Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Post »

Ewelinko w Twoim ogrodzie nie ma zakątka ,który by nie zachwycał.Piękne rododendrony,mam nadzieją ,że moje kiedyś równie będą dorodne jak Twoje.Nic tylko usiąść i podziwiać.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

jolcia1212 pisze:(...)Twój ogród jest taki dojrzały i przemyślany, a w moim tylko intuicja. Wiem ze wpadki i pomyłki zdarzały się również Wam Wielkim(...)
Oj ! Żebyś wiedziała jakie !!!
Marzko/ sosenki4 - Tak , przy tarasie rosną niskie (zresztą krótko przycinane każdej wiosny)TAWUŁY JAPOŃSKIE ( Spirea japonica) "Goldmound". Tworzą całosezonową "ramę" wokół tarasu, a ich żółto-seledynowe czuprynki kwitną na przełomie VI/VII masą niewielkich różowych kwiatków.Są w tym miejscu już kilka lat i świetnie sobie radzą.:)
OLUNIA pisze:Ewelinko w Twoim ogrodzie nie ma zakątka ,który by nie zachwycał.(...)Nic tylko usiąść i podziwiać.
No to siadaj, Oluniu , siadaj i podziwiaj do woli. Możesz sobie nawet wybrać stosowne dla Ciebie miejsce do siedzenia :

Obrazek
Tę ławeczkę , jeśli chcesz obserwować przedogródek...

Obrazek Obrazek
Lub tę - w zaciszu ogrodu, pod brzozami... , na której siadam czasem w upalne dni ( bo to cieniste miejsce).

Obrazek Obrazek
A może wolisz schodki tarasowe,

Obrazek Obrazek
na których lubię siadać rano :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D Jak Jolcia 1212 wybierze schodki na tarasie, to się posunę i pomieścimy się( ja do bardzo szczupłych nie należę :wink: ) Latem uciekam na ławeczkę pod brzozami ;:108
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dostałam wczoraj piękny bukiet kremowych LEWKONII :)

Obrazek

Mają intensywny zapach i efektownie prezentują się w wazonach.
Obrazek Obrazek
Podobno żeby długo trzymały się w wazonie należy je wkładć do wody wraz z korzonkami ?

Słyszeliście coś na ten temat ? Czy ktoś uprawia u siebie LEWKONIE ???
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Ewelino właśnie na taka ławeczkę jak masz pod oknem choruję. I dokładnie w takim samym miejscu chciałabym ją postawić. Gdzie takie cudo można nabyć? Lewkonii niestety nie uprawiałam nigdy, więc nie pomogę.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Ale masz piękny zestaw wypoczynkowy ;:63 "kupny" czy robiony na zmówienie ?
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Ewelino, ja zawsze wkładam lewkonie z korzeniami, tak mówi każdy sprzedawca kwiatów. Natomiast w tym roku nabyłam trzy lewkonie bylinowe - jeszcze nie kwitną więc muszę poczekać na ocenę ich urody, chyba będą skromniejsze niż te jednoroczne.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Ewelino pięknie u Ciebie w ogrodzie dużo zieleni , bardzo to lubię , pelargonie widzę pięknie wyeksponowane , i sielsko ;:108
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Kochana zawsze uważałam Twój ogród za majestatyczny i nieskończenie piękny. Wydawało mi się że jest ogromny i że daleko masz do sąsiadów. Zdjęcia z "lotu ptaka" zdziwiły mnie bardzo, bo to dość gęsta zabudowa. Aż się cofnęłam w stronach Twojego wątku, by poszukać na fotkach znaków bliskości sąsiadów. Wszystko masz tak skomponowane, że prawie ich nie widać. Lokalizacja obiektów na działce znakomicie wprowadza poczucie prywatności i zapewnia komfort odpoczynku.
Gratuluję! o dzięki za zdjęcia, będę Twoje królestwo oglądać ze świadomością szerszej perspektywy.
;:196
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

