W moim ogródku - IWONA1311
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku - IWONA1311
Kasiu mój M też nie narzeka na ilość trawy do koszenia ale jak ja zaczynam coś robić to tylko krzyczy żeby robic tak żeby było latwo kosić, wszelkie zakola itp oraz drzewka i krzewy na trawniku to nie bardzo mu się podoba bo wtedy koszenie trudniejsze.
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Iwonko z koszeniem trawnika u mnie też jest podobnie. Synowie aby się przyglądają jak coś nowego sadzimy i jęczą ze znowu trzeba będzie omijać .
Moje pustynniki jeszcze nie pokazały pąków kwiatowych a kolekcja została uszczuplona przez mrozy ale dobrze że zostało chociaż kilka, trzeba będzie jesienią dokupić
Moje pustynniki jeszcze nie pokazały pąków kwiatowych a kolekcja została uszczuplona przez mrozy ale dobrze że zostało chociaż kilka, trzeba będzie jesienią dokupić
- IWONA1311

Jolu to widzę że nie tylko u mnie tem problem
Pustynnik u mnie ładnie zimuje i aż sama się mu dziwię bo w miejscu w którym rośnie jest gliniasta ziemia a po zimie długo zaleguje tam śnieg, chociaż w tym roku było go nie wiele, ten jest żółty kupiłam też drugiego ale nie wiadomo jaki będzie miał kolor a do tego nie szykuje się do kwitnięcia.
dzisiaj troszkę owocowo mój jedyny agrest zawiązał już ładne owocki (jedyny bo wszystkie inne tratował kret dotąd aż padły
)

na jagodzie kamczackiej też jest kilka owoców

kwitną już truskawki i poziomki

i borówki

dzisiaj troszkę owocowo mój jedyny agrest zawiązał już ładne owocki (jedyny bo wszystkie inne tratował kret dotąd aż padły

na jagodzie kamczackiej też jest kilka owoców

kwitną już truskawki i poziomki

i borówki

- IWONA1311

witajcie
Już drugi dzień pada, jest zimno i brzydko aż się nie chce wychodzić na dwór, wczoraj jak chwilę nie padało wyszłam zrobić jakieś zdjęcia ale przy takiej pogodzie to nic nowego nie chce kwitnąć, jedynie irysy zdążyły się rozwinąć przed deszczem i piękna fioletowa kępka wita wszystkich przy bramce, ale przy tym deszczu to nie długo...

Piwonia też chciałaby juz zakwitnąć

zakwitł też orlik ale w ubiegłym roku w yej kępie takiego nie miałam, więc nie wiem skąd się wziął, w ogóle kilka moich orlików w tym roku zakwitło inaczej niż w ubiegłym

A to moje ostatnie zakupy, takie dwa kwiatuszki

i paprotka którą kupiłam nie patrząc na jej nazwę, która zresztą była po łacinie a takie nazwy często niewiele mi mówią, więc kupiłam sobie pióropusznika strusiego,a myślałam że to będzie jakaś niewielka paproć...

była w małej doniczce więc nie myślałam że to będzie takie duże rosło
Już drugi dzień pada, jest zimno i brzydko aż się nie chce wychodzić na dwór, wczoraj jak chwilę nie padało wyszłam zrobić jakieś zdjęcia ale przy takiej pogodzie to nic nowego nie chce kwitnąć, jedynie irysy zdążyły się rozwinąć przed deszczem i piękna fioletowa kępka wita wszystkich przy bramce, ale przy tym deszczu to nie długo...

Piwonia też chciałaby juz zakwitnąć

zakwitł też orlik ale w ubiegłym roku w yej kępie takiego nie miałam, więc nie wiem skąd się wziął, w ogóle kilka moich orlików w tym roku zakwitło inaczej niż w ubiegłym

A to moje ostatnie zakupy, takie dwa kwiatuszki

i paprotka którą kupiłam nie patrząc na jej nazwę, która zresztą była po łacinie a takie nazwy często niewiele mi mówią, więc kupiłam sobie pióropusznika strusiego,a myślałam że to będzie jakaś niewielka paproć...

