Drzewko mandarynkowe - dziwne liście

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
wojtas91
100p
100p
Od: 20 paź 2007, o 13:19

Drzewko mandarynkowe - dziwne liście

Post »

Witam!
Od 3 miesięcy mam drzewko mandarynkowe. Na wiosnę pięknie zakwitło miało pewno białych kwiatków lecz dziwnie opadają liście, maja plamy na liściach i niektóre liście są popękane jakby ktos je nadciął nożyczkami.
Czego to oznaka ?
Dodaje zdjęcia do wglądu:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewko mandarynkowe - dziwne liście

Post »

Witam użytkownika
Czy podlewałeś go jakimś nawozem jeśli tak to jakim ?? sprawdź pH gleby wystarczy że spojrzysz na worek ziemi i tam będzie skala pH.

-- 5 maja 2012, o 17:57 --

Przepraszam że post pod postem ale żółte plamki to zbyt duże natężenie światła ile godz. świeci na nią słońce ?
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
wojtas91
100p
100p

Post »

Zadnym nawozem jeszcze jej nie podlewałem. Kupiłem w sklepie była o połowe mniejsza i miała tylko 1 mandarynke :)
pH nie jest mi znane rosnie na takiej ziemi z jaka kupiłem roslinke. Słońce świeci na nią ok 6 / 7h w granicach od 12:00 do 18 / 19:00
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27

Post »

Nie widze dokładnie ale czy to nie jest citrus mitis (citrus madurensins) KALAMODYNKA? Opryskiwałeś ją w pełnym słonću? Przesadzałeś ją? Jeżeli nie to przesadź. :wink: i kup nawóz do cytrusów ja mam florovit,agrecol i substral.
wojtas91
100p
100p

Post »

Ogolnie to roślinkę dostałem i powiedziano mi ze jest to mandarynka :) W pełnym słońcu nie opryskiwałem jej.
No właśnie przesadzenie... Korzenie wychodza u góry ponad ziemie wiec może ma za mało miejsca :/ Jaka ziemia do takiej mandarynki powinna byc?
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p

Post »

południowe okno najlepsze po 15 maja wynieś na świeże powietrze :wink: weź linijkę i zmież owoc napisz ile ma zerwij jeden i obierz kawałek wstaw zdięcie wyraźne! kup ziemię w obi firmy compo sana jak nie będzie to ci podam jaką mieszankę zrobić
w ogóle w słońcu sie nie opryskuje albo z samego rana (6 7 rano) i na wieczór gdy słońce już zajdzie o około 20-19 godz jest najlepiej :wink:
doniczka około 6cm większa średnicy :wink:
wojtas91
100p
100p

Post »

No dokładnie na południowym oknie ona stoi :) Największa mandarynka ma średnicy 3,5cm a wysokość 4cm.
Musze zrywac i obierac? :P szkoda mi jej chcialem jak najwiecej miec mandarynek na drzewku ;) Do obi mam 25km troche daleko zeby jechac bo pare l ziemi. Jest jakies inne wyjscie?
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p

Post »

Przypomne sobie i powiem ci na pw jaką mieszankę zrobić to jest chyba kalamodynka :wink:
w moim temacie też mam kalamodynę wejdź tam i porównaj
już mam
Ziemia ciężka, gliniasta /jedna część/

- Ziemia organiczna, kompostowa /dwie części/

- Ziemia torfowa pH 5,5- 6,5 /dwie części/
wojtas91
100p
100p

Post »

Chyba tak jak mówisz to jest KALAMONDYNKA :)
Nie rozumiem tych proporcji ziemi.. Mozesz jakos to rozwinac? :P
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p

Post »

masz naprzykład pojemnik i dzielisz go na 5 części np markerem i jedną część sypiesz gliniastą(ciężką)
potem tak jak jest napisane i na koniec mieszamy wszystko i przy przesadzaniu sypiemy na dno donicy (donica musi mieć dziurki sypiemy kamyki lub keramzyt i tyle lekko podlewamy i usuwamy wodę z podstawki :wink: zawsze jak podlewasz to tak by wyleciało na podstawkę i odczekujesz 5 min i wylewasz resztki np do innego kwiatka lub wylewasz :wink: :wink:
wojtas91
100p
100p

Post »

Jak pojde do ogrodniczego to mam powiedziec ze chce ziemie ciezką - gliniasta, organiczna - kompostowa i torfowa 5,5-6,5ph?
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p

Post »

Tak tylko torfową 6;5 LUB 5;5 :D
Aha i zjedz owoce bo potem wysychają doczekasz się nowych "świężych" :wink: aha kalamodynka dobra do herbatki i spróbuj skórki jest słodziutka ;:oj
wojtas91
100p
100p

Post »

Mandarynka przesadzona do duzo wiekszej doniczki :) albo mi sie wydaje albo juz jest lepiej hehe :P
Mówisz zjesc? Ok zasmakuje jej :D
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p

Post »

ah.. zapomniałem jeszcze napisać żebyś trochę ją przyciął tak z 5 cm i wystaw na dwór w słoneczne najpierw do półcienia a po 2 dniach w pełne słońce to ją pobudzi by puściła listki i gałązki ze śpiących oczek :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”