Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

moje rosną juz w grunice wcześniej rosły na parapecie w domu ,jak wykiełkowały to przez 3 tyg. były w tunelu foliowym
cinmar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2012, o 16:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

arty pisze:moje rosną już w grunice wcześniej rosły na parapecie w domu ,jak wykiełkowały to przez 3 tyg. były w tunelu foliowym
jutro ci dam fotkę i zobaczysz co wyszło mi od tego weekendu. :)
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jaki rozstaw polecacie do uprawy Olivina? Moje już zaczynają kwitnąć na parapecie, więc najwyższa pora na sadzenie do gruntu jak mniemam. Niestety będę mógł to zrobić dopiero na weekendzie :?
I tu drugie pytanie: czy nie zaszkodzi im sadzenie w czasie kwitnienia?
To mój "pierwszy raz" z melonami, więc proszę uprzejmie o rady bardziej doświadczonych użytkowników forum.
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wyglądają obecnie :)

Obrazek

Obrazek

Zastanawia mnie jeszcze czy to odpowiednia pora ( o ile to konieczne ) żeby przyciąć je nad 3-4 liściem?
Wysadzę je za 5 dni i może lepiej to zrobić po wysadzeniu, a może właśnie teraz?
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam, Jacek
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

co do przycinania, to może lepiej jak już zaczną rosnąć po wysadzeniu; teraz ładnie sobie rosną, ale jak je wsadzisz do gruntu, to na chwilę zwolnią, żeby się ukorzenić, więc jeżeli teraz je przytniesz, to możesz osłabić roślinę, która w momencie ukorzeniania potrzebuje dużo energii :D
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeden post wyżej pytałem o rozstaw i czy przesadzanie nie zaszkodzi kwiatom.
Będę bardzo wdzięczny za radę również w tej kwestii. :)
Pozdrawiam, Jacek
harlej1
200p
200p

Post »

co do rozstawy, to nie powiem Ci dokładnie jaka ma być (może ktoś inny poda), ale ja uważam, że 20 cm czy 20 cm w tamtą, to i tak się pozrastają, a co do przesadzania z kwiatami, to bez obaw-te pierwsze to są męskie i z nich nie będzie żadnych owoców, dopiero jak uszczkniesz czubki, to melon zacznie wypuszczać z boków nowe pędy i tam się pojawią kwiatki żeńskie :D
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja sadzę co 40 cm, nic nie obcinałam i owocowały dobrze. Myślę, że warto stopniowo wdrażać cudze wynalazki, uprawiać spokojnie obserwując jak na naszej glebie, przy nawożeniu plonuje dana odmiana. W ubiegłym roku miałam melony od Franta, w tym testuję inną odmianę. Teraz okryłam sadzonki tunelikiem z włókniny i widzę, że im to służy.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

harlej1 pisze:co do rozstawy, to nie powiem Ci dokładnie jaka ma być (może ktoś inny poda), ale ja uważam, że 20 cm czy 20 cm w tamtą, to i tak się pozrastają, a co do przesadzania z kwiatami, to bez obaw-te pierwsze to są męskie i z nich nie będzie żadnych owoców, dopiero jak uszczkniesz czubki, to melon zacznie wypuszczać z boków nowe pędy i tam się pojawią kwiatki żeńskie :D
Dziękuję za pocieszenie w sprawie kwiatów, pytanie mam tylko (może naiwne) czy żeńskie wyrosną zanim ostatni męski padnie? Czy na bocznych również są męskie? Bo inaczej jak ja to zapylę?
Dysponuję tylko agrowłókniną o szerokości 1,6m więc nie poszaleję :? Zmieszczę na tym dwa rządki powiedzmy w rozstawie 70-80 cm i odstępach w rzędzie powiedzmy 50 cm, czy za ciasno?

