wczoraj skorzystałam z wietrznej i chłodnej pogody ( przynajmniej u mnie do 14 tak było ) pomyłam okna, podłogi, drzwi... odchwaściłam mieszkanie, z planów działkowych nici - musiałam jakoś wykorzystać chwilę, zresztą młodsza córka katar ma do brody
RODoS
Re: RODOS-Rodzinne Ogródki Działkowe Okolice Sosnowca
Jacku jak się obudziłam dzisiaj to twój ogród miałam przed oczami
, standardowo jak to w weekend wstałam dzisiaj 4.10
, milion krzaków w myślach, wkońcu wstałam do kompa i mi ulżyło
wczoraj skorzystałam z wietrznej i chłodnej pogody ( przynajmniej u mnie do 14 tak było ) pomyłam okna, podłogi, drzwi... odchwaściłam mieszkanie, z planów działkowych nici - musiałam jakoś wykorzystać chwilę, zresztą młodsza córka katar ma do brody
starsza parska jak koń - więc zostaliśmy w domu. Odkryłam centrum ogrodnicze u siebie
Pani nie ma str w internecie, rzekomo hipermarkety od niej biorą - ale czy tak jest to nie wiem
w każdym razie tuje miała taniej niż w markecie - ciekawa jestem co tam u niej jest, bo rozmawiałam z nią tylko przez płot
myśleliśmy,że w ten weekend się wyrobimy no ale
robota nie zając 
-
myszka
- 200p

- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iglaki sprzedają szkółki leśne-dużo taniej wychodzi i piękne sadzonki.Poszukaj strony nadleśnictwa w Olkuszu,w Będzinie-Grodźcu też jest taka szkółka.W tych dniach są dni otwarte.nadleśnictw.
Pozdrawiam!!!
- jacekopole71
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Anushka,cos jest na rzeczy,mi znowu śniły sie hosty...jak człowiek wciągnie okiem tyle zdjęc na tym forum,troszkę o nich poczyta,to nic dziwnego że później ma wizje
Widzę,że wczorajszy dzień dla wielu był dniem raczej gospodarczym (dzięki aurze na zewnątrz).
Ja natomiast zrobiłem gruntówkę w kuchni i pokoju syna (to moje zadanie)
Myszka ma całkowitą rację co do iglaków z nadleśnictwa,tym bardziej jeśli chodzi o większą ilość...
Miłej i ciepłej niedzieli
Widzę,że wczorajszy dzień dla wielu był dniem raczej gospodarczym (dzięki aurze na zewnątrz).
Ja natomiast zrobiłem gruntówkę w kuchni i pokoju syna (to moje zadanie)
Myszka ma całkowitą rację co do iglaków z nadleśnictwa,tym bardziej jeśli chodzi o większą ilość...
Miłej i ciepłej niedzieli
hosty też oglądałam rano na dziale sprzedam
trochę mnie jeży ten dział - bo trzeba zajrzeć prawie wszędzie żeby zobaczyć co kto ma
tyle tego jest
szkoda,że to nie jest jakoś inaczej rozwiązane ...
zbieram się na kawę na działkę
zbieram się na kawę na działkę
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zimą to będziesz szperała w internecie jest dużo roślin w przedsprzedaży i to super rozwiązanie bo nie trzeba płacić od razu albo wpłata 50% ,a reszta przed wysyłkąanushka pisze:zastanawiam się co ja będę robiła w zimę
a tak w ogóle to witam Cię i jestem ciekawa kiedy zaczniesz sadzić ,sadzić... aż zaczniesz kombinować jak to zrobić rabatę na trawniku, .....u mnie było tak samo
Osobiście - po doświadczeniu tegorocznym - odradzam te zimowe zakupy. Kupujemy 'kota w worku'. Sprzedawca sam nie wie co i jak mu wyrośnie, bo zależy od pogody. W efekcie wysyła inne rosliny - np. konwalie zamiast Liriope Muscari, co mi się przytrafiło, zgniłe sadzonki, albo sadzonki, które sa tak słabe, że ledwo rosną.
