Dzisiaj po krytycznej nocy z 17 na 18 maja postanowiłam wysadzić do gruntu resztę rozsad czyli generalnie dyniowate. Niestety "placówka" nie była przygotowana więc prawie cały dzień zeszło na przekopywaniu robieniu dołków itd .
Ja naprodukowałam dyń i teraz nie wiem gdzie je wsadzić. Dziś 1 skrzynka spreparowana i coś posadzone. Ale reszta???? Nie miała baba kłopotu - posiała dynie
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Ja swoje dyńki posadziłam dzien wcześniej prze przymrozkami. Zabezpieczyłam je butelkami 5 l i agrowłokniną. Wszystkie przeżyły. Kiedi je zacząć nawożić zakiszonym obornikiem gołębim?
Asia
Ja wczoraj też posadziłem dynie do gruntu. Dziś prawie wszystkie miały białe liście. Raczej nie zakładam żadnej choroby. To po prostu lekkie przemarznięcie? Przeżyją?
Jest sens teraz jeszcze siać dynie? Dopiero teraz zajrzałam do tego wątku i kusi mnie hokkaido, bo właśne dyniowo zadebiutowałam ale posadziłam to co było w sklepie - czyli Ambar i Bambino...
A może ktoś z Poznania (Gniezna) miałby jakieś nadmiarowe sadzonki dobrych odmian? Zła jestem na siebie, że wcześniej się odmianom nie przyjrzałam...
Snow, Hokkaido jeszcze możesz siać. W jednym roku trzy razy siałam Hokkaido (wrony mi wyjadały, a ja sądziłam, że nasiona nie kiełkują), ostatni raz na początku czerwca. Ładnie wzeszła, owocowała. Warto tylko je przykryć białą włókniną.
Wczoraj posadziłam 5 sztuk dyni na kompoście, super wysoko mają ciepełko, niestety musiałam dobić desek i osłonić dokładnie wysokie boki, żeby kury sąsiada nie wlazły mi w moje dynie, osłoniłam włókniną ścianki, posadziłam między dyniami 5 sztuk pomidorów zobaczymy w tym roku jaki efekt reszta dyni tam gdzie się dało wcisnąć, 8 sztuk na grządkach w polu, około 10 na podwórku teraz tylko czekać na kwiaty
Można podsypywać sadzonki dyni kompostem albo suchym obornikiem ?
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Można a nawet trzeba, dynie są żarłokami, najlepiej wykop duży dołek pod dynie i pomieszaj obornik i kompost, i posadz dynie, jeśli już rosną, to lekko wokół dyni odgarnij ziemię, i zastąp ją kompostem/obornikiem. Albo podlewaj co np. tydzień rozcieńczoną gnojówką.