Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Brzoskwinia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2012, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Post »

Jak amator zakłada trawnik i walczy z kretem..
Uśmiałam się z tych Waszych "akcji". Ja też kiedyś jedną wykonałam osobiście :D Było tak: Kret kopał, kopał, spokoju nie dawał, brzęczki nie pamagały. Narobił mi drań jeden strasznych szkód a chciałam miec taki piękny zielony trawniczek.. I ktoś mi podpowiedział, ze do kopców trzeba zakopać kocie kupy. Kota nie mam więc mój teść zbierał te kocie kupy do reklamówki i jak już nazbierał to mi je podarował :D Podziękowałam serdecznie, ubrałam rękawice, i z wielkim obrzydzeniem powtykałam te kupy do kopców kreta, lekko zasypałam, no i fajno.. poszłam spać, a na nastepny dzień do pracy. Szok przeżyłam wieczorem gdy doglądając mego pięknego trawnika zobaczyłam wszystkie te kupy na zewnątrz, a kopce rozgrzebane jeszcze bardziej, normalnie masakra, wtedy naprawde już mi się zrobiło niedobrze. Albo u mnie są jakieś mega krety, albo jakies inne dranie, no sami pomyślcie, kto wykopał kocie kupy? Działka ogrodzona, zwierząt brak.
W kazdym razie jeśli chcecie miec ładny trawnik to nie zakopujcie kocich kup, ani tłuczonego szkła (koleżanka mi teraz tak doradza, ale jej nie słucham). Kopce zbieram łopatą i ziemię rozsypuję, ciągle zamiast trawnika mam puste placki, więc trawy dosiewam tylko, no i czekam aż krety odpuszczą, chyba się kiedyś wyprowadzą???
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:;230 :;230 :;230
Brzoskwinko ;:333 Twoja akcja wymiata.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Brzoskwinko, nie wiem jakie masz brzęczki, ale moje naprawdę pomagają. Krety najpierw wyniosły sie do sąsiada, a w tej chwili i sąsiad ma te brzęczki i kretów już rok nie widzimy.
Awatar użytkownika
bajtek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2012, o 19:47

Post »

Ja też nie jestem bez winy i dowodem na to że niewiedza szkodzi
posiałem lawendę prosto do gruntu bez zamrożenia nasion.
Jak większość może się spodziewać nic nie wzeszło
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

Błąd jest nie mój, ale walka z błędem już moja.
Poprzedni właściciel ogrodu zasadził chmiel, żeby osłonić altanę, później ogród był mocno zaniedbany, a na dzień dzisiejszy chmiel panoszy się po połowie ogrodu.
Niestety ma bardzo mocne i długie korzenie, sąsiadka próbowała go bezskutecznie zwalczyć.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Przy tym grillu przypomniała mi się historia pewnego znajomego, który po spożyciu zasnął z papierosem
w łóżku. Zetlił się materac, pijakowi nic się nie stało, a piękne, duże rośliny pokojowe padły.
Waleria
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

;:215 ;:215 Uśmiałam się do łez ,ale rady super.Każdy nowicjusz ogrodowy powinien być tu kierowany.Pomimo,że jestem jakiś czas na forum nie doczytałam o mięcie.Za to wyczytałam w mądrościach,że mięta odstrasza szkodniki m.in mrówki i właśnie posadziłam chyba z 40 sadzonek w różnych miejscach w ogrodzie,oczywiście różne odmiany,a ile się niektórych naszukałam.Kreta to się pozbyłam ,nawet skutecznie.Tylko,że do tej pory buszował w bardziej zaniedbanym kąciku ogrodu,a teraz przeniósł się w okolice rabatek.Pytanie,czy zechce wrócić.Metoda jest dosyć kontrowersyjna-krety nie lubią hałasu.Ten pomysł widziałam w internecie.Należy rozkopać kretowisko.Wziąć łopatę i z całych sił walić w otwór,od czasu do czasu krzyczeć do otworu na maksa,przy okazji skakać jak najwyżej.Najbardziej wydajny odnosi się skutek przy rodzinnym rykowisku,a psy jaką mają radochę.Sąsiedzi oczywiście tez.Moja przypuszczam nagrała nasze wyczyny i zabawia teraz różne spotkania przy kawce.Niestety nie wiem jak krecikowi wytyczyć działkę na nowe mieszkano,bestia działa na własna rękę i nie chce współpracować.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

:;230 :;230 Najlepsze jest wydzieranie sie do kretowej jamki - steki przekleństw też leciały ..? :;230
Furiko
100p
100p
Od: 14 lis 2010, o 22:06

Post »

A może wystarczy im jakąś piosenkę zaśpiewać? :;230 :;230
Łatwiej wtedy o "głośność", gdy się parę osób drze harmonijnie, a nie co kto chce...
I łatwiej połączyć z jakimś planowym spotkaniem i udawać, że się po prostu ze znajomymi tak bawimy, a nie że do jakiegoś tam kreta... No skądże?... ;:224

Myślicie, że na nornice to też podziała? :lol:
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gorzej, jak jeszcze większa ilość ich się zleci... na imprezę! :;230
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

babuchna pisze:Gorzej, jak jeszcze większa ilość ich się zleci... na imprezę! :;230
Wtedy właścicielowi trawnika nie pozostaje nic innego jak również sprosić większą ilość gości ;)
Przewiduję taki oto bieg wydarzeń..... imprezy trwają w najlepsze, zarówno ta oficjalna i jak i ta undergroundowa. Jako pierwsze, zmęczone wieczną imprezą, wyprowadzają się dżdżownice. W ich ślad, z braku zakąski, ruszają krety.
Problem kretów zostaje rozwiązany. Gospodarzowi zostaje jeszcze tylko renowacja trawnika zniszczonego zarówno przez własnych jak i krecich gości ;)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taaa, gospodarz nie ma trawnika,
nie ma już swych gości do pomocy,
nie ma dżdżownic do podziemnych prac,
nie ma kasy by to wsio przywrócić do poprzedniego stanu,
i nie ma kretów.

Ma za to rozwałkę na placu,
pustą kiesę po stawianiu,
kaca po dotrzymywaniu towarzystwa,
i ogromny wdzięczności dług.

Tymczasem....nornice nadal się bawią. :lol:
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Ale za to będzie co wnukom opowiadać. Taka impreza będzie legendarna ;) Na miejscu trawnika siejemy kozłek lekarski i dżdżownice same wrócą :D
Nornice odstrasza cesarska korona, nostrzyk,czosnek :)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Wniosek-co byśmy nie robili i tak przyroda nas zwycięży.Kreciki,nornice,mrówki i ślimory zawsze nas będą gnębić.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Ja się nie zgadzam. To my gnębimy kreciki, nornice, mrówki i ślimory. One tylko chcą żyć.
Agata
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”