Bardzo mi się podoba miejsce z ogniskiem i chyba odgapię ten pomysł bo jest prosty i rewelacyjny.
No to jestem ogrodnikiem
Re: No to jestem ogrodnikiem
Nie wiem czego bardziej zazdrościć czy pięknego głazu czy zapału do tworzenia u eMa 
Bardzo mi się podoba miejsce z ogniskiem i chyba odgapię ten pomysł bo jest prosty i rewelacyjny.
Pasował by mi bardzo na działce.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- gatita
- 500p

- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jakaś plaga z tymi ogniskami ?
Aguniada też zaszalała
Dobrze, że u mnie nie ma miejsca
Aguniada też zaszalała
Dobrze, że u mnie nie ma miejsca
- edi13
- 1000p

- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja na niego jadę a on pochawały zbiera
.
Za za swoim M nie nadążę już prąd będzie ciągnął bo kamień trzeba oświetlić
On z tą fontaną na seriooooo
nie no chyba muszę podpytać znawców tematu może ja za pesymistyczne do tematu podchodzę 
Za za swoim M nie nadążę już prąd będzie ciągnął bo kamień trzeba oświetlić
On z tą fontaną na seriooooo
Ups, przewiercić taki kamień, a to ci dopiero ! Chociaż z technicznego punktu widzenia samo zrobienie fontanny chyba nie byłoby trudne. Robisz pod kamieniem odpowiednią nieckę, montujesz pompę, zakrywasz kamieniem, resztę niecki uzupełniasz dowolnym materiałem (np. żwirem), w zakresie nie większym niż spływająca woda i już. Początkowo tak właśnie wyglądało moje oczko (tylko oczywiście w duuużo mniejszej skali). Podstawowy problem: waga kamienia, no i jego grubość. W razie czego: powodzenia! 
A ja tam u ciebie na środku widziałam kawałek trawniczka wolnego 
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- edi13
- 1000p

Asia Ty potrafisz mojego M podbudować
nie pokaże mu tej wypowiedzi
bo się mi zapali jeszcze bardziej
- gatita
- 500p

- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Kontakt:
Emuś 
Edytko do odważnych świat należy ! Kreatywnych mężów nie należy ograniczać, żeby nie szukali ujścia swej kreatywności.... gdzie indziej
Edytko do odważnych świat należy ! Kreatywnych mężów nie należy ograniczać, żeby nie szukali ujścia swej kreatywności.... gdzie indziej
Do usług
!
- edi13
- 1000p

gatita pisze: Edytko Kreatywnych mężów nie należy ograniczać, żeby nie szukali ujścia swej kreatywności.... gdzie indziej
tylko tych kreatywnych też można czasem nie upilnować
-- 18 maja 2012, o 09:36 --
No dobrze niech działa , podpytam się w dziale OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne tam są znawcy tematu może podpowiedzą lub wyleczą z pomysłu
- aage
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Wyszło mege mega fajnie...już jestem ciekawa tej fontanny 
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Podświetlenie
jeszcze lepiej, aszesz mi ruszyła wyobraźnia 
Edi - myślę, że z fontanną może być problem, ale nie z przewierceniem kamienia ( na pewno w zakładzie kamieniarskim da się dowiedzieć jak to zrobić), problem może być z podniesieniem go do góry w celu wykonania pod nim instalacji i uszczelnienia niecki w której go umieścisz. No bo na ten ładny trawniczek to chyba sprzętu ciężkiego nie wpuścisz? Ale sam pomysł bardzo fajny. Tylko pozostaje kwestia, czy kamień robiłby za fontannę w miejscu ogniska, czy to miejsce powstałoby gdzie indziej? Ja osobiście widziałabym to tak:
ognisko pozostaje bez zmian, kamyk przesuwmy trochę do tyłu, za nim powstaje malutki pagórek który będzie tworzył dla niego zielone tło - od tego tła kamień będzie się ładnie odbijał. A pagórek obsadziłabym pióropusznikiem strusim lub inną paprocią i może jakimś klonikiem palmowym o purpurowych liściach. A nieckę pod kamieniem faktycznie wysypałabym drobnym żwirem. Nie wiem czy mój pomysł przypadnie Ci do gustu, ale tak mi podpowiada moja wyobraźnia.
ognisko pozostaje bez zmian, kamyk przesuwmy trochę do tyłu, za nim powstaje malutki pagórek który będzie tworzył dla niego zielone tło - od tego tła kamień będzie się ładnie odbijał. A pagórek obsadziłabym pióropusznikiem strusim lub inną paprocią i może jakimś klonikiem palmowym o purpurowych liściach. A nieckę pod kamieniem faktycznie wysypałabym drobnym żwirem. Nie wiem czy mój pomysł przypadnie Ci do gustu, ale tak mi podpowiada moja wyobraźnia.
- edi13
- 1000p

Dziękuję Kleo , przesunąć kamień nie da rady, a juz koparki nie wpuszczę
, ale mój pomysłowy tato juz ma wizję jak go przewiercić, niecka była by tylko pod częścią kamienia a wokół zrobiony byłby fartuch , który zbiera wodę do niecki . Jak się uda fontannę wkomponuję w ognisko , kamień obsypie kamyczkami , obsadzę trawami i podświetle , może wyjdzie efekt zamierzony 
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Edytko, na pewno wyjdzie cudnie, a przewiercić na pewno da radę, bo nie takie cuda robią. Nie wiem, czy samemu, ale na pewno są fachowcy, którzy zajmują się takimi rzeczami. Trawki koniecznie i białe kamyczki
Kiedy planujecie zacząć "produkcję" fontanny?
- edi13
- 1000p

Madziu u mojego M od planu do realizacji idzie piorunem , napaleniec podejrzewam ,że się za to weźmie lada dzień . Oczywiście sam chciał wiercić ale koszt wiertła 200-300 zł
, więc szuka innej alternatywy