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
A ja kupuję - ale tylko u moich sprawdzonych sprzedawców i nie zdażyło się żebym była niezadowolonaDebra pisze:Osobiście - po doświadczeniu tegorocznym - odradzam te zimowe zakupy. Kupujemy 'kota w worku'. Sprzedawca sam nie wie co i jak mu wyrośnie, bo zależy od pogody. W efekcie wysyła inne rosliny - np. konwalie zamiast Liriope Muscari, co mi się przytrafiło, zgniłe sadzonki, albo sadzonki, które sa tak słabe, że ledwo rosną.
na razie Rodos jest nadal dziewicze
w tygodniu nie bywamy na działce z racji pracy , oboje pracujemy, młodsza córka w żłobku , w domu jesteśmy koło 17 - ja czasami później, potem jakieś szybkie zakupy, obiad.. starsza lekcje ( na szczęście robi sama, nie trzeba jej pomagać, w tym roku chyba tylko z 3 razy poprosiła o pomoc
),a dzień zaczynamy o 4 rano
--- nie ma czasu na działkę w tygodniu zazwyczaj - czasem się przejdziemy na spacer, teraz mąż wrócił do pracy po półrocznej przerwie bo miał wypadek w pracy i całkowicie nie sprawną rękę, długie rehabilitacje były, ćwiczenia, teraz znowu pracuje na kopalni i wraca padnięty
ja korzystam i szukam inspiracji w ogrodach iglastych, ale tutaj na forum tylko jeden taki widziałam, może źle szukam
dzisiaj idę na spacer z młodymi - zobaczę co w trawie piszczy
czy ktoś sprzedaje trawy na forum ?? np. rozplenica japońska??
ja korzystam i szukam inspiracji w ogrodach iglastych, ale tutaj na forum tylko jeden taki widziałam, może źle szukam
dzisiaj idę na spacer z młodymi - zobaczę co w trawie piszczy
czy ktoś sprzedaje trawy na forum ?? np. rozplenica japońska??
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Anushka - dziękuję za wizytę u mnie. Straaaasznie jestem ciekawa jak za jakiś czas będzie wyglądać Twoja działeczka. Chylę czoła przez ogromem pracy jaki włożyliście.
Pytasz o rozplenicę - koniecznie sobie spraw. Nie wiem czy akurat na forum znajdziesz, ale może.... Być może widziałaś u mnie, polecam!!!! W ogóle trawy są mało wymagające w obsłudze, trzeba tylko uważać, żeby się za bardzo niektóre gatunki nie "rozlazły" po ogrodzie. Moja rozplenica po zimie nie przetrwała niestety, ale już mam nową w tym samym miejscu.
Pytałaś o pnącze, które obrośnie pień. Jeśli ma być bezproblemowo, bez podlewania i szybko to polecam bluszcze (hedera). Zimą też zielony więc tym bardziej fajny efekt. U mnie pnie się po pniu i konarach dużej wierzby. Zimą jak liście opadną i wierzba jest łysa zieleń bluszcza nadaje życia.
Pytasz o rozplenicę - koniecznie sobie spraw. Nie wiem czy akurat na forum znajdziesz, ale może.... Być może widziałaś u mnie, polecam!!!! W ogóle trawy są mało wymagające w obsłudze, trzeba tylko uważać, żeby się za bardzo niektóre gatunki nie "rozlazły" po ogrodzie. Moja rozplenica po zimie nie przetrwała niestety, ale już mam nową w tym samym miejscu.
Pytałaś o pnącze, które obrośnie pień. Jeśli ma być bezproblemowo, bez podlewania i szybko to polecam bluszcze (hedera). Zimą też zielony więc tym bardziej fajny efekt. U mnie pnie się po pniu i konarach dużej wierzby. Zimą jak liście opadną i wierzba jest łysa zieleń bluszcza nadaje życia.
Przybiegłam z rewizytą
ale macie pole do popisu....no to teraz czekamy na efekty 
thujki kupione
12 szt już siedzi w ziemi
dzisiaj druga strona - na razie sam przód, okazało się,że u mnie, 3 ulice dalej jest szkółka
za szkółki na działkę mamy 2 min - szkoda,że str w necie nie mają
dzisiaj nareszcie pracowity dzień na działce - musismy zlew zamontować i wodę wyprowadzić znowu z altany też na zew i wc zrobić, no i przekopać drugą str i posadzić resztę drzewek ... matko jak się cieszę
a do tego przepiękna pogoda ma być ... 