była w małej doniczce więc nie myślałam że to będzie takie duże rosło
Pióropusznik strusi to bardzo ładna paproć tylko ma podziemne rozłogi i strasznie się rozłazi po rabacie.Sadząc najlepiej jest ją czymś ograniczyć.Mam tak zamiar zrobić u siebie.Paproć posadzę na hostowisku w plastikowe wiadro bez dna wkopane w ziemię.W ubiegłym roku tak zrobiłam z rozrastającą się niekontrolowanie tawułką i się sprawdziło 
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko ja tego pióropusznika co roku bardzo dużo wykopuję, gdyż całe cieniste rabaty zarasta, a Ty kupujesz, ale mam wątpliwości, czy ten Twój to pióropusznik.
On tak bardziej w górę rośnie wiosną.
Śliczna kępa irysów Ci kwitnie, a moje piwonie dopiero mają małe pączki.
On tak bardziej w górę rośnie wiosną.
Śliczna kępa irysów Ci kwitnie, a moje piwonie dopiero mają małe pączki.
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko , też myślę , że to nie pióropusznik
Ma sztywniejsze liście.
Zakupy niesamowite , Zwłaszcza stokrotki afrykańskie , Osteospermum.

Zakupy niesamowite , Zwłaszcza stokrotki afrykańskie , Osteospermum.
- IWONA1311

Aniu kupiłam ta paproc bo mi sie spodobała nie wiedząc dokładnie co kupuję, ale skorzystam z Twojej rady i na wszelki wypadek też posadzę go w wiaderku. Dziękuję za podpowiedź.
Tajeczko gdybym wiedziała co to za paproc jak ją kupowałam to na pewno bym nie kupiła bo mam gdzie sobie jej ukopać a ona wyglądała na taką drobną... bardzo bym chciała żeby to było co innego. Te iryski to pierwsze kwitna z tych wyższych inne mają już pąki więc pewnie jak tylko zrobi się ciepło to zaczną kwitnąć, a ta piwonia to jest taka wcześniejsza zawsze na 15 maja kwitła w tym roku się coś opóźniła ine też u mnie jeszcze w pączkach, ale ta jest jakaś inna bo ona rośnie z takich jakby bulwek nie z kłączy tak jak te inne.
Tadziu bardzo bym chciała żeby to nie był pióropusznik, stokrotki kupiłam u nas na targu po cale 4 zł i teraz żałuję że tylko dwie ale w sobotę pojadę rano i może będą jeszcze.
A wczoraj mój M jak był w Biedronce to kupił mi coś takiego

To ma być wiciokrzew ale ta sadzoneczka jest taka malutka i delikatna że nie bardzo wiem co z nią teraz zrobić
Tajeczko gdybym wiedziała co to za paproc jak ją kupowałam to na pewno bym nie kupiła bo mam gdzie sobie jej ukopać a ona wyglądała na taką drobną... bardzo bym chciała żeby to było co innego. Te iryski to pierwsze kwitna z tych wyższych inne mają już pąki więc pewnie jak tylko zrobi się ciepło to zaczną kwitnąć, a ta piwonia to jest taka wcześniejsza zawsze na 15 maja kwitła w tym roku się coś opóźniła ine też u mnie jeszcze w pączkach, ale ta jest jakaś inna bo ona rośnie z takich jakby bulwek nie z kłączy tak jak te inne.
Tadziu bardzo bym chciała żeby to nie był pióropusznik, stokrotki kupiłam u nas na targu po cale 4 zł i teraz żałuję że tylko dwie ale w sobotę pojadę rano i może będą jeszcze.
A wczoraj mój M jak był w Biedronce to kupił mi coś takiego

To ma być wiciokrzew ale ta sadzoneczka jest taka malutka i delikatna że nie bardzo wiem co z nią teraz zrobić
- nirali

- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Iwonko jak co zrobić?! Posadź do gruntu,zapewne wiesz że to pnącze jest więc jakaś krateczka czy chwilowo podpora by się przydała.Dość szybko się rozrasta.A jaki kolorek masz?
Ja też myślę o zakupach...buki mi wpadły w oko
Ja też myślę o zakupach...buki mi wpadły w oko
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Iwonko przepiękna kępka irysków, uwielbiam te maluchy.....w ogóle lubię irysy, ale te maleństwa najbardziej
Zakupy świetne, wiciokrzew rozrośnie Ci się bardzo szybko, nawet się nie obejrzysz
Zakupy świetne, wiciokrzew rozrośnie Ci się bardzo szybko, nawet się nie obejrzysz
- IWONA1311

