Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
Kuchnia bardzo ładna, przedmioty z duszą dodają jej uroku.
Fajnie wyglądają kępki roślin wśród kamyczków. Pomysł z kieszonkami z włókniny ciekawy. Ja bardzo często dołuję rośliny w plastikowych doniczkach, ale w takich kieszonkach chyba lepiej, korzenie mogą czerpać wilgoć i składniki odżywcze nie tylko dołem, ale ze wszystkich stron.
Fajnie wyglądają kępki roślin wśród kamyczków. Pomysł z kieszonkami z włókniny ciekawy. Ja bardzo często dołuję rośliny w plastikowych doniczkach, ale w takich kieszonkach chyba lepiej, korzenie mogą czerpać wilgoć i składniki odżywcze nie tylko dołem, ale ze wszystkich stron.
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, za hostami nie przepadam, ale ta kompozycja mnie urzekła:

Z wirtualnego spaceru po Twoim domku i ogrodzie wiem, że Twoje włości mają duszę
A Ty jesteś artystką, Jolu...o tak 
Pięknie!jola1010 pisze:
Pozdrawiam Jola.
Z wirtualnego spaceru po Twoim domku i ogrodzie wiem, że Twoje włości mają duszę
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
Witam w deszczowy , zimny poniedziałek
kozino
... technika dzisiejszego świata pozwala rozgrzać nasze spragnione duszyczki nawet w zimne i deszczowe dni - człowiek spacerując po FO zapomina o o bożym świecie
aguskac dziękuję - cieszę się , że moje kompozycje ogrodowe podobają się
asma...ach gdyby człowiek mógł się teleportować...też bym tu i tam zajrzała... A co do kręgosłupa to i czynności dnia codziennego dokładają nam sporo obciążenia ... ale tak już musi być...od leżenia też można dostać odleżyn
i cierpieć z tego powodu...
edulkot
po tylu deszczowych dniach będą pewnie podgryzione przez ślimaki... już plądrują...
ewa_tuli ... taki już ze mnie zakręcony typ - nie potrafię siedzieć ... trzeba działać... i realizować swoje plany...Dziękuję
kozino Moje najstarsze kępy host mogą mieć ok 18- 20 lat. Dostałam dwa wielgachne już kilkuletnie krzaczory i one były dzielone na mniejsze
no i u mnie rosną już ...naście lat...
malgocha1960 jedną ... moja nowo powstała kuchnia jest stylizowana na wiejską... a w miejskiej w sensie nowoczesnej ja gustuję...
aguniada
właśnie przez ciągły brak czasu moje kształtowanie troszeczkę podupadło... ale nie ma złego ... tak jak kiedyś pisałam wystarczy jeden sezon dać im swobodnie rosnąć , a w następnym roku przybiorą nową formę - moim strzyżonym muszę pozwolić troszeczkę urosnąć w górę , bo od dołu je podcinam robiąc miejsce dla rozrastających się pod nimi host i innych roślin...
jolcia1212
u mnie wszędzie jest włóknina - jak dla nas zbawienna
dzięki niej już od kilku lat mamy mniej pracy, a lepsze efekty wizualne
Hosty czasami były podsypane obornikiem ale jakiegoś specjalnego dokarmiania nie stosuję - one chyba lubią nasze ogrodowe warunki... i my lubimy je za to...
Piotr=)
to fakt po ostatnich opadach deszczu wszystko jest dorodniejsze ...i rośnie w oczach
megi1402
dziękuję chciałam stworzyć kuchnię z duszą więc bardzo mnie cieszą Twoje słowa , że to się udało
Mój ogród ma wiele cieków wodnych i trudnej zbitej gleby więc w niektórych miejscach nie mam wyboru - muszę kombinować...
robaczek_Poznan Też nie widzę wszystkich roślinek u siebie choć są piękne... ale za to mogę się nimi zachwycać i podziwiać je u innych ... taką możliwość daje nam FO
Pozdrowionka dla Wszystkich od Jolusi
kozino
aguskac dziękuję - cieszę się , że moje kompozycje ogrodowe podobają się
asma...ach gdyby człowiek mógł się teleportować...też bym tu i tam zajrzała... A co do kręgosłupa to i czynności dnia codziennego dokładają nam sporo obciążenia ... ale tak już musi być...od leżenia też można dostać odleżyn
edulkot
ewa_tuli ... taki już ze mnie zakręcony typ - nie potrafię siedzieć ... trzeba działać... i realizować swoje plany...Dziękuję
kozino Moje najstarsze kępy host mogą mieć ok 18- 20 lat. Dostałam dwa wielgachne już kilkuletnie krzaczory i one były dzielone na mniejsze
malgocha1960 jedną ... moja nowo powstała kuchnia jest stylizowana na wiejską... a w miejskiej w sensie nowoczesnej ja gustuję...
aguniada
jolcia1212
Piotr=)
megi1402
robaczek_Poznan Też nie widzę wszystkich roślinek u siebie choć są piękne... ale za to mogę się nimi zachwycać i podziwiać je u innych ... taką możliwość daje nam FO
Dziękuję za taką ocenę - to bardzo budujące i wspierające słowa... chcę stworzyć swoje otoczenie "po mojemu" ale tak , by miało duszę, by tworzyło klimat... jeśli tak jest postrzegane to dla mnie miód na moje serducho ... dziękujęrobaczek_Poznan pisze:...Z wirtualnego spaceru po Twoim domku i ogrodzie wiem, że Twoje włości mają duszęA Ty jesteś artystką, Jolu...o tak
Pozdrowionka dla Wszystkich od Jolusi
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Joluś....cudownie u Ciebie ten klimat,,,,ogromne hosty
cudo 
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Nie było mnie przez weekend u Was, a tu takie piękności pokazujesz. Pajęczyny piękne, choć pająków boję się jak ognia. No a ten kącik kuchenny to już rewelacja. Właśnie olśniło mnie, że kuchenkę można w rogu wkomponować.
Powiedz kochana, co to za stare zabudowania widać w tle Twojego ogrodu? To już sąsiada, czy może Waszych posiadłości ciąg dalszy? Jakoś płotu tam dojrzeć nie mogę... Ups...za ciekawość
Hosty olbrzymki rzeczywiście wielkie. Ta kompozycja z rh w środku niespotykana. Świetnie razem wyglądają.
Powiedz kochana, co to za stare zabudowania widać w tle Twojego ogrodu? To już sąsiada, czy może Waszych posiadłości ciąg dalszy? Jakoś płotu tam dojrzeć nie mogę... Ups...za ciekawość
Hosty olbrzymki rzeczywiście wielkie. Ta kompozycja z rh w środku niespotykana. Świetnie razem wyglądają.
- jola1010

