Masz bardzo dobre wrażenie. Większość traw wymaga ziemi luźnej piaszczystej. Jeśli nie jest top silnie gliniasta ziemia. Wystarczy przemieszać rodzimą ziemię z piaskiem w proporcjach 30% piasku na 70% ziemi. Powinno to rozwiązać problem na co najmniej 5 lat. Przy mieszaniu dodaj nawozu fosforowego lub uniwersalnych z przewagą fosforu.przemo83 pisze:mam pytanie dot, ziemi pod trawnik
jako ze moj trawnik to tragedia i będę robił dosiew "sachary " to mam pytanie i jednoczesnie spostrzezenie , ile tego piasku trzeba wysypac na trawnik aby gleba stał przepuszzanla na tyle zeby trawa dobrze rosła?
mam wrazenie ze "trawy" nie potrzebują dobrej ziemi ,wstarczy ze bedzie ona dobrze przepuszczalna bo wtedy korzenie dobrze sie rozrastają ? czy mam racje ?
najwyzej przy dobrze przepuszczalnej ziemi trzeba bedzie wiecej podlewac i nawozic ,ale mysle ze lepiej miec ziemie lekką niz ciezka bo wtedy trawa ma problem z kozenieniem ?!!!
-- 21 maja 2012, o 19:49 --
Ta kreda rozpuszcza się najszybciej. Sądzę, że w jeden sezon spokojnie dasz rade podnieść do 6.5 nie paląc trawy.Krzysztof66 pisze:No i jestem w domu! Za mało wapna dawałem i ziemia się zakwasiła. Oto wyniki badań pH- 4,5, azot- 4, fosfor-18, potas - 45, wapń- 151, magnez-15 zasolenie 0.06. Wszystko w mg/dm3 gleby. Muszę ostro wapnować. Prośba moja taka. Jakie wapno zastosować, żeby w miarę szybko poprawić (zmniejszyć) zakwaszenie. Czytałem, że bardzo dobry jest fast cal ale tego nie ma w małych objętościach. Proszę o jakieś rady, mam ok. 150m2 trawnika do naprawienia. Bardzo proszę o pomoc.