Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
Moim zdaniem to stanowisko nie nadaje się do uprawy kaktusów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2012, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ogóle się nie nadaje?
Bo to że jest mało korzystne to wiem i niekiedy wynoszę je na południowozachodnią stronę aby zażyły trochę słońca.
Bo to że jest mało korzystne to wiem i niekiedy wynoszę je na południowozachodnią stronę aby zażyły trochę słońca.
- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
A nie mogą tam pozostać na stałe ?Echinocereus pisze: niekiedy wynoszę je na południowozachodnią stronę aby zażyły trochę słońca.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2012, o 17:51
Niestety nie mogą. Gdyby była taka możliwość to z pewnością bym je tam pozostawił.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Miejsce tylko dla kaktusów tolerujących małą ilośc światła np Gymnocalycium , zakładam jak piszesz że jest tam dużo światła odbitego , a słońce świeci rankiem choć godzinę
. jeśli to balkon odkryty to jakoś kaktusy przeżyją bo światło odbite będzie rekompensować choć w niewielkim stopniu brak słońca, jeśli zabudowana logia to tragedia. A poza światłem to problem z temperaturą
, od strony północnej panują znacznie gorsze warunki temperaturowe niż od południa, znacznie później będzie można kaktusy wystawiać i wcześniej chować, co przy słabym oświetleniu w sezonie jeszcze pogarsza sprawę. Potrzebna by tam była dla kaktusów jakaś szklarenka.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Szklarnia dodatkowo ograniczy dostępność światła więc i tak kicha 

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
No w taką pogodę jak teraz to dach zdejmowany , tylko boki by były a bez zadaszenia jeszcze większa kicha jak zacznie padać
Do blabla
Witam. Przepraszam za tak długi brak odpowiedzi. Roślina stała w nasłonecznionym miejscu czyli na parapecie. Jest z nią coraz gorzej, nigdy nie była przelana. Roślina obsypana jest zwykłą ziemią ogrodową, była przesadzona, ma nowa doniczkę, może tu jest błąd? Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Arek.
Witam. Przepraszam za tak długi brak odpowiedzi. Roślina stała w nasłonecznionym miejscu czyli na parapecie. Jest z nią coraz gorzej, nigdy nie była przelana. Roślina obsypana jest zwykłą ziemią ogrodową, była przesadzona, ma nowa doniczkę, może tu jest błąd? Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Arek.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Podłoże raczej nie powinno być bezpośrednią przyczyną problemów. Natomiast ciężkie, długo wysychająca ziemia w połączeniu z częstym i obfitym podlewaniem może być problemem. W takim przypadku roślinka może stracić korzenie.
Trudno mi tu znaleźć jakąś przyczynę problemu. W opisu wynika, że raczej roślinka ma przyzwoite warunki do egzystencji. Zawsze można wymienić podłoże na bardziej przepuszczalne, z większą ilością składników mineralnych.
Czy doniczka ma drenaż i otwór w dnie? Czy korzenie mają dostęp do powietrza?
Trudno mi tu znaleźć jakąś przyczynę problemu. W opisu wynika, że raczej roślinka ma przyzwoite warunki do egzystencji. Zawsze można wymienić podłoże na bardziej przepuszczalne, z większą ilością składników mineralnych.
Czy doniczka ma drenaż i otwór w dnie? Czy korzenie mają dostęp do powietrza?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dla mnie z tych zdjęć roślina wydaje się być w porządku. Po prostu do tej pory był nie podlewany - i słusznie skoro miał iść na sprzedaż. Inaczej podlany i w pełni wegetacji by się wyciągnął w paczuszce.
Posadź go zaraz do lekko wilgotnego substratu a po kilku dniach podlej - wtedy powinien zacząć wegetację.
Posadź go zaraz do lekko wilgotnego substratu a po kilku dniach podlej - wtedy powinien zacząć wegetację.
witam wszyskich jestem tu świeżutki mam pytanie czy wielkanocniki zrzucaja tez pąki jak sie je przenosi czy tylko grudniki zrzucaja
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Heniu ok
Dziękuje

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wszystkie kaktusy potrafią zrzucać pąki gdy zmieni się im warunki wzrostu lub przyjdzie załamanie pogody.pliszek pisze:witam wszyskich jestem tu świeżutki mam pytanie czy wielkanocniki zrzucaja też pąki jak sie je przenosi czy tylko grudniki zrzucaja
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Witam. Doniczka ma porobione otwory do odprowadzenia nadmiaru wody. Przez kilka dni będę obserwował co dzieję się z rośliną, jeśli dalej będzie tak źle to zmienię ziemię na jakąś bardziej przepuszczalną.Dzięki za wszystkie odpowiedzi.