Przyczyna pękania pomidorków

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p
Od: 1 cze 2011, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przyczyna pękania pomidorków

Post »

waga2012 pisze:Belinek
dzięki ,to znaczy ,że ja za chudą robię pokrzywówkę do podlewania 1:10,a myślałam ,że przekarmiam. :)
Oto link do moich pomidorów z 2011 roku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=42
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Belinek, a co się stało w tym roku? Bo zdjęcia, które wklejasz przedstawiają zupełnie inny obrazek... :shock:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p
Od: 1 cze 2011, o 20:56

Post »

Pewnie to choroba roślin wywołana poprzez patogeny glebowe. Ale to się okazie ponieważ 2 rośliny dałem do analizy
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
waga2012
50p
50p
Od: 1 kwie 2012, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje pomidory nowe (poprzednie popękane wszystkie zerwałam,aby spr. czy już to nie następuje )
nie było mnie 4 dni ,wiec bardziej podlałam ,ja zawsze podlewałam 1 L pod krzak,
niektórzy z Was podlewają 2-3 L pod krzak,więc podlałam po 2 l,i zrobiłam maczanie kwiatków Betaksonem, dziś spr. i doznałam szoku, prawie każdy pomidor popękany,można powiedzieć "strzaskany".
Co mam robić ?
W zeszłym roku zajmowałam się tak samo pomidorami ,i nie miałam ani razu takiej sytuacji.
na 50 szt krzaków pomidorów, na pewno 90% jest zmarnowana.
Czy to wszystko zerwać i wyrzucić ?
(Tak samo są spękane ,jak wstawiłam zdjęcia wyżej (tylko teraz jest b.dużo))
Czy to wina podlewania ,a może betaksonu.???????????
Pozdrawiam
Emilka
Pozdrawiam Emilka
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Kontakt:

Post »

zaczynam dopiero zabawę pomidorowo szklarnianą
ale według mnie to ilość wody trzeba dostosować do ilości słoneczka
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

waga2012 tu poczytaj http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns
albo wrzuć w wyszukiwarkę 'Catfacing tomatoes'
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.

Post »

waga2012 nie mogę edytować więc dodam
sprawdziłam jeszcze co to za herbicyd 2,4 D który może też powodować to COŚ i hmm..na podstawie tego http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... &Itemid=87 i etykiety BETOKSON SUPER 025 SL - ten masz? http://chomikuj.pl/kima12/etykiety+*c5* ... 696001.pdf
wychodzi, że Betokson to związek z grupy fenoksykwasów. Kto wie czy on nie będzie głównym winowajcą, może ktoś z bardziej doświadczonych się wypowie
waga2012
50p
50p

Post »

Moniko
bardzo Ci dziękuje za odp, i za ciekawe linki,na pewno już nie będę używała Betaksonu.,
a z podlewaniem muszę też uważać,były bardzo zwiędłe,to podlałam po 2 l,
przecież pogoda nie jest za ciekawa.
Jestem tak załamana tymi pomidorkami,że nie wiem czy w nocy usnę,cały czas myślę jaka to jest
pewna na 100% przyczyna pękania, ;:145
jak tak dalej pójdzie to nie zjem ani jednego swojego pomidorka. ;:145
Pozdrawiam Emilka

Post »

Zjesz mnóstwo, zobaczysz :D
To pękanie to fizjologia - przede wszystkim odmiana, która jest podatna, zimno (ale przecież Ty masz szklarnię więc chyba ta przyczyna odpada), może niewłaściwy sposób używania Betoksonu i nieodpowiednie nawadnianie - tyle ja doczytałam.

Może zamiast Betoksonu 'pstrykaj' palcami w kwiaty żeby wprowadzić je w wibracje jak pisała Kozula.

Mnie trochę dziwi, że podlewasz na litry. Ja podkładam pod krzew wąż i woda się dość długo leje małym strumieniem, tak na czuja, żeby dostała się do korzeni, w każdym razie podlewam solidnie. Ale ja mam podłoże przepuszczalne i hoduję w gruncie. Jest zimno więc jak do tej pory starcza u mnie podlewanie 1xtydzień. W przyszłym tygodniu po raz pierwszy dostaną pokrzywówki (tak myślę po 1/3konewki a to zauważ jest ok 3l) i oprysk magnezem bo już krzewy są duże i zaczynają kwitnąć. Dodatkowe nawożenie jest niezależne od ilości wody do polewania, najpierw je solidnie podleję a potem podleję pokrzywówką. Taki ma plan 8-)

