Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III
Christin
Jak tu nie zagądać jak tyle pięknej bieli .Krysiu masz przepiękną tą działeczkę
Życzę aby wnusia szybko wyzdrowiała 
Pozdrawiam Ewula
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Kalina u mnie już przekwitła , zawilce białe tez kwitną a japońskie się ociągają ledwie wyszły z ziemi , może sobie poradzą i podrosną .. Powojnik cudownie ci kwitnie .. Moje dopiero wiążą pąki ,, pierwiosnek czerwony od ciebie też ładnie się rozrósł a kamasje u mnie już przekwitły , mam same jasne ...
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę Krysiu, że strat pozimowych masz niewiele. Tyle u ciebie rozmaitego kwiecia. Nawet zawilce ci przetrwały. Ja miałam ich cały wielki łan i zginęły co do jednego. Nie mówiąc już o innych roślinach. Ostatnie twoje zdjęcia niebieskich i białych kwiatuszków to miód na moje serce, bo właśnie te dwa kolory mnie ostatnio zachwycają i chcę mieć ich u siebie jak najwięcej.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dzięki Krysiu za info o kamasjach. Postaram się bardziej zadbać o nie (podłoże). Ciekawe, bo z cebulami nie ma problemu i jest ich coraz więcej, a kwiatów niet. Może za mało miały wody, bo nawet pąki zawiązały i nic.
Kroplik nie tylko zakwitł ale cały pokrył się kwiatami. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem i bardzo się cieszę
Kroplik nie tylko zakwitł ale cały pokrył się kwiatami. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem i bardzo się cieszę
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Krysieńko chciałam Ci się pochwalić, że kroplik który dostałam od Ciebie jest cały w pąkach. Lada dzień będę cieszyć się jego kwitnieniem.
Zaintrygowała mnie tiarella. Jest cudna.
Piszesz, że zawilec się rozsiewa. Mam tą roślinkę, ale jak do tej pory nie zauważyłam jej siewek. Chyba, że nie odróżniam ich od chwastów
.
Zaintrygowała mnie tiarella. Jest cudna.
Piszesz, że zawilec się rozsiewa. Mam tą roślinkę, ale jak do tej pory nie zauważyłam jej siewek. Chyba, że nie odróżniam ich od chwastów
Pozdrawiam Hala
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Krysiu , biały ,to pewnie Twój faworyt.
Tirella oszałamia ilością , moja znacznie mniej po ciężkiej zimie. Pierwiosnki Siebolda z koronkowymi kwiatami zwracają uwagę. Wszystkie roślinki od Ciebie rosną i mają się dobrze

- maniusika

I ja mam jedną kępkę tiarelli ,chyba dostałam ją zamiast żurawki bo nie zamawiałam ,, Już ma kilka kwiatów .. Już się cieszę że będę miała inaczej kwitnącą kępę wśród żurawek
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
ilona2715 Kobietko przyjdzie czas to zaczniemy działać w temacie rozmnażania Powojników.
zawilec wielkokwiatowy tak czasami ma,że rośnie i pieknie kwitnie a potem jakby nigdy nic znika ...
każda roslina potrafi nam zrobić taką niespodziankę.
Ilonko patrzyłam,że uda się z kępy odciąć więc masz je ode mnie.
ewamaj66 Ewciu z tym sianiem czy też siewkami bywa różnie.
Ja często zruszam całą ziemie na rabatach a szczególnie po opadach bo dość długo utrzymuje sie wilgoć i gleba paskudnie wygląda. Zruszenie napowietrza sie i likwiduje chwasty i czasami ... siewki.
marpa Maryniu mam nadzieję,że w następnym roku zakwitną Kamasje bo warto mieć po kilka cebul tej pięknej rośliny.
Własnie zaczyna kwitnąć kamasja o białych kwiatach - rozwinęły się pierwsze kwiatuszki.
Kamasja ALBA

Bardzo dziękuję za fotkę Hortensji - byłam i podziwiałam - kiedy u mnie coś takiego urośnie ???
Ewiczka52 Ewciu jak zwykle wpadasz i chwalisz wszystko - az mi głupio - dziękuję
Wnuczka w piątek wróciła do domu w dość dobrym stanie zdrowia i aż mi przykro się zrobiło bo chuchałam, dmuchałam , leki odmierzałam i noce nieprzespane a jak doszedł dzieciak do zdrowia to ... zabrali mi ją. Wiem,ze tak trzeba ale po tygodniu jej pobytu u nas tak nagle zrobiło się pusto.
maniusika Janeczko z tego co piszesz to spora róznica miedzy nami w terminie kwitnienia a jak patrze na mapę to niby niedaleko.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
wanda7 Wandziu faktycznie w porównaniu z innymi strat u mnie niewiele. A jeśli coś wymarzło w jednym miejscu a było w zapasie na innej rabacie to też nie narzekam bo odmiana ocalona. Niektóre rosliny tak mam jako zabezpieczenie.
U nas było dużo śniegu, długo leżał i chyba dzięki temu mniej strat.
Przeplatające sie kolorystycznie kwiaty w bieli i w róznych odcieniach niebieskiego lubię od zawsze ale z ich aranżacją bywało rożnie.
Sama wiesz jak to jest z nami ogrodnikami - niby wszystko wiemy a i tak gafy popełniamy...

