Ściółka ze słomy. Ściółkuję nią wszystko, co tylko się da, bo ułatwia podlewanie. Woda szybko wsiąka w ziemię i nie trzeba czekać. Zabezpiecza też ziemię przed wysychaniem.sqter1971 pisze:to jest ściółka ze słomy czy tylko przypadkowo pare źdżbeł?
Ściółkowanie to po prostu podrzucenie pod roślinę słomy. Jeszcze kilka lat temu w mojej okolicy nikt nie ściółkował truskawek, gdyż ludzie nie wiedzieli, że się to robi. No i ktoś nagle wyskoczył z tym pomysłem. Przyjął się i następnego roku wszystkie truskawki w mojej okolicy, były wyścielone.damianczypek pisze: o co chodzi z tym ściółkowaniem?tak dla początkującego z grubsza?
Przyłączam się do pytania,mam trzy większe kwiatki - obrywać czy zostawić ? Bo już nie rozumiem jak to jest na rozwidleniu pięknie rósł ale zerwałem teraz ładnie rosną nad rozwidleniem ale z tego co wyczytałem parę postów wyżejpawelkruszek pisze:Hm... to tak naprawdę ile tych owoców z tej papryki trzeba oberwać a ile zostawić, bo ja mam podobną sytuację co na zdjęciach powyżej, i zgodnie z zaleceniami ogołociłem wszystko do pierwszego rozwidlenia, a tu się okazuje że jeszcze następne rozwidlenia należałoby się ogołocić, mógł by ktoś to wyjaśnić dokładnie bo zapewne nie tylko ja mam dylemat jak faktycznie te papryki prowadzić, pozdr.
Kod: Zaznacz cały
Z tej pomodorówki to te dwie duże papryki jeszcze bym usunął, a z tych małych owoców pozostawiłbym tylko te które mają być na stałe, bo i tak tyle nie urośnie , więc lepiej usunąć zawczasu, bo i tak krzak niepotrzebnie karmi które później zrzuci.