-- 28 maja 2012, o 19:23 --
aria pisze:Ja sadzę co 40 cm, nic nie obcinałam i owocowały dobrze. Myślę, że warto stopniowo wdrażać cudze wynalazki, uprawiać spokojnie obserwując jak na naszej glebie, przy nawożeniu plonuje dana odmiana. W ubiegłym roku miałam melony od Franta, w tym testuję inną odmianę. Teraz okryłam sadzonki tunelikiem z włókniny i widzę, że im to służy.
Dzięki :) Bardzo pocieszające te 40 cm, bo włókninę mam małą, a musi starczyć jeszcze na arbuzy :(
Jaki masz rozstaw między rzędami?
Pozdrawiam, Jacek
harlej1
200p
200p

Post »

bioy pisze:
harlej1 pisze:co do rozstawy, to nie powiem Ci dokładnie jaka ma być (może ktoś inny poda), ale ja uważam, że 20 cm czy 20 cm w tamtą, to i tak się pozrastają, a co do przesadzania z kwiatami, to bez obaw-te pierwsze to są męskie i z nich nie będzie żadnych owoców, dopiero jak uszczkniesz czubki, to melon zacznie wypuszczać z boków nowe pędy i tam się pojawią kwiatki żeńskie :D
Dziękuję za pocieszenie w sprawie kwiatów, pytanie mam tylko (może naiwne) czy żeńskie wyrosną zanim ostatni męski padnie? Czy na bocznych również są męskie? Bo inaczej jak ja to zapylę?
Dysponuję tylko agrowłókniną o szerokości 1,6m więc nie poszaleję :? Zmieszczę na tym dwa rządki powiedzmy w rozstawie 70-80 cm i odstępach w rzędzie powiedzmy 50 cm, czy za ciasno?

-- 28 maja 2012, o 19:23 --
Spokojnie-pomimo dużych wymagań melonów, przyroda sama sobie poradzi i na pewno w odpowiednim dla siebie momencie wypuści potrzebne do plonowania kwiatki :D
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

harlej1 pisze:dopiero jak uszczkniesz czubki, to melon zacznie wypuszczać z boków nowe pędy i tam się pojawią kwiatki żeńskie
A czy ktoś testował - a gdyby taki czubek, co i tak się wyrzuca spróbować zaszczepić na dyni? Jeśli nikt nie testował to ja chętnie spróbuję.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

bioy pisze:Zastanawia mnie jeszcze czy to odpowiednia pora ( o ile to konieczne ) żeby przyciąć je nad 3-4 liściem?
To ja bym prosiła w takim razie o wskazówki cięcia pędów melonów albo link to odpowiedniego artykułu :D bo w zeszłym roku "moje " melony rosły jak chciały .
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Bioy, ja mam 1 rząd melonów a obok w odległości ok. 2m mam posadzone dynie. Taki rozstaw sprawdził się u mnie w ubiegłym roku.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady. Z braku miejsca posadzę melony sztuk 16 odstępach 70x70 :?
Najwyżej bedę przycinał i mam nadzieję, że jakoś się pomieszczą choć zdaję sobie sprawę, że będzie ciasno... Z drugiej jednak strony to obawiam się, że ślimaki, sarny i jakieś inne szkodniki szybko je przerzedzą :(
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i agrowłóknina przygotowana, obornik też, dziury pokopane i dopiero teraz nasuwa mi się kilka kolejnych pytań.
Ile dawać obornika do każdego dołka?
Jaką warstwą ziemi go przysypać?
A przede wszystkim jak zabezpieczacie swoje rośliny przed nocnymi spadkami temperatury?
Ja chciałem okryć białą agrowłókniną, ale boję się, że mi się połamią. Nie bardzo mam z czego zrobić konstrukcję, a przecież nie rzucę jej po prostu na roślinki :? Macie pomysł jak to bezpiecznie zrobić? A może macie inne sposoby na zabezpieczenie roślinek przed chłodami?
Sądzicie że zwykła butelka plastikowa by zdała egzamin? Proszę po raz kolejny o pomoc doświadczonych ogrodników. :oops:
Miałem nadzieję skończyć dziś z melonami, bo czekają jeszcze arbuzy, kiwano, rabarbar i kilka innych, ale bez pomysłu na okrycie boję się je posadzić :(
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
Pozdrawiam, Jacek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”