Mój zakątek - przed i po

Zdjęcia naszych ogrodów.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój zakątek

Post »

Anetko, to chyba osteospermum :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
anet@
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 mar 2008, o 16:41

Post »

hmm, dziękuję za podpowiedź. to chyba faktycznie ten kwiat. ALE - w takim razie, nie wiedząc o tym, miałam fioletowego i pomarańczowego w ogrodzie tego lata. jednak te płateczki nie były tak ładnie zwinięte. pewnie to zależy od odmiany?
always look on the bright side of life :)
mój kawałek zieleni ->
mój blog kulinarny ze zdjęciami ->
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Tak, to zależy od odmiany :) Większość ma proste płatki.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
anet@
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

zrobiłam to zdjęcie podczas dni otwartych w ogrodach w Pisarzowicach. był do kupienia, ale wtedy jeszcze byłam zdania, że nie kupuję roślin jednorocznych :;230 zapoluje na niego w przyszłym sezonie w takim razie :)
mój kawałek zieleni ->
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Witaj, moja imienniczko! Bardzo podobają mi się te faliste rabatki. Szczególnie podziwiam szczepioną(?) kalinę- pięknie sie prezentuje :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anet@ pisze:zrobiłam to zdjęcie podczas dni otwartych w ogrodach w Pisarzowicach. był do kupienia, ale wtedy jeszcze byłam zdania, że nie kupuję roślin jednorocznych :;230 zapoluje na niego w przyszłym sezonie w takim razie :)
Faktycznie śliczny masz avatorek - przy przeglądaniu rzuca sie w oczy i kusi aby sprawdzić kto pod nim sie kryje.
Koleżanka ma rację,że jest to osteospermum, inaczej zwany stokrotką afrykańską albo gerberą ogrodową bo też już taką nazwę na nim widziałam.Różnorodność kolorów i kształtów jest spora wiec warto sie nim zainteresować. Do tego ma ciekawa cechę - tworzy pąki kwiatowe podczas chłodnych nocy. Stąd mała przerwa kwitnienia w upalne lato aby jesienią znów intensywnie zakwitnąć do mrozów.
W naszym klimacie faktycznie jest jednoroczny ale wystarczy przed nadejściem przymrozków przenieść je do pomieszczenia o temperaturze 9-12 st. C. Po dwóch tygodniach pobrać sadzonki - odciąć wierzchołki pędów. Umieścić je w mieszance torfu z piaskiem. W temperaturze 18-20 st. C, często zraszane, ukorzenią się po miesiącu. Doniczkę z "matką" też udało mi się przechować ubiegłej zimy tak jak pelargonie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anet@
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Krysiu, dziękuję za cenne informacje!!! w takim razie w przyszłym roku kupię i pobawię się w ukorzenianie ;:138 nazwa: stokrotka afrykańska podoba mi się najbardziej :heja

Anetko, dziękuję! o którym drzewku piszesz? bo ja chyba nie mam kaliny :oops:
mój kawałek zieleni ->
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Ojej, to może ja mylę nazwy? idzie mi o takie drzewko z kulistą koroną, na pniu, kwiaty białe, zebrane w kuliste grona...
Awatar użytkownika
anet@
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:;230 aaa tak, tak, to kalina przecież :;230 oczywiście masz rację!!!
mój kawałek zieleni ->
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj ANETKO, ja też zajrzałem do Twojego ogrodu. Patrząc na zdjęcia ogrodu, widzę że jeszcze się sporo roślin możne zmieścić, a już na pewno znajdziesz miejsce dla jodły kaukaskiej.
Święta za pasem - pod wpływem zdjęć jodły kaukaskiej prezentowanej niejednokrotnie na forum, nabyłam w tym roku choinkę w donicy, do wysadzenia do ogrodu. zastanawiam się tylko, czy ona się przechowa???
Mam taką jodłę w ogrodzie, kupiłem ją trzy lata temu, pod wpływem oglądanych w okresie świątecznym sprzedawanych drzewek świątecznych. Jej igły są miękkie i delikatne jak aksamit. Jeżeli masz zamiar ją wysadzić do ogrodu to nie powinna być teraz w ciepłym miejscu dłużej niż 7-10 dni, by nie rozpocząć teraz wiosennej wegetacji. Poza 7-10 dniowym pobytem w cieple, później przechowuj ją w chłodnym miejscu , może być na dworze, w przypadku większych spadków temperatur, doradzam , na ten okres schowanie do chłodnego pomieszczenia( może być nawet ciemne na niedługi okres). Natomiast, po świętach , nie zaszkodzi jej ocieplenie donicy, oczywiście należy ją podlewać do czasu wysadzenia na miejsce stałe w ogrodzie.
Awatar użytkownika
anet@
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tadeuszu, dziękuje Ci! czyli jednak jest nadzieja ;:138
czy dłuższy pobyt w chłodnej piwnicy jej zaszkodzi? może tam stać do wiosny czy jednak ocieplić donicę i przechowywać na zewnątrz??
dziękuję Ci za odwiedziny! to miłe gościć tak doświadczonego ogrodnika ;:138
mój kawałek zieleni ->
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Jako że teraz zimy trafiają się okresami ( dłuższe ocieplenia, przerywają krótkie okresy większych mrozów), doradzał bym przechowywać jodłę ( z ociepleniem donicy) na dworze, natomiast na czas spadków temperatury( wydaje mi się że dopiero poniżej - 10), chować w chłodnej piwnicy. Tak można przechowywać, gdy nie zauważysz na drzewko śladów wznowienia wegetacji ( w związku z pobytem drzewka, jako choinki w ciepłym pomieszczeniu), natomiast jeżeli drzewko rozpocznie wegetację, to nie wolno go póżniej wystawiać na mróz, tylko trzymać w chłodnym miejscu.
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Witaj Aneto! Ładny i zadbany jest Twój ogródek.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
kasia21
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 10:03

Re: Mój zakątek - przed i po

Post »

Piękna metamorfoza ogrodu ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Re: Mój zakątek - przed i po

Post »

Anetko co słychać w Twoim ogrodzie - gdzie jesteś ?
Miały byc nowe pomysły a tu koniec maja i cisza ...
Pozdrawiam i odezwij się do nas
Pa ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”