Dereń kanadyjski z nasion.
- Jerzewicz
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 21:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dereń kanadyjski z nasion.
Dzisiaj kupiłem sadzonkę derenia kanadyjskiego w formie kępy. Dzwoniłem do producenta , powiedział, że ten dereń jest wymagający co do stanowiska ( najlepij rośnie w półcieniu, okryty od wiatrów ) i gleby ( lekko kwaśna, próchniczna, zasobna w składniki pokarmowe, przepuszczalna i wilgotna) , na zimę wymaga okrycia stroiszem lub korą.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odświeżam temat.
Dziś zakupiłam sobie dość ładnie rozrośniętego derenia i zamierzam go wsadzić pod magnolią w zacisznym miejscu. Zobaczymy jak będzie się sprawował.
Dziś zakupiłam sobie dość ładnie rozrośniętego derenia i zamierzam go wsadzić pod magnolią w zacisznym miejscu. Zobaczymy jak będzie się sprawował.
- kasiaS87
- 50p
- Od: 13 sty 2014, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dereń kanadyjski
Czy ktoś wie może kiedy i jak najlepiej robić sadzonki,jak ukorzeniać 

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Sadzonek nie robiłam, ale w tym roku spróbuję w ukorzeniaczu.
Moja sadzonka nie ucierpiała zimą , jest bardzo ładna, dziś lekko ją odkryłam( zimowała pod trocinkami)
Moja sadzonka nie ucierpiała zimą , jest bardzo ładna, dziś lekko ją odkryłam( zimowała pod trocinkami)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2014, o 12:53
- Kontakt:
To się płoży wiec prawdopodobnie przez oddzielanie powstających odrostów i ukorzenionych pędów, z nasion próbowałem on bardzo trudno kiełkuje i bardzo nierównomiernie to chyba lepiej kupić dorosłą roślinę i traktować jak matecznik sadzonek:-D mniej zabawy i nerwów i czekania:-)
- kasiaS87
- 50p
- Od: 13 sty 2014, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a jakie miejsce najlepsze dla derenia? cień czy może słońce? bo ja mam w półcieniu i rośnie bardzo słabo, więc nawet nie ma jak zrobić sadzonek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2014, o 12:53
- Kontakt:
Generalnie to jest roślina płożąca leśna wymaga podłoża próchnicznego stale wilgotne, raczej kwaśne i bezwapienne.Stanowisko powinno być półcieniste, dereń ten jest wrażliwy na letnie upały i nie lubi być przesadzany. Stanowi wiec
dobry duet dla rododendronów(podobnie jak one wymaga chłodnej nie nagrzewającej się gleby)azali, funki, tawułek paproci, bodziszków, kopytnika itp ale prawda jest taka że jak mu stanowisko nie podpasuje to bardziej wegetuje niż ozdabia:-D
dobry duet dla rododendronów(podobnie jak one wymaga chłodnej nie nagrzewającej się gleby)azali, funki, tawułek paproci, bodziszków, kopytnika itp ale prawda jest taka że jak mu stanowisko nie podpasuje to bardziej wegetuje niż ozdabia:-D
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
oto moja gromadka:

czy jest szansa żeby je zagęścić jakoś?
może same z siebie zechcą
a może jednak jakoś można im pomóc 

czy jest szansa żeby je zagęścić jakoś?

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"