Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Jaja z podwójnymi żółtkami to w sumie norma. Nam też od czasu do czasu rodzą się bliźnięta. Jedyny z nimi problem jest taki, że są niesprzedawalne, bo ludzie myślą, że coś z nimi nie tak. Więc smacznego. ;:137
Agata
Wojtas43
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 cze 2011, o 16:28

Post »

Ja też właśnie zacząłem zbijać budki ostatnio widziałem parę sikorek modraszek koło jednej z budek :heja
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p
Od: 27 sie 2008, o 12:16

Post »

do " jajowego wątku":
jak byłam małą dziewczynką każde duże zniesione przez kurę jajo musiało być moje, do dziś nie rozumiem dlaczego tak lubiłam jeść dwużółtkowe jajka. No i urodziłam ( "jakiś " czas temu :wink: ) dwojaczki ;:138 no i co o tym mysleć?
Pozdrawiam Cię Stasiu serdecznie ;:196 Jadzia.
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, :wit :wit
Jakiś czas temu oglądałam program "wiem co jem" i tam pani Kasia-prowadząca opowiadała, że jajka z dwoma żółtkami znoszą młode kury które, jeszcze nie mają uporządkowane hormony, czy coś takiego. ;:oj Moja mamcia wspomina, że dawno, dawno temu mieli na Wschodzie kury, które bardzo często znosiły takie wielkie, dwu żółtkowe jajka i wcale nie były zbyt młode :shock: i co Wy na to?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Oto moja bardzo stara grusza, która stoi sobie na podwórzu. Jest na niej domek-dziupla powieszony od pięciu lat. Każdego roku, oprócz poprzedniego, mieszkały tu sikoreczki. w 2011 roku była z nami kotka, która swoją żywotnością, płoszyła wszystkie ptasiory. W tym roku sikoreczki powróciły, co widać na powyższych zdjęciach. Siedziałam sobie na leżaku w słoneczny dzień i obserwowałam je. Frajda niesamowita! Jak tylko przyleciały wróbelki, mazurki a nawet gołąb to sikoreczki momentalnie do nich podlatywały i odstraszały. Inne ptaki, nie świadome niczego - uciekały. Piękny widok. Każdego roku, późną jesienią czyszczę domki, potem wkładam odrobinę siana i czekam na lokatorów. W tym roku się udało 1 do 4. Na cztery budki jedna jest zamieszkana. Może i inne będą domkami dla ptaków? Teraz sikoreczki podlatują na jabłonkę i zbierają coś z kwiatów, czyżby zbierały mszyce? Nie wiem co może się w tych kwiatach jabłoni znajdować, są za wysoko. Zastanawiam się, czy już są młode bo u wróbelków pod dachem na 100 %. Rodzice znoszą pokarm w dzióbkach i jest w gnieździe bardzo głośno.
Podglądać ptaki mogłabym cały czas, gdybym mogła.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
lechard
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2011, o 12:47

Post »

ja mam 2 karmniki na działce i 2 budki lęgowe. Zrobiłem je na pałę, zainstalowałem na pergoli i 8 lat mam sikorki. Teraz zrobię nastęne 2 budki wg. wymiarów dla sikorek, ale nie wiem gdzie je umieszczę bo budki powinny być ustawiane 25m od siebie:( 3 dni temu jedna budka spadła, jadna sikorka zginęła ale 2 następne zostały. skleciłem budkę do kupy i z powrotem ją umieściłem tam gdzie była. Nie byłem przekonany czy to coś da. Następnego dnia pojechałem na działkę. Z budki dochodził wrzask młodych i co chwila dorosła sikora przylatywała z robaczkiem w dziobie. Czyli wszystko w porządku. Młode przeżyją chyba. Na działce ograniczam pryskanie drzew chemikaliami. Sikory załatwiają to za mnie:) Moje sikory:) :D ;:138
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Próbował ktoś stawiać w ogródku tyczki w kształcie litery T dla ptaków drapieżnych?
Ciekawy jestem czy to naprawdę je przyciąga.
Wojtas43
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 cze 2011, o 16:28

Post »

A ja kiedyś zmajstrowałem taką ptasią willę ;:172 Obrazek
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Witam
Jakie żołędzie jedzą Sójki?
U mnie są już zielone i nie wiem czy zbierać czy jeszcze poczekać.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Nie wiem, nie odpowiem na pytanie o sójki, ale chcę się wpisać na wątek o ptakach, bo lubię, jak Wy wszyscy.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

:wit działka bez karmnika nie może być, dokarmiamy naszych skrzydlatych gości ,chociaż teraz jak przestawiliśmy karmnik odwiedzają nas częściej ,zawiesimy też budki lęgowe

do tak postawionego karmnika wdrapywały się koty , płoszyły i odstraszały ptaszki

Obrazek

obecnie karmnik stoi wysoko na nóżce ,ptaszki mają spokój a my mamy frajdę patrząc na nie

Obrazek
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

GRAŻYNKO, bardzo dobry pomysł. Można jeszcze zrobić taką opaskę najeżoną sterczącymi poziomo drutami, żeby koty nie mogły się przedrzeć.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Mam pytanie jak zawiesić i zabezpieczyć budki lęgowe żeby koty nie miały dojścia
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

U mnie sikorki juz się dopominają o jedzenie
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje mają jeszcze rosnące słoneczniki do wyłuskania :D .
Pozdrawiam. Gosia
_fox_

Post »

gracha pisze:Mam pytanie jak zawiesić i zabezpieczyć budki lęgowe żeby koty nie miały dojścia
Przejrzyj ten temat, oraz http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =18&t=1537 , są rozwiązania pokazane przez pomysłowych forumków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”