JacekP miło,że skorzystałeś z informacji o uprawie Kamasji.
A co do braku kwiatów u Ciebie to może niechcący pomyliłeś nawozy i poszło za duzo azotu a niewiele potasu i fosforu których kwiaty bardzo potrzebują ?
Kroplik bylinowy jest śliczny więc po co siać jednoroczne prawda ?
Zerknę do Ciebie bo mam nadzieję,że wstawisz jego fotkę.
hala67 jesteś kolejna osobą, która dostała ode mnie Kroplika i też czytam,że zadomowił się i lada chwila obsypie się kwiatami.
Tadziu dobrze sie domyśliłeś - biel to mój ulubiony kolor w wielu dziedzinach zycia , nie tylko w kwiatach.
Tarella musi być spora aby miec taka chmurkę kwiatów nad liśćmi wtedy pokazuje swój prawdziwy urok.
Ślicznie i trafnie określiłeś budowę Pierwiosnka Siebolda"Snowflake" i zauważyłam,że kwitnie dłużej niz odmiana o różowych kwiatach bo rosnie obok wiec moge obserwować.
Nasionka zbiorę z białego .... co do jednego ...
To cudownie,że kwiaty ode mnie dobrze się zaaklimatyzowały.
maniusika wpadki wszędzie się zdarzają ale dobrze jeśli jest na plus dla nas.
Wstaw jej fotkę - wpadnę zobaczyć.
Na zakończenie parę ujęć z działeczki a głównie ala skalniaka pod Brzozami
- malutkie cudeńka tam rosną i ciężko uchwycić ich piękno aparatem dlatego sporadycznie je pokazuję

Marzanka wonna

Skalnica cienista ma sporo pąków kwiatowych - delikatne kwiatuszki bedą ale też mają swój urok.

Ożanka nierównoząbkowa w wiosennym wybarwieniu

Delosperma Basuticum White Nugget i Zawciąg nadmorski

Delosperma nubigenum

zawilec wielkokwiatowy tak czasami ma,że rośnie i pieknie kwitnie a potem jakby nigdy nic znika ...
Ilonko patrzyłam,że uda się z kępy odciąć więc masz je ode mnie.
ewamaj66 Ewciu z tym sianiem czy też siewkami bywa różnie.
Ja często zruszam całą ziemie na rabatach a szczególnie po opadach bo dość długo utrzymuje sie wilgoć i gleba paskudnie wygląda. Zruszenie napowietrza sie i likwiduje chwasty i czasami ... siewki.
marpa Maryniu mam nadzieję,że w następnym roku zakwitną Kamasje bo warto mieć po kilka cebul tej pięknej rośliny.
Własnie zaczyna kwitnąć kamasja o białych kwiatach - rozwinęły się pierwsze kwiatuszki.
Kamasja ALBA

Bardzo dziękuję za fotkę Hortensji - byłam i podziwiałam - kiedy u mnie coś takiego urośnie ???
Ewiczka52 Ewciu jak zwykle wpadasz i chwalisz wszystko - az mi głupio - dziękuję
Wnuczka w piątek wróciła do domu w dość dobrym stanie zdrowia i aż mi przykro się zrobiło bo chuchałam, dmuchałam , leki odmierzałam i noce nieprzespane a jak doszedł dzieciak do zdrowia to ... zabrali mi ją. Wiem,ze tak trzeba ale po tygodniu jej pobytu u nas tak nagle zrobiło się pusto.
maniusika Janeczko z tego co piszesz to spora róznica miedzy nami w terminie kwitnienia a jak patrze na mapę to niby niedaleko.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
wanda7 Wandziu faktycznie w porównaniu z innymi strat u mnie niewiele. A jeśli coś wymarzło w jednym miejscu a było w zapasie na innej rabacie to też nie narzekam bo odmiana ocalona. Niektóre rosliny tak mam jako zabezpieczenie.
U nas było dużo śniegu, długo leżał i chyba dzięki temu mniej strat.
Przeplatające sie kolorystycznie kwiaty w bieli i w róznych odcieniach niebieskiego lubię od zawsze ale z ich aranżacją bywało rożnie.
Sama wiesz jak to jest z nami ogrodnikami - niby wszystko wiemy a i tak gafy popełniamy...
JacekP miło,że skorzystałeś z informacji o uprawie Kamasji.
A co do braku kwiatów u Ciebie to może niechcący pomyliłeś nawozy i poszło za duzo azotu a niewiele potasu i fosforu których kwiaty bardzo potrzebują ?
Kroplik bylinowy jest śliczny więc po co siać jednoroczne prawda ?
Zerknę do Ciebie bo mam nadzieję,że wstawisz jego fotkę.
hala67 jesteś kolejna osobą, która dostała ode mnie Kroplika i też czytam,że zadomowił się i lada chwila obsypie się kwiatami.
Tadziu dobrze sie domyśliłeś - biel to mój ulubiony kolor w wielu dziedzinach zycia , nie tylko w kwiatach.
Tarella musi być spora aby miec taka chmurkę kwiatów nad liśćmi wtedy pokazuje swój prawdziwy urok.
Ślicznie i trafnie określiłeś budowę Pierwiosnka Siebolda"Snowflake" i zauważyłam,że kwitnie dłużej niz odmiana o różowych kwiatach bo rosnie obok wiec moge obserwować.
Nasionka zbiorę z białego .... co do jednego ...
To cudownie,że kwiaty ode mnie dobrze się zaaklimatyzowały.
maniusika wpadki wszędzie się zdarzają ale dobrze jeśli jest na plus dla nas.
Wstaw jej fotkę - wpadnę zobaczyć.
Na zakończenie parę ujęć z działeczki a głównie ala skalniaka pod Brzozami
- malutkie cudeńka tam rosną i ciężko uchwycić ich piękno aparatem dlatego sporadycznie je pokazuję
Marzanka wonna
Skalnica cienista ma sporo pąków kwiatowych - delikatne kwiatuszki bedą ale też mają swój urok.
Ożanka nierównoząbkowa w wiosennym wybarwieniu
Delosperma Basuticum White Nugget i Zawciąg nadmorski