Kasiu to jest taka mała sadzoneczka że nie wiedziałam czy ją juz sadzić do gruntu czy trzymac w doniczce, ale jak mowisz że sadzić to posadzę, kolorek to nie wiadomo jaki bo akurat teraz ani powojniki ani wiciokrzewy nie były oznaczone na opakowaniu było tylko napisane wiciokrzew i nic więcej a na każdym boku pudełka inny kolor
Agnieszko te iryski nie są takie maleńkie one mają około 60 cm wysokości z tych niskich mam tylko żółte. Mam nadzieję że się rozrośnie tylko jeszcze nie bardzo wiem gdzie go posadzę
Agnieszko te iryski nie są takie maleńkie one mają około 60 cm wysokości z tych niskich mam tylko żółte. Mam nadzieję że się rozrośnie tylko jeszcze nie bardzo wiem gdzie go posadzę
- IWONA1311

Wczoraj i dzisiaj jak mój maluszek spał to tworzyłam nową rabate i tak wczoraj udało mi się zerwać tylko darń a dzisiaj ułożyłam obrzeże , M nawiózł mi piach żeby trochę rozluźnić tą naszą glinę i to wszystko razem wymieszałam, częsciowo już ustawiłam to co będzie tam rosło ale tak się rozpędziłam z tą rabatą że teraz muszę jeszcze coś tam dokupić, a sadzenie po niedzieli. (zdjęcie trochę nie wyszło ale robione już wieczorem
)

I na dobranoc kilka moich host

I na dobranoc kilka moich host

Iwonko rabata wyszła Ci bardzo ładnie.Ale masz zapał
Hosty śliczniutkie i jakie dorodne.
- IWONA1311

Aniu
bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się że komuś podoba się moja nowa rabatka, tylko jeszcze dokładnie nie wiem co na niej posadzę w pierwszym planie miała być trochę mniejsza i mają tam być aukuby i hortensje które tam stoją, paprocie i dalej jeszcze nie wiem... Hosty dorodne bo dostałam duuuże sadzonki
Wczoraj byłam u teściowej i byłam na targu w Tarnogrodzie gdzie kupiłam sobie 3 stokrotki afrykańskie, jednego goździka i dwie roślinki które to maja być paprociami ozdobnymi ale jakoś nie wydaje mi się żeby to były paprocie.

może ktos wie co to jest, tak wygląda z bliska

kolejne kwitnące roślinki z mojego ogródka, dwa dni mnie nie było a tu rozkwitła piwonia i kolejne iryski

kokorycz (ale nie wiem jaka to)

kwiatami obsypała się też w tym roku robinia

Wczoraj byłam u teściowej i byłam na targu w Tarnogrodzie gdzie kupiłam sobie 3 stokrotki afrykańskie, jednego goździka i dwie roślinki które to maja być paprociami ozdobnymi ale jakoś nie wydaje mi się żeby to były paprocie.

może ktos wie co to jest, tak wygląda z bliska

kolejne kwitnące roślinki z mojego ogródka, dwa dni mnie nie było a tu rozkwitła piwonia i kolejne iryski

kokorycz (ale nie wiem jaka to)

kwiatami obsypała się też w tym roku robinia

- E-mienta
- 500p

- Od: 21 mar 2011, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jednak wszystko wygląda fajnie jak jest tego dużo, grupa roślin robi większe wrażenie niż pojedyncze, tak to jest z Twoimi irysami, tworzą powalającą plamę barw
cudo. Ja mam mało miejsca, więc każdej odmiany po 1 góra 2 kłącza i gubi się to wszystko w natłoku innej roślinności. Fajnie mieć taki areał do zagospodarowania.
Zauważyłam, że lubujesz się w mało popularnych roślinach, sporej części tych które prezentujesz ja nie znam
ale się człowiek całe życie uczy i z chęcią do Ciebie zaglądam.
Zauważyłam, że lubujesz się w mało popularnych roślinach, sporej części tych które prezentujesz ja nie znam
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."