aage
dziękuję jesteś bardzo miła...
Sosenki4 Miło , że prezentując moje pomysły są one dla Ciebie inspiracją... to cieszy
A stare zabudowania... a to zależy które
te ceglane to też nasze , a te "drewniane upadające" to sąsiada...ale one wszystkie "codziennie po godzince" i będą jeszcze odbudowane...
Te hosty przy rh muszę przesadzić, bo tak się tam rozrosły , że już mają bardzo ciasno...do jesieni jeszcze wytrzymają.
Pozdrawiam Jola
Sosenki4 Miło , że prezentując moje pomysły są one dla Ciebie inspiracją... to cieszy
A stare zabudowania... a to zależy które
Te hosty przy rh muszę przesadzić, bo tak się tam rozrosły , że już mają bardzo ciasno...do jesieni jeszcze wytrzymają.
Pozdrawiam Jola
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Jola, twoje hosty nie znają umiaru we wzroście. I takie piękne, mięsiste.
Do moich niestety już dobrały się ślimaki i robią mi wycinanki łowickie
Do moich niestety już dobrały się ślimaki i robią mi wycinanki łowickie
- Lukrecja
- 1000p

- Od: 31 maja 2009, o 07:38
O matko, faktycznie Twoje roślinki, nie tylko hosty nie znają umiaru! Ale busz! oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu! Aż Ci zazdroszczę, kiedy mnie tak urosną?
Oj przyjdzie jeszcze długo czekać... 
Wykorzystując niekorzystną dla nas aurę, odwiedzam ogrody znajomych i spisuję błędy, które popełniłam, oj będzie roboty, tym razem nie wystarczy "po godzince"...

Wykorzystując niekorzystną dla nas aurę, odwiedzam ogrody znajomych i spisuję błędy, które popełniłam, oj będzie roboty, tym razem nie wystarczy "po godzince"...

- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Ciekawi ilość roślin w waszym ogrodzie,kompozycje sa tak gęste,na pewno masaaaa.
Masz w ogóle trawnik?:P
Masz w ogóle trawnik?:P
- jola1010

Witam
płonie ogień w kominku więc w domku cieplusio... ale na dworze ziąb brrrr nawet nie chce się wyjść "mokrych" fotek zrobić...
dodad w moim wielkim ogrodzie muszą być wielkie roślinki... małe gubią się i giną... , a hosty o tym wiedzą i dlatego pięknie rosną
Bardzo je lubię
Lukrecja to fakt, że wiele lat trzeba czekać na dorodne okazy ..., kupując malutką sadzonkę marzy nam się wielka rozrośnięta kępa ... a to trwa i trwa... Ja też mam na koncie wiele pomyłek...ale nadal stosuję w ogrodzie metodę prób i błędów, więc wciąż będę miała coś do przerobienia i naprawienia
drewutnia ilość roślin w naszym ogrodzie jest duża, bo i ogród wielki. Jednak od jakiegoś już czasu ograniczyłam zakupy w kupowaniu wszystkiego co piękne i tym samym ograniczyłam różnorodność roślin na naszych rabatkach. A, że nie można mieć wszystkiego... więc postawiłam na ogród bardziej stonowany i jednorodny, a roślinki wybieram tylko te , które dobrze się u nas czują. A trawnik ... przy domu malutki kawałek ... ale jest i wielka łąka i wielka zielona skarpa ...Z trawą u nas same kłopoty , bo i jak ją kosić?
Pozdrawiam Jola
dodad w moim wielkim ogrodzie muszą być wielkie roślinki... małe gubią się i giną... , a hosty o tym wiedzą i dlatego pięknie rosną
Lukrecja to fakt, że wiele lat trzeba czekać na dorodne okazy ..., kupując malutką sadzonkę marzy nam się wielka rozrośnięta kępa ... a to trwa i trwa... Ja też mam na koncie wiele pomyłek...ale nadal stosuję w ogrodzie metodę prób i błędów, więc wciąż będę miała coś do przerobienia i naprawienia
drewutnia ilość roślin w naszym ogrodzie jest duża, bo i ogród wielki. Jednak od jakiegoś już czasu ograniczyłam zakupy w kupowaniu wszystkiego co piękne i tym samym ograniczyłam różnorodność roślin na naszych rabatkach. A, że nie można mieć wszystkiego... więc postawiłam na ogród bardziej stonowany i jednorodny, a roślinki wybieram tylko te , które dobrze się u nas czują. A trawnik ... przy domu malutki kawałek ... ale jest i wielka łąka i wielka zielona skarpa ...Z trawą u nas same kłopoty , bo i jak ją kosić?
Pozdrawiam Jola
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Artystyczny jest ten twój ogród.
Nie każdy ma takie zdolności. A pajęczyny jedyne w swoim rodzaju. 
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- jola1010

delosperma dziękuję to miłe co piszesz
Pozdrawiam Jola
Pozdrawiam Jola
Jolu jestem na prawdę pełna podziwu dla ogromu pracy jaki włożyliście w ogród

- joannakr0508
- 500p

- Od: 8 kwie 2011, o 10:23
Ale u Ciebie pięknie wszystko rośnie hosty cudeńka zresztą cały ogród jest cudaśny pewnie masz dużo pracy
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy.
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
I znów wzdychałam oglądając zdjęcia aż koleżanki pytały co mi jest
piękne hosty pod podcinanymi iglakami, to chyba najciekawsza dla mnie kompozycja. Choś ten rh z hostami też robi wrażenie. Generalnie gdzie nie spojrzeć to odkrycie.
Twoja kuchnia wiejska też ciekawa. Ja w domu raczej nowoczesny styl preferuje ale podziwiać u kogoś jak najbardziej mogę. Jesteś bardzo dzielna, gratuluję
Podpowiedz mi proszę jako doświadczona iglakowo osoba co dołożyć przed żywopłotem z brabantów na wąskiej 3 m rabatce żeby załamać jakoś tą linię. Jakieś nieduże srebrno niebieskie lub żółte iglaki przy hortensjach ogrodowych. Zacięłam się coś ostatnio i nie umiem dobrać roślin.
piękne hosty pod podcinanymi iglakami, to chyba najciekawsza dla mnie kompozycja. Choś ten rh z hostami też robi wrażenie. Generalnie gdzie nie spojrzeć to odkrycie.
Twoja kuchnia wiejska też ciekawa. Ja w domu raczej nowoczesny styl preferuje ale podziwiać u kogoś jak najbardziej mogę. Jesteś bardzo dzielna, gratuluję
Podpowiedz mi proszę jako doświadczona iglakowo osoba co dołożyć przed żywopłotem z brabantów na wąskiej 3 m rabatce żeby załamać jakoś tą linię. Jakieś nieduże srebrno niebieskie lub żółte iglaki przy hortensjach ogrodowych. Zacięłam się coś ostatnio i nie umiem dobrać roślin.