Róża - larwa - co to jest i jak to wyplenić
Róża - larwa - co to jest i jak to wyplenić
Na jesieni dostałam od teściów piękną dożą różę, która na szczęście się przyjęła. No ale pojawił się problem. Mszyca co roku jest u nas na wszystkich różach (dzisiaj spróbuje potraktować je wywarem z czosnku), ale nie to mi sprząta sen z powiek. Otóż dzisiaj zauważyłam na niej jakąś brązową larwę, której jeszcze wczoraj nie było. No i te stworzonka podobne do biedronek tylko czarne lub brązowe. I gdzieniegdzie były takie jakby malutkie czarne jajeczka, ale mszycy mi to nie przypominało. Czy mógłby mi ktoś powiedziec co to za larwa i jak sie jej skutecznie pozbyć. I te czarne cos co to może byc. No i czy ten wywar z czosnu może pomóc i na to.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytaj m.in. ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=529&start=0
Pozdrawiam Andrzej.
Czytałam wcześniej ten post ale że nic się więcej nie dzieje z tą różą, rośnie ładnie, no oprócz po prostu obecności tej larwy, nie pomyślałam, że to może być to. No ale teraz po namyśle skoro to sie dopiero co pojawiło to jeszcze pewnie nie miało czasu na wyrządzenie żadnych szkód. Czyli pozostaje mi oberwanie tychże pączków. Dzięki za odpowiedź.