Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Post »

Marzko Pisałam,że TULIPANKI z tych zdjęć już przekwitły . Aż tak późnych odmian to ja nie mam :)
Natomiast po kwitnieniu należy TULIPANY ogławiać (ściąć lub wyłamać górną część łodygi wraz z zalążnią) ,wytwarzanie nasion osłabia bowiem cebulki. Ja nie wykopuję cebul TULIPANÓW. Zdewastowałabym przy tym rabaty i rośliny, wśród których są posadzone. Kwitną zwykle 2-3 lata, potem są coraz słabsze i bardziej anemiczne. Wtedy na jesieni dosadzam nowa porcję cebul, które są znowu 2-3 lata.

Obrazek Obrazek
Na żółto - OMIEGI i DELOSPERMA

Obrazek Obrazek
Dla urozmaicenia ciągle jeszcze kwitnący niebieściutko WIELOSIŁ

Obrazek Obrazek
DĄBRÓWKA ROZŁOGOWA i POWOJNIK

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Każdy zakątek Twojego ogrodu chłonę jak gąbka. Wydaje mi się, że znam każdy fragmencik, ale Ty ciągle pokazujesz coś nowego.
Też odkryłam delospermę i lewizję, jako śliczne naskalniakowe roślinki.

Patent z dosadzaniem tulipanków świetny. Muszę zapamiętać.
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Piękny jest ten powojnik :shock: Może wiesz jak się nazywa? Czy on dobrze rośnie w cieniu?
Moje cisy złapały czerwce, muszę zrobić oprysk, ale słyszałam, że walka z nimi ciężka... Czy Twoje mają się dobrze?
Ta kula obok cisa to ostrokrzew? Ale mam pytań :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o kulę obok CISA przy chodniczku i ptaszkach - to OSTROKRZEW MESERVY "Blue Princess" , żeński . Jesienia obsypuje się mnóstwem czerwonych koralików.
A powojnik , o który pytałaś to Clematis 'Willy' (alpina), botaniczny ,Grupa Atragene. Kwitnie w zasadzie na przełomie IV/V , ale u mnie, ponieważ nie ma w pełni słonecznej wystawy jest nieco "opóźniony" i kwitnie w V/VI.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jeszcze zdjęcia ogrodowych zakątków :

Obrazek Obrazek
Z uwagi na wiele cienistych miejsc , mam w ogrodzie wiele PAPROCI. Z lewej popularny ogrodowyPIÓROPUSZNIK STRUSI, a z prawej rzadsza i chyba ładniejsza NARECZNICA SAMCZA.

Obrazek Obrazek
Paprocie z powodzeniem rosną i zimują na rabatach , jak i w donicach.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Szczególnie lubię je , gdy wiosną powoli rozwijają majestatyczne pastorały długich liści.

I zmiana nastroju :

Obrazek Obrazek
Trochę kolorków:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tu pięknie kwitnąca Tawuła van Houtte'a , którą muszę niebawem mocno przyciąć - jest za wielka i włazi na sąsiadujące z nią krzewy,przewiesza się na nasz mini-parking. Nie wiem , jak się za to zabrać... ;:oj

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Mimo, że to bardzo pospolity krzew , to gdy obsypie się białymi kwiateczkami jest nie do zastąpienia !
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Ewelino - zimujesz paprocie w donicach? da się?
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino - ja swoje dwie tawuły tnę bardzo mocno. Jedna jest posadzona przy tarasie nad oczkiem i potrafi zarosnąć połowę tarasu. Im mocniej ją tnę tym sąładniejsze. Kiedyś szkoda było mi ciąć krzewów. Miałam pustą działkę i każdy krzaczek był dla mnie bardzo cenny. Kolega ogrodnik ciągle mi powtarzał "najlepszym ogrodnikiem jest sekator". I dziś przyznaję mu rację. Tak więc moje tawuły skracam prawie o połowę. Nie dość, że potem pięknie kwitną, to jeszcze mają bardzo zwarte listowie i nigdy nie mają tego co często szpeci stare krzewy - rosochatych patyków szpecących wygląd. Tak więc tnij ile wlezie - to jej na pewno nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

