Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

forumowicz pisze:
Czuszka pisze:Może jakieś inne rady?
Tak. Rada podstawowa- wkleić foto.
ha ha ha - już się robi. To znaczy zrobi się za chwilę to wkleję :)

Gotowe: liście są strasznie jasne. Mam wrażenie że trochę nabrały życia jak je dolistnie potraktowałam tym moim specyfikiem, ale nieco bardziej rozcieńczonym niż w instrukcji. Wolałam ich nie popalić, i zobaczyć pierwszą reakcję, no i wydaje się że jakaś tam jest... albo tylko mi się wydaje. Tam na rogach liścia wydaje się że listek jest brązowawy - ale to tylko na zdjęciu, na żywu cały liść po wewnętrznych stronach jest jasnosielony, a wewnątrz od łodygi jakby wracał do normy. Zaczął zielenieć.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wiedziałem, że mam pędraki, a dziś się dowiedziałem, że również turkucie... :/ zajrzałem pod kostkę betonową i siedział tam, załatwiłem go :p
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Czuszka

Dolary przeciw orzeszkom, ze ta gleba jest nadmiernie kwaśna. To jest duży niedobór azotu. Proponuje podlać rośliny 0,5 % roztworem saletry wapniowej
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój pewnie gorszy przypadek popalone saletrzakiem lub miedzianem? a może to już jakieś stworzenia? help :oops:
Obrazek
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

kasia82 pisze: popalone saletrzakiem
A w jaki sposób to było nawożone ?

PS To jest liść poparzony Miedzianem http://www.ho.haslo.pl/images/article/2 ... zyw_01.jpg
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

kasia82 a może zastosowany był chlorkowy nawóz ?
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz, czy mógłbyś podać tytuł tego artykułu, z którego jest to zdjęcie, lub linka do całego tekstu? Będę wdzięczna :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

forumowicz 1,5tygodnia od wysadzenia dałam pół zwykłej szklanki saletrzaka na 20l wody, wymieszałam i w pierwszy dzień nie podlałam a na trzeci, znów zamieszałam, po za tym nie było żadnych nawozów.
Miedzianem pryskałam wieczorem po liściach i od spodu, łyżeczka proszku do spryskiwacz pół litra, za wysokie stężenie było? ;:223 dojdą do siebie? oberwać te popalone liście?
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

forumowicz, gleba na 1000% nie jest kwaśna. Znajomy (anglik) zajmuje się uprawą ziemniaków, kukurydzy i jakichś tam innych drobiazgów. Z tym że pomidorów ani ogórków nie uprawia. Badał mi glebę i jest święcie przekonany że nie jest kwaśna. Wręcz przeciwnie. No cóż - jakieś tam pojęcie chłop ma, i ma jakieś urządzonko do sprawdzania pH gleby. Teraz siedzę i czytam o domowych metodach sprawdzania pH gleby na tej stronce http://www.jakurzadzac.pl/ogrod/ziemia- ... c-pH-gleby
Papierki wskaźnikowe jakieś by się znalazły, więc sama mogę sprawdzić. Ale czym zastąpić wodę destylowaną? Deszczówką???
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Kasiu82

Ciężar nasypowy saletrzaku wynosi 980-1020 g/ litr. Tyle waży swobodnie nasypany litr tego nawozu. Pół szklanki to jest ok 120 gram nawozu co w 20 litrach wody daje stężenie 0,6 %. Trochę dużo ale nie aż tak , by spaliło rośliny.
Nie piszesz , który Miedzian stosowałaś WG, WP czy SC
Dla ogórków dawka Miedzianu do oprysku to 3,5 grama na litr. Na pół litra- 1,7 grama. Jeśli dałaś łyżeczkę to myślę, że przegięłaś zwłaszcza jak ten Miedzian był w proszku czyli miał oznaczenie WP.
Problem jest właśnie z przygotowywaniem małych ilości cieczy do oprysków. Ale to Kasiu trzeba się w takiej sytuacji spytać , zgłosić problem, jeżeli nie ma się wagi tak czułej. Rada sie jakaś znajdzie.
Przeglądnij dla pewności liscie od spodu czy przypadkiem cos na nich tam nie grasuje.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

forumowicz to był niebieski proszek :twisted: czyli tak jak piszesz WP, dużo czytałam o ogórkach i pomidorach ale nie pozapisywałam niektórych "najważniejszych" rzeczy
dzisiaj im zajrzę pod listki, oderwać te całkowicie popalone, suche?
dziękuje za pomoc ;:168
Pozdrawiam
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Kasiu, do tego niebieskiego proszku dołączana jest miarka (taki rożek z przezroczystej twardej folii z oznaczeniem wagi), w instrukcji jest podane stężenie reszta to niezbyt skomplikowane rachunki, wiem że takie odmierzanie jest czasochłonne, ale chyba warto...
Dorota
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Dorcinda to była saszetka, chyba że w proszku znajduje się ten rożek, aż tak głęboko nie zaglądałam ;:oj po przeczytaniu "instrukcji obsługi" strach się bać ;:181
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

U mnie papierek według skali na opakowaniu jest powyżej 7, bliżej 8, więc nawet papierki potwierdziły że ziemia nie jest kwaśna. No i co teraz skoro nie jest kwaśna?
Czekać jak już jest ciepło i zaczną pobierać składniki pokarmowe? Może dożywić je odżywką jakąś?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

kasia82 pisze:to była saszetka, chyba że w proszku znajduje się ten rożek,
Nie, nie ma go w saszetce. Mógłbym tu opisać jak bez wagi przygotować małe porcje cieczy do oprysków o żądanym stężeniu z dużą dokładnością ale :
- musi to być konkretnie wskazany środek
- zdaje sobie sprawę, że ten post zginie w tłumie

Jeżeli ktoś będzie w takiej potrzebie proszę pisać na PW podając nazwę konkretnego środka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”