PiotrekP , Joasia /JLG - zarówno ławeczki , jak i meble ogrodowe to nie żadne cuda. Stół , krzesła i taborety są co prawda z drewna teakowego , a więc raczej trwałe ( u nas już 12 rok ), ale ławeczki zwykłe, CASTORAMA i OBI, za grosze - w efekcie starsza się rozpada i musimy ją teraz porządnie odremontować. Ważne ,że mam takie "siedziska" w różnych punktach ogrodu, w słońcu i cieniu, że są wygodne i dają możliwość krótkiego odpoczynku lub poważniejszej sjesty, gdy komuś przyjdzie taka ochota :)
emienta pisze:Kochana zawsze uważałam Twój ogród za majestatyczny i nieskończenie piękny. Wydawało mi się że jest ogromny i że daleko masz do sąsiadów. Zdjęcia z "lotu ptaka" zdziwiły mnie bardzo, bo to dość gęsta zabudowa. Aż się cofnęłam w stronach Twojego wątku, by poszukać na fotkach znaków bliskości sąsiadów. Wszystko masz tak skomponowane, że prawie ich nie widać. Lokalizacja obiektów na działce znakomicie wprowadza poczucie prywatności i zapewnia komfort odpoczynku.
Gratuluję! o dzięki za zdjęcia, będę Twoje królestwo oglądać ze świadomością szerszej perspektywy.
Mój ogród ogromny ??? :;230 No wiesz, wszystko jest względne ... przy 30metrowym maleństwie Bożenki /Bozuni , albo nawet 300metrowych działkach ROD to mój rzeczywiście jest spory. Ale to raptem niespełna 15 arów , trzeba odliczyć powierzchnię zabudowy, podjazd, chodniczki , ok. 400metrowy trawnik... no i na rośliny nie tak wiele znów zostaje miejsca. Początkowo wydawało mi się ,że jest za mały, ale teraz (chyba się starzeję) cieszę się ,że nie jest większy . Nie dałabym mu rady... Pracuję tu głównie sama ( pomoc mojego często nieobecnego M. jest tylko doraźna), a zawsze jest coś do zrobienia.
Działka jest w kształcie trapezu, prawie prostokątna, nieco szersza od frontu. Do sąsiadów jest niedaleko, tyle,że teren porośnięty wielkimi już sosnami i brzozami + okoliczne ogrody liczące sobie ok.12-13lat sprawiają ,że wokół jest masa bujnej zieleni. Nie zaglądamy więc sobie w okna , ani w garnki :;230 . Bywają też zabawne sytuacje , gdy zza płotu sąsiad woła "Dzień dobry" , a ja nerwowo się rozglądam , bo nie widzę go wśród krzaków ! Albo słyszę od sąsiadki, że ona mnie nie widzi , tylko najpierw słyszy ( mam zwyczaj nucenia pod nosem , gdy dziubię coś w rabatach ;:224 ). I co najważniejsze - sąsiadów mam sympatycznych i nieuciążliwych :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Potwierdzam, że lewkonie z korzeniami do wody - dłużej są świeże.
Ewelinko, bardzo chętnie przysiądę się do towarzystwa na schodkach tarasu. Jeśli mogę spytać jaki duży on jest, bo wygląda na spory. Próbowałam policzyć po płytkach, ale nie daje rady...

Podziwiam, podziwiam i oczy mam coraz większe z wrażenia jakie robi na mnie Twój dopieszczony w każdym calu ogród. Po prostu śliczny.
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Tak dla ścisłości - niektóre działki w ROD są nawet mniejsze :lol: Ja mam CAŁE 185 metrów kwadratowych. Inna bajka, ale piękna bajka....
A co do teaku - fakt, jest wieczny, moje fotele mają już chyba dziesiątki lat, nawet pies im nie dał rady....
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

A ja widzę, że jestem już sławna z moim skrawkiem :;230
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziewczyny !
Taras jest rzeczywiście spory (6x6m) , w zależności od potrzeby może być niemal w całości zadaszony, co daje szansę korzystania z niego także w razie przelotnego deszczu. Ale mimo,że spory , bywa,że biesiada grillowa ( a miewamy kilka takich większych w sezonie) przenosi się na środek trawnika,bo stoły i siedziska się nie mieszczą :;230
Jednak zwykle wystarcza nam aż nadto, mimo,że "parkują" tu także liczne donice z roślinami.

Co do miejsc siedzących na schodkach tarasu - cóż, one nie są z gumy , więc chyba musicie losować miejscówki !!!
Co prawda taras ma schodki z trzech stron, ale te "centralne" ze zdjęć powyżej są z najlepszym widokiem !

Bozuniu, Debro, no bo nie o to chodzi , jaką powierzchnię ma nasz ogródek tylko o to ,że jest NASZ. Zawsze najlepszy na świecie !

A teraz trochę ogrodowych kolorków:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
CIS ma ładne , jaskrawe przyrosty. A tu rabatka - jeszcze z TULIPANAMI , które tak naprawdę wczoraj do reszty ogłowiłam, więc zdjęcie nico "archiwalne".

Obrazek Obrazek
Pożegnanie z FOTHERGILLĄ - kremowe pomponiki już prawie opadły. Szkoda...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Na zdj. z prawej - pan dyrektor robi obchód swoich włości ...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Taras wielki..., no i markiza, o której pisałaś wcześniej bardzo przydatna. Myślę, że to lepsze rozwiązanie niż całorocznie zadaszony taras, bo zimą masz więcej słoneczka w środku, takto zadaszenie by Ci je zabierało.
Mnie majowy przymrozek pouszkadzał cisa i musiałam oskubać go ze zbrązowiałych przyrostów. Na szczęście nie wszystkie ucierpiały.
Forthergilię mam na liście chciejstw, napatrzyłam się na nią u Ciebie i ...zachorowałam na nią.
A tulipanki rzeczywiście jakieś późne masz w przedogródku (tak), że dopiero teraz opadły im płatki. I tu poproszę Cię o radę. Jesienią pierwszy raz w życiu posadziłam kilka, oczywiście już dawno przekwitły. Co mam teraz z nimi zrobić, bo chyba zaczynają produkować nasiona, a po co? Wolę, żeby ich siła w cebulki poszła. Czy wykopujesz swoje tulipanki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”