Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sadzenie drzew owocowych
Witam
Czy mrówki mogą zaszkodzić drzewom owocowym?
U mnie na kwitnącej wiśni trochę ich chodzi.
Czy mrówki mogą zaszkodzić drzewom owocowym?
U mnie na kwitnącej wiśni trochę ich chodzi.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Coś tam w pączkach mogą nadgryżć, ale ogólnie mrówki są pożyteczne, jak widzisz wzmożony ruch mrówek, sprawdzaj szczytowe listki, być może pojawiły się mszyce, mrówki je chodują
ogólnie mrówki czyszczą drzewo z robactwa, w ubiegłym roku na 40 drzew znalazłem tylko jedną gąsieniczke, tak się zwinęła w lisciu że mrówki jej nie dostały. Słyszy się że mrówki uszkadzają czasem systemy korzeniowe, często w kwiatach, ale wolę to ryzyko niż rezygnacja z mrówczych służb sanitarnych, zeżreją wszystko co łazi po drzewie i nie zdąży uciec 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój sąsiad zaczął w zeszłym roku zabawę w hodowlę biedronek !!!!!!!!!!!!!!
Na moich drzewkach biedronki urządziły sobie jadalnie.
Na moich drzewkach biedronki urządziły sobie jadalnie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Ogrodnik88
Co myślicie o wyściółkowaniu drzewek przezroczystą folią?
Nie zalęgną się pod nią jakieś szkodniki?
Nie zalęgną się pod nią jakieś szkodniki?
- mr25ur
Mrówkom pewnie nie zaszkodzi, reszte pewnie zeżre jakiś grzyb, razem z drzewkiem 

-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Dla drzewek do ściółkowania jest lepsza agrotkanina, ewentualnie agrowłóknina czarna. Folia szczególnie przy młodych drzewkach może ograniczać wsiąkanie wody wokół korzeni. Ja ściólkuję skoszoną trawą. Najlepiej warstwa grubości 10 cm.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52

a ja tak z innej beczki

mam jabłonie posadzone dobry miesiąc temu i na dwóch jest już sporo kwiatów - zostawia się je czy obrywa żeby nie nadwyrężać drzewek? to samo mam na borówkach...
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Jabłoniom trzeba było od razu oberwać, na początku niech inwestują w siebie a nie w owocowanie 

Pozdrawiam, Maciek.
- mr25ur
Kilka zostaw, pierwsze swoje jabłko cieszy 

-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 18:19
No mi też ładnie kwitnie Idared sadzony miesiąc temu.
Jest jeden przewodnik i z 7kwiatów, zaś mam 2 letni idared, ładnie rośnie ale 0 kwiatków w tym roku, w ubiegłym jak był sadzony również 0.
Te co nie kwitną są na podkładce P14, a te co kwitną to nie wiem bo nie pisało jak kupowałem, a w sklepie nie wiedział
Jonica i Jonagold nie kwitną i później wystartowały od Idareda, razem sadzone i w tym samym sklepie kupowane.
Co ciekawe te jabłonki co sadziłem jesienią i wszystkei przemarzły były na podkładkach M7, może bardziej wrażliwe na mróz.
Ale wszystkie idą od ziemi, powyżej szczepionego, nie wiem czy nie zostawię po 5/6 pędów.
Ja zrobię fotki do dodam w moim topicu. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=70
Jest jeden przewodnik i z 7kwiatów, zaś mam 2 letni idared, ładnie rośnie ale 0 kwiatków w tym roku, w ubiegłym jak był sadzony również 0.
Te co nie kwitną są na podkładce P14, a te co kwitną to nie wiem bo nie pisało jak kupowałem, a w sklepie nie wiedział

Jonica i Jonagold nie kwitną i później wystartowały od Idareda, razem sadzone i w tym samym sklepie kupowane.
Co ciekawe te jabłonki co sadziłem jesienią i wszystkei przemarzły były na podkładkach M7, może bardziej wrażliwe na mróz.
Ale wszystkie idą od ziemi, powyżej szczepionego, nie wiem czy nie zostawię po 5/6 pędów.
Ja zrobię fotki do dodam w moim topicu. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=70
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lis 2011, o 10:28
Czytam i czytam o problemach w tym roku, ale podzielę się moją radością. Nie wiem, czy to szczęście początkującego czy sprzyjających okolic, ale na 20 drzew i krzewów nasadzonych jesienią ruszyło mi 100%.
- Ogrodnik88
Witam
Wczoraj spadł na moją posesje konar nie dojrzałego Boikena(zarwał się pod ciężarem owoców).
Gałęzie będą do palenia ale jabłka lepiej wszystkie wywalić na kompost czy może pociąć łopatą i przekopać przy młodych drzewkach i krzewach?
Wczoraj spadł na moją posesje konar nie dojrzałego Boikena(zarwał się pod ciężarem owoców).
Gałęzie będą do palenia ale jabłka lepiej wszystkie wywalić na kompost czy może pociąć łopatą i przekopać przy młodych drzewkach i krzewach?
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Wszystkie spady jabłka, śliwki, zakopuje, bo potem w kompoście z pestek próbują wyrosnąć drzewka.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Podobno takie zielone jabłka dobrze zakwaszają glebę - ja w tym roku miałem podobnie - urwał się niestety jeden z konarów starej trochę spruchniałej jabłoni - wszystkie zielone jabłka ( taczka ) zadołowałem razem z już leżącymi trocinami w miejscu gdzie będę sadził borówkę.