Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

to do kiedy można je sadzić? bo jak można to zaraz sobie zamówię i zacznę sadzić jak szalona. Byłam pewna że już przegapiłam okres sadzenia lilii.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Może Basia odpowie dokładnie :)
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Remi ja też chciałabym dosadzić jeszcze Lilii,chyba się da :wink: prawda ;:131 :wit
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie ;:7

Wczoraj wieczorem wybrałem się na działkę, by ja trochę podlać bo wietrznie i sucho strasznie. A w dodatku gotowa już była moja pokrzywowa "zupka" (ach ten zapaszek ;:172 ), tak wiec trzeba ją było wykorzystać i wstawić następną :) Oczywiście jak dojechałem okazało się, że jest mnóstwo innej roboty, ale że byłem wieczorem to nie za dużo dało radę zrobić.

I jak zwykle kilka zdjęć i kilka pytań.

1.Ostatnie tulipany:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2. Dalie :heja

Obrazek

3. Róże pnące (ta pierwsza ma już malutkie pączki ;:138 )

Obrazek

Obrazek

4. "Żółty zakątek" (słoneczniczek szorstki + tojeść kropkowana + nawłoć kanadyjska + żółte słoneczniki ozdobne + żółta aksamitka wzniosła - tylko nie wiem czy ta ostatnia będzie miała szansę w tej gęstwinie - i trochę bodziszka z boku się "wpycha")

Obrazek

5. Pnące + maciejka przy wejściu do altanki. Powiedzcie mi czy trochę nie za gęsto? I czy już trzeba by im sznurki do wspinania robić czy jeszcze "chwilę" można poczekać?

Obrazek

6. Bob zaczyna kwitnąć! Czy bób potrzebuje tyczek, tudzież jakiegoś innego przymocowania, niby jest sztywny ale u mnie czasem wieje?

Obrazek

7. Pomidorki mają się dobrze

Obrazek

Obrazek

8. Półtora tygodnia temu posiane ogórki i cukinia, przykryte były agrowłókniną, wczoraj zajrzałem po nią a tam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

9. Czooosnek ;:oj

Obrazek

10. Warzywnik i widok na działkę od strony sąsiadki

Obrazek

Obrazek

11. Ta wielka tawuła, którą pokazałem wcześniej rozkwitła tak, że aż dech zapiera (w realu wygląda jeszcze ładniej niż na zdjęciu):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

12. :heja :heja :heja

Obrazek

13. Jak pisałem na początku, wiadro gnojówki z pokrzywy poszło, a to efekt przejścia wokoło działek (jakieś 3 minuty roboty - a co, zazdrościcie hihihi :;230 )

Obrazek
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Ta pierwsza pnąca róża chyba ci wcale nie wymarzła jest tak wysoka . Druga pięknie puszcza. U mojej jednej pnącej wczoraj doliczyłam 6 pąków, reszta powoli rośnie . Co do nasturcji, to moje w doniczce są dwukrotnie wyższe i na razie idą ostro pionowo, więc chyba mozesz ze sznurkami jeszcze chwilkę poczekać. Jest gęsto,ale chyba nie aż tak mocno. Nie znam się, ale ja bym zostawiła :wink:
Warzywniak super , no i jakie piękne truskaweczki będą ;:108
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tak, ta jedna nie wymarzła w ogóle! Wyciąłem tylko 1 pęd, natomiast druga ma 2 długie pędy na pergoli (też nie wymarznięte - których na tym zdjęciu nie widać) natomiast z 4-5 musiałem wyciąć.
Wśród tych nasturcji jest też groszek pachnący posiany, który już tez wychodzi i wilec, ale wilca coś nie widać. Ona jest mała bo rośnie przy altance, ale pod daszkiem, także mniej wody dostaje. Skoro mówisz, że masz wyższą i trzyma się to jeszcze nie będą kombinował, a wyrwać w razie czego tez zawsze można (gorzej dosadzić hihi). A wiesz może jak wysoko nasturcja i grosze może się wspinać, bo nie wiem czy przygotować sznurki do dachu altanki (z 2,5m) czy niższe?
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Niestety w długością sznurka nie pomogę, ale skoro jest tam wilec, to jemu taki długi sznurek będzie i tak pasował. Mój wilec powschodził, ale coś wolno rośnie.
Moja nasturcja tak wyglądała tydzień temu i wciąż nie chce się położyć i rośnie pionowo w górę, a ja właśnie chcę by mi się opuszczała po tym konarze
Obrazek
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bobu chyba raczej się nie podpiera. U mnie zachowuje pion.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Alu oj to moja nasturcja to na razie tak 1/4 Twojej, wilec jest ale... posiany, na razie go nie widzę (albo nie wiem jak mały wygląda hihi), jest i jeszcze groszek.

