Odstraszacze jakie są SKUTECZNE
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odstraszacz akustyczny na krety i nornice BROS - opinie
Witam. Jeżeli chodzi o krety, to też miałem w tym roku z nimi straszny problem, ryły wszędzie, pali licho trawnik, ale potrafiły też na skalniaku, tego to już niemogłem znieść. Zakupiłem 2 kretołapki, taki szare, z obydwu stron wejście i powiem że się sprawdziły. Na początku żaden kret się nie złapał. Zastawiałem te pułapki i zastawiałem, ale albo były zasypane ziemią, albo kret przekopał się pod nią, nad nią, obok. Aż w końcu obejrzałem program w TV że krety są terytorialne, a żywią się przede wszystkim dżdżownicami, najwięcej ich występuje, gdzie jest dobra ziemia i dużo dżdżownic. A do czego zmierzam, a mianowicie że dzięki temu że zdobyłem więcej wiadomości o kretach, można by rzec udoskonaliłem trochę tę pułapkę. W pułapkę wkładałem dorodną dużą dżdżownicę, gąsiennicę, turkucia, takiego dużego owada, który nie mógł ucieć z tej pułapki. Jakie było moje zdziwienie że pierwszy kret złapał się tego samego dnia. W sumie w tym sezonie złapałem ich osiem sztuk.
Jeszcze jedno, wspomniałem że krety są terytorialne, a to znaczy że powiedzmy w ogrodzie działa jeden kret, gdy go złapiesz, to wciągu około 2 -3 dni pojawia się na jego miejsce następny, więc po załapaniu jednego kreta zaraz potrzeba zastawić pułapkę kolejny raz.
Jeszcze jedno, wspomniałem że krety są terytorialne, a to znaczy że powiedzmy w ogrodzie działa jeden kret, gdy go złapiesz, to wciągu około 2 -3 dni pojawia się na jego miejsce następny, więc po załapaniu jednego kreta zaraz potrzeba zastawić pułapkę kolejny raz.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Od około tygodnia u mnie uspokoiło się ale właśnie wtedy widziałem łaske jak zasuwała z kretem w pysku. Robiła to dość niezgrabnie bo kret do niej duży ale uparta była 
Tak że u mnie mile widziana
To tak w ramach ciekawostki

Tak że u mnie mile widziana

To tak w ramach ciekawostki
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2011, o 10:52
Miałem podobny problem z nornicami. Sporo czasu poświęciłem na znalezienie metody pozbycia się ich poprzez jakieś różnego rodzaju trutki ale efekt tego był raczej niezbyt zadowalający. W końcu znajomy polecił mi coś co sam kupił za granicą a dopiero niedawno u nas się pojawiło pułapkę na nornicę. Można by powiedzieć że problem zaczął znikać w mgnieniu oka
. Nic nie daje pewności tak jak brutalna siła perswazji
Polecam wszystkim zmęczonym bieganiem z młotkiem po ogródku 

- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
drogie to straszliwie ! ale na alledrogo pojawiły się już poniżej 20zł pułapki o podobnej zasadzie unieszkodliwiania... takie kleszcze jakby.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
A to znacie, znaleziona na jednej z witryn winiarskich praca pt:
Jak pozbyć się kreta - Praca zaliczeniowa z przedmiotu ?Trening twórczego rozwiązywania problemów?.
Praca jest TUTAJ, uprzedzam jedynie, że to stosunkowo długie opracowanie.
Miłej lektury, plik jest w pdf-ie.
Jak pozbyć się kreta - Praca zaliczeniowa z przedmiotu ?Trening twórczego rozwiązywania problemów?.
Praca jest TUTAJ, uprzedzam jedynie, że to stosunkowo długie opracowanie.
Miłej lektury, plik jest w pdf-ie.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja w tym roku skutecznie pozbyłam się kretów i nornic.Nie pomagały ani butelki,ani włosy czy wreszcie elektroniczny odstraszacz/tak działał ,ze kret potrafił sobie wykopać kopczyk 2 metry od niego
,ale... w ub roku moja kotka no niestety poszła w tango i z jednego kota zrobiło się 5
...bo żal było oddać któregokolwiek.
Bardzo byłam ciekawa efektów ich działalności z niecierpliwością czekając wiosny,bo ledwo ziemia odmarzała,trawnik był upstrzony kretowinami..a tu suprise ,w tym roku ZERO..nie ma ani nornic ani kretów...ech żeby to one jeszcze tak np. na mrówki zadziałały hmm;)