Nie rób tak książkowo tylko bardziej na wyczucie obserwując krzewy, masz już doświadczenie nie to co ja laik warzywny :wink:

Popatrz też na ten szkolny filmik http://www.youtube.com/watch?v=U4rzLhz4HHk i spróbuj zrozumieć co się będzie działo jeśli nagle mocno podlejesz z dużą ilością nawozu. Korzenie to wszystko chwycą i niestety najczęściej dochodzi do zaburzeń rozwoju - trafić w tą 'równowagę' to sztuka, chociaż jedno jest pewne - roślina rośnie jak jest ciepło i ma światło (więc ma większe potrzeby, jak jest zimno to nie wolno przedobrzyć głównie z nawozami.
waga2012
50p
50p

Post »

Moniko
jeszcze raz Ci dziękuję,wiele się dowiedziałam z tego materiału,bardzo dobrze ,że nie muszę zrywać tych popękanych pomidorów,pozrywałam tylko malutkie ,które były bardzo popękane.
ja rzeczywiście,tak bardzo się staram,aby było dobrze,że chodzę z miarką,mam wąż kroplujący ,ale nie korzystam z niego ,ponieważ boje się że nie będę wiedziała czy za dużo polane,a może za mało.
dzięki Tobie już doszłam do siebie,mam jeszcze dużo pomidorów,które dopiero kwitną,i mam nadzieje ,że będzie dobrze.
Ponadto czytałam ,ze powinno się sadzić pomidory zgodnie z przeznaczeniem,szklarniowe
do szklarni lub tunelu, gruntowe do gruntu.
podobno b.często pękają pomidory malinowe w szklarni,ponieważ maja bardzo cienką skórkę, a tam tem.jest b. wysoka
jak czytam na forum bardzo dużo osób sadzi pomidory malinowe w szklarni i nie ma z tym problemu.
pozdrawiam :)
Emilka :D
Pozdrawiam Emilka
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeśli chcesz być dociekliwy, dlaczego pękają Twoje pomidory, powinieneś wykonać analizę gleby. Miałeś na początku uprawy wyższe zasolenie, a teraz za każdym podlewaniem się zmniejsza, powinieneś zasilać, aby EC było na równym poziomie, szczególnie , gdy są duże wahania temperatury. Oraz czy masz wystarczająco w podłożu: fosfor, wapń.
U mnie nie zauważyłem,aby pękały, rosną sobie bez ogrzewania, zapylania i zadnymi środkami nie pryskane.
Obrazek
waga2012
50p
50p

Post »

ekopom
ach jakie Ty masz piękne pomidory.
Powiedz mi proszę ,w jaki sposób spr. czy maja za mało fosforu i wapnia ?
Wykonać analizę gleby ,nie jest takie proste,mieszkam w okolicy Warszawa i nie słyszałam aby
można w pobliżu wykonać taką analizę.
Ja w zeszłym roku tez nie miałam żadnego pękniętego pomidora, w tym roku plaga,wszystko pęka.
Już od dziś nie będę zapylała Betaksonem,również z woda będę uważała (chociaż 2 l pod krzak
to przecież nie zalanie ).
ale co jeszcze powinnam zrobić,aby się to nie powtórzyło ? ;:219
pomożesz? ;:108
pozdrawiam
Emilka
Pozdrawiam Emilka
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj byłam na działce i znalazłam i znalazłam 1 krzaczek, którego owoce wyglądaja podobnie jak te na zdjęciach Wagi. Na razie są wielkości groszku, wiec niewiele widać, ale będę je obserwować. Pomidor jest potomkiem czegoś czarnego tak na 50% Black Japanise Trifele x Black zebra, jego "brat" rosnący tuż obok nie ma tej wady
Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Przyczyną pękania pomidorów może być także niefrasobliwe nadużywanie Betoksonu. Jest roślinny regulator wzrostu i należy stosować go we właściwej fazie rozwojowej rośliny. Ogólnie rzecz biorąc powoduje on wzrost owocu bez zapylenia kwiatu, stosowany później może spowodować nierównomierny rozwój owocu. Pozdr, Francik.
Francik
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Swego czasu nawoziłem pomidory kupowanym w sklepie z odczynnikami kwaśnym fosforanem potasu. I właśnie pekały. Dlatego podejrzewam, że jedna z przyczyn jest niewłaściwy stosunek azotu do fosforu i potasu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”