Olu - dziękuje :)
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Remi, bardzo lubimy bób. Ale nie hodowałam jeszcze u siebie. Czyściutko, nie zauważyłam ani jednego ździebełka zielska. Tawuła rewelacyjna, moja malutka. I będą dalie, jaki kolor . Małe karpy wsadziłeś - młodziutkie krzewinki są?
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Przyszłam z rewizytą :D
Bardzo podoba mi się u Ciebie ta rabata bylinowo-skalniakowa, uwielbiam takie rabaty i będę obserwować co się na niej dzieje :wink:
Zazdroszczę Ci ( pozytywnie) warzywniaka, pomidorków i wszystkich zjadliwych roślinek, na które u mnie nie ma miejsca... Mam tylko lubczyk i muszę go ciągle pomniejszać, żeby się nie rozrastał :wink: Mięte i bazylię mam w doniczce. Ta donica przy pomidorach wkopana w ziemię służy do nawadniania?
Dalie masz z nasion? Pytam, bo ja wysiałam 3 lata temu i mam teraz swoje bulwy.
A tawuła to cudo! Jeszcze takiej wielkiej nie widziałam :shock:
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mireczko - my także uwielbiamy bób i w tym roku kupiłem na próbę 2 paczki i posadziłem (wyszło z 25 krzaczków), miałem straszne problemy, bo gdy tylko wykiełkował zaatakowała go mszyca i z połowy zostały objedzone kikutki, jednak w wątku bobowym poradzili mi oprysk "Karate", 2x został opryskany i zdążył odbić :) jest dosyć niski ale ładnie się rozrasta. Zielska to mam pełno, chociaż najmniej na warzywniku, po prostu zdjęcia "umiejętnie" robione. A tak poważnie to przed sianiem ogórków i cukinii niecałe 2 tygodnie temu, ziemia została lekko przekopana i wyciągnięte to co było, także jeszcze nie zdążyło zachwaścić.
Dalie też mam pierwszy raz w tym roku, dostałem 4 olbrzyyyyymie karpy od sąsiadki (wysokie 2 czerwone i 2 chyba różowe), do tego w Carefour'ze dokupiłem 2 kaktusowe "Bergers record" - takie nie za duże były i kapers w Biedronce (chyba 3 szt. nn) ale te całkiem malutkie. Tak wyglądały te olbrzymy od sąsiadki:

Obrazek

Bozuniu - witaj :wit miło Cię gościć!
Ta rabata skalniakowo-bylinowa to jeszcze po mojej Mamie, co prawda trzeba co nieco było wywalić, trochę dosadzić ale i tak jest ładna. Tym bardziej, że większość nasadzeń jest spora. Co do warzywniaka to u mnie też nie jest wielki, ale kawałek miejsca wygospodarowałem. CO prawda większość rzeczy jest w niewielkich ilościach, ale zawsze coś tam jest swojego :) To dopiero jego 2 sezon i w tym roku sadziłem głównie to co w zeszłym rosło dobrze czyli sałata, koper i ogórki. Marchewki wcale nie będzie, bo nie rośnie. W tym roku bób i pomidory po raz pierwszy na próbę. I tak aż w końcu dojdę co warto, a czego nie, bo szkoda się męczyć i zajmować ziemię na coś co nie chce u mnie rosnąć.
Jeśli chodzi o donicę w pomidorach to dokładnie służy do nawodniania, jest wkopana w ziemię i do niej leje się wodę, która trafia w bezpośrednie sąsiedztwo korzeni, pomidory podobno nie lubią być pryskanie wodą po liściach i stąd taki patent :) (zapożyczony zresztą).
Dalie mam z karp kupionych/dostanych. Nie ma zbytnio możliwości (miejsca) robienia rozsad, w tym roku jedynie trochę aksamitki mi się udało. Może kiedyś spróbuję.
Ta tawuła jest niesamowita, pierwszy raz tak mocno rozkwitła, może dlatego że sąsiad o nią nie dba a ja ją trochę przyciąłem bo mi za daleko wchodziła.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Sprawdzony patent nie tylko na pomidorkach, ale wszystkich roślinkach, które nie lubię pochlapanych liści wodą. Ja zakopywałam ucięte butelki po wodzie, szyjka w ziemię, a góra odcięta ( pod lekkim kontem wkopana).
Ja już jedną porcję kompociku zużyłam, teraz będzie druga, w czerwcu. Remi, ja tym kompocikiem , rozcieńczonym + mydełko ogrodnicze(na oko : dwie łyżki stołowe) opryskuję róże, a innym roślinkom liście, są pięknie wybarwione i zdrowe.
Spróbuj.,
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Remi pomysł z doniczkami obok pomidorków - extra klasa. Biorę :uszy
A poza tym ........ Dlaczego to wszystko u Ciebie tak rośnie ;:oj U mnie nie chce ;:185
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Ja znałam patent z odwróconym butelkami, tylko nigdy nie stosowałam... Ale w tym roku zaaplikuję do donic na dworze, żeby rzadziej biegać z konewką :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”