Karmnik dla ptaków
- riane
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Karmnik dla ptaków
Jaja z podwójnymi żółtkami to w sumie norma. Nam też od czasu do czasu rodzą się bliźnięta. Jedyny z nimi problem jest taki, że są niesprzedawalne, bo ludzie myślą, że coś z nimi nie tak. Więc smacznego. 

Agata
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 cze 2011, o 16:28
Ja też właśnie zacząłem zbijać budki ostatnio widziałem parę sikorek modraszek koło jednej z budek 

- jadzia123
- 200p
- Od: 27 sie 2008, o 12:16
do " jajowego wątku":
jak byłam małą dziewczynką każde duże zniesione przez kurę jajo musiało być moje, do dziś nie rozumiem dlaczego tak lubiłam jeść dwużółtkowe jajka. No i urodziłam ( "jakiś " czas temu
) dwojaczki
no i co o tym mysleć?
Pozdrawiam Cię Stasiu serdecznie
Jadzia.
jak byłam małą dziewczynką każde duże zniesione przez kurę jajo musiało być moje, do dziś nie rozumiem dlaczego tak lubiłam jeść dwużółtkowe jajka. No i urodziłam ( "jakiś " czas temu

Pozdrawiam Cię Stasiu serdecznie

Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Jakiś czas temu oglądałam program "wiem co jem" i tam pani Kasia-prowadząca opowiadała, że jajka z dwoma żółtkami znoszą młode kury które, jeszcze nie mają uporządkowane hormony, czy coś takiego.
Moja mamcia wspomina, że dawno, dawno temu mieli na Wschodzie kury, które bardzo często znosiły takie wielkie, dwu żółtkowe jajka i wcale nie były zbyt młode
i co Wy na to?

Oto moja bardzo stara grusza, która stoi sobie na podwórzu. Jest na niej domek-dziupla powieszony od pięciu lat. Każdego roku, oprócz poprzedniego, mieszkały tu sikoreczki. w 2011 roku była z nami kotka, która swoją żywotnością, płoszyła wszystkie ptasiory. W tym roku sikoreczki powróciły, co widać na powyższych zdjęciach. Siedziałam sobie na leżaku w słoneczny dzień i obserwowałam je. Frajda niesamowita! Jak tylko przyleciały wróbelki, mazurki a nawet gołąb to sikoreczki momentalnie do nich podlatywały i odstraszały. Inne ptaki, nie świadome niczego - uciekały. Piękny widok. Każdego roku, późną jesienią czyszczę domki, potem wkładam odrobinę siana i czekam na lokatorów. W tym roku się udało 1 do 4. Na cztery budki jedna jest zamieszkana. Może i inne będą domkami dla ptaków? Teraz sikoreczki podlatują na jabłonkę i zbierają coś z kwiatów, czyżby zbierały mszyce? Nie wiem co może się w tych kwiatach jabłoni znajdować, są za wysoko. Zastanawiam się, czy już są młode bo u wróbelków pod dachem na 100 %. Rodzice znoszą pokarm w dzióbkach i jest w gnieździe bardzo głośno.
Podglądać ptaki mogłabym cały czas, gdybym mogła.

Jakiś czas temu oglądałam program "wiem co jem" i tam pani Kasia-prowadząca opowiadała, że jajka z dwoma żółtkami znoszą młode kury które, jeszcze nie mają uporządkowane hormony, czy coś takiego.

Oto moja bardzo stara grusza, która stoi sobie na podwórzu. Jest na niej domek-dziupla powieszony od pięciu lat. Każdego roku, oprócz poprzedniego, mieszkały tu sikoreczki. w 2011 roku była z nami kotka, która swoją żywotnością, płoszyła wszystkie ptasiory. W tym roku sikoreczki powróciły, co widać na powyższych zdjęciach. Siedziałam sobie na leżaku w słoneczny dzień i obserwowałam je. Frajda niesamowita! Jak tylko przyleciały wróbelki, mazurki a nawet gołąb to sikoreczki momentalnie do nich podlatywały i odstraszały. Inne ptaki, nie świadome niczego - uciekały. Piękny widok. Każdego roku, późną jesienią czyszczę domki, potem wkładam odrobinę siana i czekam na lokatorów. W tym roku się udało 1 do 4. Na cztery budki jedna jest zamieszkana. Może i inne będą domkami dla ptaków? Teraz sikoreczki podlatują na jabłonkę i zbierają coś z kwiatów, czyżby zbierały mszyce? Nie wiem co może się w tych kwiatach jabłoni znajdować, są za wysoko. Zastanawiam się, czy już są młode bo u wróbelków pod dachem na 100 %. Rodzice znoszą pokarm w dzióbkach i jest w gnieździe bardzo głośno.
Podglądać ptaki mogłabym cały czas, gdybym mogła.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
ja mam 2 karmniki na działce i 2 budki lęgowe. Zrobiłem je na pałę, zainstalowałem na pergoli i 8 lat mam sikorki. Teraz zrobię nastęne 2 budki wg. wymiarów dla sikorek, ale nie wiem gdzie je umieszczę bo budki powinny być ustawiane 25m od siebie:( 3 dni temu jedna budka spadła, jadna sikorka zginęła ale 2 następne zostały. skleciłem budkę do kupy i z powrotem ją umieściłem tam gdzie była. Nie byłem przekonany czy to coś da. Następnego dnia pojechałem na działkę. Z budki dochodził wrzask młodych i co chwila dorosła sikora przylatywała z robaczkiem w dziobie. Czyli wszystko w porządku. Młode przeżyją chyba. Na działce ograniczam pryskanie drzew chemikaliami. Sikory załatwiają to za mnie:) Moje sikory:)

- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Próbował ktoś stawiać w ogródku tyczki w kształcie litery T dla ptaków drapieżnych?
Ciekawy jestem czy to naprawdę je przyciąga.
Ciekawy jestem czy to naprawdę je przyciąga.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Witam
Jakie żołędzie jedzą Sójki?
U mnie są już zielone i nie wiem czy zbierać czy jeszcze poczekać.
Jakie żołędzie jedzą Sójki?
U mnie są już zielone i nie wiem czy zbierać czy jeszcze poczekać.
Nie wiem, nie odpowiem na pytanie o sójki, ale chcę się wpisać na wątek o ptakach, bo lubię, jak Wy wszyscy.
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49

do tak postawionego karmnika wdrapywały się koty , płoszyły i odstraszały ptaszki

obecnie karmnik stoi wysoko na nóżce ,ptaszki mają spokój a my mamy frajdę patrząc na nie

GRAŻYNKO, bardzo dobry pomysł. Można jeszcze zrobić taką opaskę najeżoną sterczącymi poziomo drutami, żeby koty nie mogły się przedrzeć.
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Mam pytanie jak zawiesić i zabezpieczyć budki lęgowe żeby koty nie miały dojścia
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Przejrzyj ten temat, oraz http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =18&t=1537 , są rozwiązania pokazane przez pomysłowych forumków.gracha pisze:Mam pytanie jak zawiesić i zabezpieczyć budki lęgowe żeby koty nie miały dojścia