wcisnolem na srodku. I czy musze to przesadzic do wiekszej doniczki? i pod spodem doniczki widac biale korzenie, jeden az wyszedl przez tą mala dziurke od odprowadzania wody w doniczce, i boje sie ze uschnie albo sie jakos uszkodzi te korzonko pod ciezarem doniczki ;/ I teraz nie wiem czy moge przesadzic ta palme ktora ledwo co wzeszla... a pytanie drugie czy musze już sciagnac worek foliowy z doniczki jak ona wzeszla?
http://imageshack.us/photo/my-images/22 ... e003c.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/22 ... e003c.jpg/
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
Palmy mają bardzo rozrośnięty systm korzeniowy. Szczególnie główny korzeń potrafi bardzo szybko pociągnąć w dół i jest tak silny u dorosłej rośliny, że potrafi wypchnąć ją z doniczki. Dlatego palmy powinno się sadzić w b. głębokich doniczkach. Spróbuj delikatnie wyciągnąć sadzonkę tak, żeby nie uszkodzić korzenia i przesadź do doniczki głębokiej, niekoniecznie dużej. Najlepszy kształt, to taki, jak na zdjęciu, tyle, że w Twoim przypadku dużo mniejsza:

A przy okazji zafunduj jej ziemię do palm. Co do worka foliowego, to po wykiełkowaniu, nie tylko możesz, a wręcz powinieneś zdjąć go zdjąć, bo może się wdać pleśń.

A przy okazji zafunduj jej ziemię do palm. Co do worka foliowego, to po wykiełkowaniu, nie tylko możesz, a wręcz powinieneś zdjąć go zdjąć, bo może się wdać pleśń.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
-
- 10p - Początkujący
aha, a moge przesadzic w ten sposob ze delikatnie rozkroje doniczke nozem i calosc wsadzic do nowej doniczki i dosypac nowej ziemi? bo ta ziemia pewnie bedzie sklejona i moze uda sie w calosci ja przesadzic, i nie będę musial ryzykowac z wyciaganiem samej sadzonki z ziemi. a przestawic ta sadzonke do innego miejsca, potrzebuje duzo swuatla? czy moze dalej rosnac w tym samym miejscu co kielkowalo. a kielkowalo w nie zabardzo oswietlonym miejscu, stoi w takim przedpokoju na bojlerze od cieplej wody ;] i chyba dlatego tak szybko wykielkowalo, bo 3 inne sa w innym miejscu i nic nie ma jescze, nie caly miesiac.
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
Chcesz rozciąć doniczkę i wsadzić ją razem z sadzonką do większej? Jak już zniszczysz doniczkę, to ją usuń póki się da, bo w przyszłości wrośnie w system korzeniowy i może go uszkodzić. Sadzonka palmy, jak wszystkie rośliny, do życia potrzebuje światła i wody. Nie musi stać bezpośrednio na słońcu, ale musi mieć jasne stanowisko. Ciepełko też nie zaszkodzi. Myślę, że teraz, w sezonie letnim tego ciepełka nie zabraknie wewnątrz i na zewnątrz domu. Życzę powodzenia w uprawie!
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
-
- 10p - Początkujący
heheh, nie razem z nia. po prostu jak rozetne doniczke to bedzie latwiej i wygodniej wyciagnac calosc z tej donniczki i wsadzic do nowej ;]