Bardzo byłam ciekawa efektów ich działalności z niecierpliwością czekając wiosny,bo ledwo ziemia odmarzała,trawnik był upstrzony kretowinami..a tu suprise ,w tym roku ZERO..nie ma ani nornic ani kretów...ech żeby to one jeszcze tak np. na mrówki zadziałały hmm;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2012, o 17:55
Odstraszacze to tylko wydane pieniądze w błoto - nic nie pomagają wiem z doświadczenia bo mam.
Mam problem z kretami i nornikami akurat krety mi nie przeszkadzają bo to tylko kopce robi natomiast norniki zjadają mi w ogródku cebulę i cebulki kwiatów.
Ostatnio w bardzo radykalny sposób pozbyłem się norników - kilka małych petard w otwory i same wylazły po jakimś czasie a później polowanie
Mam problem z kretami i nornikami akurat krety mi nie przeszkadzają bo to tylko kopce robi natomiast norniki zjadają mi w ogródku cebulę i cebulki kwiatów.
Ostatnio w bardzo radykalny sposób pozbyłem się norników - kilka małych petard w otwory i same wylazły po jakimś czasie a później polowanie

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Mój sposób na krety i nornice

- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Re: Mój sposób na krety i nornice
Ooo puszka po piwie ze skrzydełkami?
Czy można prosić o zdjęcie? Bo u mnie w tym roku kret wyjątkowo upier..... 

- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
przeszłam proszki, pułapki, mam 2 koty i psa i nic , puszek na piwie nie próbowałam.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Doradzono mi tu na forum glotox, kupiłam, czekam na dostawę, zastosuję i zdam relację, bo u mnie już nic nie pomaga. Dziś rano w truskawkach miałam regularne podkopy wzdłuż sadzonek 

pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
Owszem dobry sposób, stosuje już to od kilku lat. Co prawda może sprawność tego sposobu jest duuuuuuuuuża ale, ale nie 100%, efekt jest dobry szczególnie długotrwałe stosowanie, mniejsze szkody na działce i trawniku gwarantowane.gracha pisze:Wystarczy metalowy pręt a na nim puszka po piwie ze skrzydełkami.

BOŻENA
Re: Odstraszacz akustyczny na krety i nornice BROS i inne metody
U mnie pomaga odstraszacz akustyczny, kret idzie dalej.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Próbowałem wszelkich sposobów podawanych na forum. Wydałem na nie "majątek"
. Nic nie pomagało.
Próbowałem też pułapki. Ciągle odkopywałem ją zasypaną piachem, a kret rył tunel obok. Jednak widocznie praktyka czyni mistrza i w końcu udało mi się właściwie ułożyć (dopasować do istniejącego korytarza) plastykową rurkę z metalowymi klapkami na końcach i ..... mam spokój!
Powodzenia
Pozdrawiam
Adam

Próbowałem też pułapki. Ciągle odkopywałem ją zasypaną piachem, a kret rył tunel obok. Jednak widocznie praktyka czyni mistrza i w końcu udało mi się właściwie ułożyć (dopasować do istniejącego korytarza) plastykową rurkę z metalowymi klapkami na końcach i ..... mam spokój!

Powodzenia
Pozdrawiam
Adam
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Witam mój sposób na krety i nornice jak na razie zdaje egzamin .Trochę hałasu i te wstrętne stworzenia poszły precz , może do sąsiada ?Poniżej przedstawiam zdjęcia tego urządzenia ,które wymyślił mój mąż,trzeba zrobić tak żeby puszka przy obrotach nie spadała.
To informacje dla tych ,którzy jeszcze tego nie stosowali

To informacje dla tych ,którzy jeszcze tego nie stosowali