Dziurawiec
Dziurawiec
kupiłam dziurawca ,podobno kwitnie ślicznie na żółto ,moja sadzonka jest bardzo mała ,może z 5 cm wysokości ale dobrze ukorzeniona Pani z ogrodniczego gdzie kupowałam mówiła że przycięła go prawie do ziemi bo tak trzeba,są zielone listki od spodu - przy ziemi ,czy w tym roku zakwitnie ? i do jakiej wysokości urośnie mi w tym roku? jeśli ktoś ma dziurawca to proszę coś napisać o tej ślicznej roślince,pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiurko
Mam dwa dziurawce. Jeden taki, ja u Dynki.

Jego tnę tylko kosmetycznie (odstajace gałęzie, przekwitniete kwiatostany) Ładnie się rozsiewa i miałam już kilka młodych krzaczków.
Drugi to "hidcote"

Jego tnę mocniej. Tu masz nieco o nim http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dziurawiec
Mam dwa dziurawce. Jeden taki, ja u Dynki.

Jego tnę tylko kosmetycznie (odstajace gałęzie, przekwitniete kwiatostany) Ładnie się rozsiewa i miałam już kilka młodych krzaczków.
Drugi to "hidcote"

Jego tnę mocniej. Tu masz nieco o nim http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dziurawiec
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Nie do samej ziemi tak na 30cm wystarczy.basiurka7 pisze:Mirabilis pisze:Basiurko, te dziurawce rosną bardzo szybko. Taki jak u Dynki będzie po około 2-3 latach.
Czytałam że co roku w marcu należy przycinać go aż do samej ziemi ,to jakim sposobem będzie większyalbo ja jestem nie kumata
![]()
wyjaśnijcie mi to
pozdrawiam wszystkich ogrodników
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trochę czasu wymaga przejrzenie fototeki ale będę uzupełniała ten wątek moim dziurawcami
A mam :
-Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum )

- Hypericum "Autumn Blaze".

W wiosną, w pełni lata ,jesienią
- Hypericum 'Hidcote' -
zimozielony o wielkich kwiatach,który rozłazi się w sposób trudny do kontrolowania
Właśnie go przetrzebiłam bardzo mocno.
Nie wstawiam zdjęcia bo jest powyżej

A mam :
-Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum )

- Hypericum "Autumn Blaze".

W wiosną, w pełni lata ,jesienią
- Hypericum 'Hidcote' -
zimozielony o wielkich kwiatach,który rozłazi się w sposób trudny do kontrolowania
Właśnie go przetrzebiłam bardzo mocno.
Nie wstawiam zdjęcia bo jest powyżej