dzisiaj nareszcie pracowity dzień na działce - musismy zlew zamontować i wodę wyprowadzić znowu z altany też na zew i wc zrobić, no i przekopać drugą str i posadzić resztę drzewek ... matko jak się cieszę
- zeberka4

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Koniecznie dbajcie o thuje zwłaszcza przez pierwszy okres po posadzeniu żeby się przyjęły. Podlewajcie,odchwaszczajcie no i po dłuzszym czasie nawiezcie chyba,że daliscie pod nie ziemie dla thuji ;)
U nas sadzone bardzo wczesną wiosną teraz pokazują jakie są kapryśne, troszkę gdzieniegdzie zbrązowialy ale nie jest to nic poważnego.
to kiedyś widziałam jak sasiad zabijał świnię i nie mógł jej dobić i potem robił wyroby ...zawsze czuję wstręt.pozdrawiam ;D
U nas sadzone bardzo wczesną wiosną teraz pokazują jakie są kapryśne, troszkę gdzieniegdzie zbrązowialy ale nie jest to nic poważnego.
to kiedyś widziałam jak sasiad zabijał świnię i nie mógł jej dobić i potem robił wyroby ...zawsze czuję wstręt.pozdrawiam ;D
- wosiek67
- 500p

- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Ja na wiosnę posadziłem żywopłot z 60 szt- tuja szmaragd wolałem liściasty ale ustąpiłem żonie.
Pod korzenie dałem trochę kwaśnego torfu i pomieszałem z ziemią rodzimą potem rozwinąłem linię kroplującą i czekam niektóre lekko zbrązowiały miejscami ale być może to zasługa psiura bo leje wszędzie gdzie zdoła nogę podnieść (patrz awatar).
Mam nadzieję, że przeżyją kupiłem w szkółce polecanej przez sąsiadów.
Tobie też życzę powodzenia a zdjęcia kiełbachy pierwsza klasa mam nadzieję, że smakuje tak jak wyglądają albo lepiej!
Pod korzenie dałem trochę kwaśnego torfu i pomieszałem z ziemią rodzimą potem rozwinąłem linię kroplującą i czekam niektóre lekko zbrązowiały miejscami ale być może to zasługa psiura bo leje wszędzie gdzie zdoła nogę podnieść (patrz awatar).
Mam nadzieję, że przeżyją kupiłem w szkółce polecanej przez sąsiadów.
Tobie też życzę powodzenia a zdjęcia kiełbachy pierwsza klasa mam nadzieję, że smakuje tak jak wyglądają albo lepiej!
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
posadzone
podlane
naszczęście mamy sukę - nogi nie dźwiga -
a wasz to owczarek nizinny ??? a przynajmniej na moje oko tak wygląda
kiełbachy było 5 kg - rozeszła się po sąsiadach i rodzinie, z karczku, boczku i łopatki robiona, ale jak ktoś ma miejsce i troszkę zapału to polecam - WARTO
Zeberka no moi to osobniki mięsożerne - potrafią się najeść tylko białkiem zwierzęcym, tylko najmłodsza córka po stronie nutelli stoi i serków , ale przyznam,że masz mocne nerwy, bo ja na zabijanie zwierzaka nie potrafiłabym patrzeć
byłam na kursie i mieliśmy zajęcia z pierwszej pomocy - wypadki samochodowe itd.. zasłabłam i musiałam wyjść
dzisiaj kupiłam sobie wiklinową doniczkę całe 16zł , do tego 2 kocanki i 3 gazanie - pierwsze w moim życiu kwiatki , które kupiłam SAMA
te które już są wmoim domu to kwiaty z przypadku - prezenty
cykne fotkę jutro i pokaże.
kiełbachy było 5 kg - rozeszła się po sąsiadach i rodzinie, z karczku, boczku i łopatki robiona, ale jak ktoś ma miejsce i troszkę zapału to polecam - WARTO
Zeberka no moi to osobniki mięsożerne - potrafią się najeść tylko białkiem zwierzęcym, tylko najmłodsza córka po stronie nutelli stoi i serków , ale przyznam,że masz mocne nerwy, bo ja na zabijanie zwierzaka nie potrafiłabym patrzeć
dzisiaj kupiłam sobie wiklinową doniczkę całe 16zł , do tego 2 kocanki i 3 gazanie - pierwsze w moim życiu kwiatki , które kupiłam SAMA
- wosiek67
- 500p

- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Owczarek i owszem ale internacjonalny
Matka Polski Owczarek Nizinny
Ojciec Owczarek Niemiecki
Pozdrawiam
Matka Polski Owczarek Nizinny
Ojciec Owczarek Niemiecki
Pozdrawiam