Delosperma nubigenum
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
dalszy ciąg maluszków
EPIMEDIUM Sulphureum

Tu pięknie przebarwione liście

Kwiaty w delikatnym wybarwieniu i trudno uchwycić ich rzeczywisty kolor

Chiastofil naprzeciwlistny - Jim's Pride szykuje się do kwitnienia

I na zakończenie Piwonia majowa na tle Lilaka Meyera ?Palibin?

EPIMEDIUM Sulphureum
Tu pięknie przebarwione liście

Kwiaty w delikatnym wybarwieniu i trudno uchwycić ich rzeczywisty kolor

Chiastofil naprzeciwlistny - Jim's Pride szykuje się do kwitnienia
I na zakończenie Piwonia majowa na tle Lilaka Meyera ?Palibin?
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu, od dawna podziwiam Twój ogród i często po cichutku zaglądam 
Cudne zawilce!! Niestety, akurat z tymi musiałam się pożegnać po tegorocznej zimie...
Pozdrawiam Cię serdecznie
Cudne zawilce!! Niestety, akurat z tymi musiałam się pożegnać po tegorocznej zimie...
Pozdrawiam Cię serdecznie
- maniusika

Śliczna drobnica pod brzozą .. ,delosperma mi padła więc jej nie kupuję do trzech razy sztuka ,ożenka i skalnica ładnie się rozrastają a piwonia i lilak też ładnie dekorują mój ogród .. Trochę popadało więc odeszło podlewanie .. Widzę że i twoje rabatki obłożone są kamieniami ..
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Krysiu epimedium to chyba nowa roślinka ? u mnie epimedia już dawno przekwitły..Chiastofil miałam ..dawno..i już go nie ma po którejś zimie .Uwielbiam od bardzo dawna miniaturowe kwiatuszki wszelkich skalnic
.To one towarzyszyły mi w czasie zakładania mojego ogródka
. Pewno dlatego mam do nich wielki sentyment i wręcz uwielbienie ! Delospermy masz cudne ! u mnie się nie sprawdziły i powiedziałam im

- Ewiczka52

Christin
Ja chwalę dlatego bo jest przepiękna działeczka .Ja chciałabym taką zadbaną i z taką ilością kawiatów mieć-marzenie.Podobno marzenia się spełniają
Co do kochanych wnuków to tak już jest ,że jak potrzeba do do babci a póżnej do rodziców .Ja mam 22 letnią córkę na studiach w Krakowie to jak trafi się choroba to do mnie a jak dobrze to wystarczą pieniądze. Ale cóż dobrze,że się uczy na 2-ch uczelniach ,nawet w jednej ma stypendium naukowe za wyniki. Nie należy za dużo wymagać ,bo niewiadomo jakie czasy te dzieci czekają .Chociaż nam nie było łatwo .Spokojnej nocki 
Pozdrawiam Ewula
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Epimedium sulphureum kwitło i u mnie
Tak mi się to spodobało, że zamierzam jeszcze kilka dokupić, jeśli wpadną mi w ręce. Zaczęły kwitnąć powojniki wielkokwiatowe wcześnie kwitnące 
- Ewiczka52

Christin
Mam taką roślinkę o nazwie żyworódka pierzasta i robię z opadających zaszczepków sadzonki - ciekawe czy coś z tego będzie . Jest to lecznicza roślinka .Jeśli byłabyś zainteresowana to jak ukorzenią się zaszczepeczki to bym Ci wysłała.Poczytaj sobie o niej w internecie.
Jak znajdziesz czas 
Pozdrawiam Ewula