Co to za szkodnik

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co to za szkodnik

Post »

Witam. Mam problem z kilkoma roślinami na moim ogrodzie. Mianowicie, praktycznie w jednym czasie, coś zaatakowało mi kilka drzew i krzewów. Najbardziej ucierpiał głóg, któremu praktycznie uschły prawie wszystkie liście. Pozostałe zaatakowane rośliny - brzózki, dąb, krzewuszki i modrzewie - mają bardzo małe liście lub nie rozwinęły ich w ogóle, chociaż gałązki i pąki liściowe są w środku żywe. Na roślinach pojawiła się jakaś pajęczynka, którą początkowo brałam za "watę" z kwitnących topoli, ale na pewno to nie to. Co to za szkodnik, czy to jakiś przędziorek? Czym to zwalczyć? Czy zaatakowane rośliny zdołają się jeszcze pozbierać?
Bożena
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to za szkodnik

Post »

Ja stawiam mimo wszystko(mimo kłaczków) na mszyce; co by nie było wjedź z jakimś Decisem(czy innym pyretroidem)- działa na wszystko co żyje. Przy braku pewniejszej diagnozy trudno o selektywny czy ekologiczny środek.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co to za szkodnik

Post »

dziękuję, tak zrobię. Mam tylko nadzieję, że po wszystkim rośliny odżyją, bo np. modrzewie zaczęły puszczać pączki i zatrzymały się w takiej fazie, ale w środku są zielone.
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”