..Ewelino to prawda tawuła lubi cięcia ja swoją też tak odnawiam... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Zachwycił mnie Twój Willy. Zdradź proszę ile ma lat. :?:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewelinko, znowu zaserwowałaś nam porcję fenomenalnych wrażeń estetycznych ;:180 Twój ogród jest przepiękny, tyle w nicm zakątków i różnorodności.... a co miejsce to bardziej urokliwe ;:170 Przepiękny ten powojnik Atragene Willy ;:63
Hortensje ogrodowe to tegoroczny zakup? Piekny kolorek, moja w poodbnym odcieniu niestety przemarzła..i to w marcu! ;:202
Bardzo mi miło poznać, choć wirtualnie, właścicielkę tego zaczarowanego ogrodu ;:173
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Masz taki piękny dom Ewelino :) Przemalowałaś balustradę na balkonie? Zdaje się, że była jaśniejsza.
Twój majowy ogród cudowny, jak zawsze i o każdej porze :D Chciałabym kiedyś osiągnąć w swoim ogródku taki efekt gąszczu jak u Ciebie. U mnie w wielu miejscach jeszcze łyso, na rabatach świeci golizną ziemia. U ciebie pięknie wszystkie roślinki przenikają się wzajemnie tworząc cudną i tajemniczą gęstwinę. Z drugiej strony - ogród nie jest dziki, ale panuje tu ład, przejrzystość, tak że każda z bylin, każdy z twoich krzewów jest pięknie wyeksponowany. Mistrzostwo! ;:63
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Umiesz uwiecznić magie Twojego ogrodu na zdjęciach ;:215 powojnik biały jest mega!! widziałam ostatnio w ogrodniczym i jakos na zdjęciu nie przypadł mi do gustu,ale on wygląda rewelacyjnie ;:oj
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Tawuła ma rzeczywiście imponujący rozmiar, ale skoro przeszkadza, to musisz ją ciachnąć. na pewno zrobisz to tak jak trzeba, bo do wszystkiego podchodzisz bardzo profesjonalnie. Jesteś mistrzynią w ogrodowych sprawach, w innych pewnie też
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Co roku podziwiam Twoją kolekcję Rh i co roku przyjemność jest niezmienna!
Widać też po nich, że wyjątkowo kochasz te krzewy :D
W jaki sposób przycinasz tawułę? Moja ogródkowa też jest już dość stara i zabiera coraz więcej miejsca, ocieniając berberys, ale boję sie ją przycinać, zeby nie zepsuć pokroju, bo tak pieknie przewiesza gałązki.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

[Iza] pisze: Przemalowałaś balustradę na balkonie? Zdaje się, że była jaśniejsza.
Po nałożeniu kolejnej warstwy bejcy balustrada ściemniała (chyba pomyliliśmy pierwotny kolor) :( Troszkę szkoda , ale najważniejsze ,żeby drewno było odpowiednio zabezpieczone.
robaczek_Poznan pisze: Hortensje ogrodowe to tegoroczny zakup? Piekny kolorek, moja w poodbnym odcieniu niestety przemarzła..i to w marcu! ;:202
Bardzo mi miło poznać, choć wirtualnie, właścicielkę tego zaczarowanego ogrodu ;:173
Tak , te czerwone H. ogrodowe kupiłam w tym roku ( dlatego mają już kwiaty !). Posadziłam do donic , bowiem wszystkie posadzone u mnie w gruncie H. OGRODOWE przemarzły tej zimy i niestety nie będą kwitły ( kwitną na dwuletnich pędach). Postanowiłam więc posadzić nowe do donic i spróbuję je przezimować w pomieszczeniu.
Co do "wirtualnego poznania" - myślę ,że możemy się spotkać i poznać w realu . Przecież mieszkamy w Poznaniu !!! Będzie mi miło :)
KLEO, Misiu - Tawuła "ma obiecane " ostre ciecie na początku następnego tygodnia .
asia2 pisze:Zachwycił mnie Twój Willy. Zdradź proszę ile ma lat. :?:
Dokładnie nie pamiętam... chyba 8-9. Nie trzeba go w ogóle przycinać , ale ja odświeżałam go ze dwa lata temu (ścięłam całość do wys. ok. 0.5 m.) stał się bowiem za wielki. Niestety okupił to skromniejszym kwitnieniem .Teraz usuwam tylko te pędy, które przeszkadzają.
JLG pisze:Ewelino - zimujesz paprocie w donicach? da się?
Przynajmniej tę odmianę ( PIÓROPUSZNIK STRUSI ) da się ! U mnie rosną w donicach z powodzeniem od kilku sezonów, niczym na zimę nie okrywane. Stoją na balkonie na I-piętrze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”