Ranczo Nokły cz. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p
Od: 22 mar 2012, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 5.

Post »

Jestem u ciebie pierwszy raz i oczu od ekranu nie moge oderwac jest tak pieknie, brak mi slow po prostu BAJKA ;:oj
BASIA
Jasia22
100p
100p
Od: 17 sty 2010, o 16:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu twój ogród to bajka u mnie porobił sie bałagan bo rozpoczeła się budowa ale myślę że potem będzie ładnie a ognika zostawię do końca maja zobaczymy co będzie.Pozdrawiam
Zapraszam serdecznie
: Spełnione marzenie 2007
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Pięknie masz oczywiście, ale mam takie nieco prowokacyjne pytanie - nie przeszkadzają Ci w odbiorze urody natury te tabliczki? Powiem szczerze, że biorąc pod uwagę, jak wspaniały zielony raj stworzyłeś, te tabliczki jakoś zakłócają podziwianie zieloności. Nie miej mi za złe, każdy w swoim ogrodzie robi co chce, a wiem, że łatwo zapomnieć, co gdzie rośnie. Ja dlatego robie rysunki i opisuję kazdą roślinę, ale witrualnie.

Widok Twojego trawnika tez mnie ucieszył! Mój wygląda chyba nawet lepiej. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Maj przepięknie rozkwitł w Twoim ogrodzie. Wszędzie panuje taki ład i spokój. Oglądanie Twoich zdjęć to prawdziwa ulga po ciężkim dniu. Często zaglądam do Ciebie, również do poprzednich części wątku.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

witaj Tadeuszu,

Uchwyciłeś może tegoroczne kwitnienie swojej świdośliwy? Jeśli tak, chętnie bym zobaczył ten piękny widok. Wydaje mi się, że na kilku poprzednich stronach jej nie pokazałeś.
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Witaj Tadeuszu, trawnik piękny, mój podsypany w tym roku nawozem według twojego przepisu rośnie jak szalony, już musiałam trzy razy kosić, ale za to jest ładny.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeusz...TY to nie masz chyba problemów ze stawami...po takim spacerze za kosiarką ;:224
Ślicznie wszystko się rozwija....pięknie kwitnie....cudny,cudny ogród ;:138
Do zobaczenia na zlocie :wit
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

IWONKO- dziękuję za spacer po ogrodzie,
Moją uwagę zwrócił krzew na trzecim zdjęciu od góry, co to
Krzewem tym jest wiśnia japońska, która co roku bardzo obficie kwitnie jako jeden z pierwszych krzewów w ogrodzie.

DANUSIU- dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa o moim ogrodzie. A ten strumyk, to czasami potrafi być groźną rzeką, zwaną"Biała Łada", jest to dopływ rzeki Tanew, najcieplejszej rzeki w Polsce.

HELENKO- dziękuję za odwiedziny, mój trawnik jest prawie idealny, ale to główna zasługa przyrody i miejsca w którym się znajduje. Staw i rzeka stwarza dużą wilgotność powietrza, a obniżony teren starorzecza zapewnia trawnikowi stałą wilgotność, mojej roboty jest w tym niewiele, chociaż nie powiem bym przy nim nic nie robił.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, po czerwonych zapylaczach do szyszek na 'Inversie' już ani śladu, a i prawdziwych szyszek też jeszcze nie ma, po prostu roślina ma za dobrze by wydawać szyszki zapewniające jej przetrwanie gatunku.

KASIU- dziękuję za spacer po ogrodzie, im lepsze warunki ma roślina w ogrodzie tym później zaczyna wydawać owoce w postaci szyszek. Przegłodzone ( głównie przez szkółkarzy) rośliny szybko wydają kolorowe szyszki i takie drzewko jest atrakcyjniejsze w sprzedaży, bo przecież głównie oczy kupują.

Te same rośliny, posadzone w ogrodzie na dobrej ziemi potrafią przerwać "szyszkowanie", co zwiększa ich siłę wzrostu i zaczynają ładnie rosnąć.

EWELINO- dziękuję za odwiedziny i za propozycję pracy prze murawie na Twoim stadionie. Kudy tam mi do takich obiektów, ja skromny ogrodnik- amator, mogę co najwyżej popatrzyć tylko na takie połacie trawnika.

Niestety, nie zajmę się murawą na Poznańskim stadionie, a to nawet z prostego powodu, nikt by ze mną nawet nie chciał "gadać", a co mówiąc, o jakiejś tam pracy.

PIOTRKU- dziękuję za spacer po moim ogrodzie i słowa uznania o mojej pracy przy moim trawniku.

BASIU- dziękuję za spacer po moim ogrodzie, zapraszam do dalszego spaceru, po tym co nowego wstawię na Forum, jak również po tym co wcześniej wstawiałem. Wprawdzie Fotosik domagając się odemnie "haraczu", za kiedyś wstawione i zapłacone zdjęcia, mocno blokuje "fotki", ale ich jeszcze sporo zostało z minionego okresu.

JASIU- dziękuję za odwiedziny, jak jest budowa nie nie ma przeproś, roślinki idą w odstawkę, teraz tylko pilnuj by Ci budowlańcy nie "zabetonowali" placu pod przyszły ogród, resztkami niezabudowanego betonu, czy uszkodzonych materiałów budowlanych.

Lepiej teraz budowlańców przypilnować, niż później latami prowadzić prace "archeologiczne" na terenie swojego zakładanego ogrodu.

DEBRA- dziękuję za spacer po moim ogrodzie, nie zadałaś mi prowokacyjnego pytania, lubię w ogrodzie porządek i wiedzieć co w nim rośnie. Jak pewnie zauważyłaś, dwa lata temu tabliczki były koloru białego, ten kolor i mnie raził w ogrodzie, tabliczki wyglądały jak porozrzucane w nieładzie papierki na ogrodzie.

Teraz w ogrodzie są tabliczki koloru ciemno zielonego, trochę blakną, to też fakt, ale już tak z pewnością nie rażą, a i do ich widoku też się przyzwyczailiśmy. Mój podeszły wiek już nie tak dobrze wszystko zapamiętuje, dlatego też chcąc wiedzieć co rośnie w ogrodzie. Zdecydowałem się trochę popracować ( w porze zimowej), i już nie muszę sobie przypominać, by udzielić odpowiedzi moim licznym gościom w ogrodzie co i od kiedy w nim rośnie.

LIDKO - dziękuję za odwiedziny, o tak w maju kwitnie tak wiele roślin że ,by je pokazać wszystkie trzeba by było pokazywać po kilkadziesiąt zdjęć na raz. Żądania wysokich opłat przez hostingi za przechowywanie zdjęć jest coraz większe i trudno wydatkować tak duże kwoty, chociaż wiem że moi wirtualni goście byliby z tego zadowoleni.

MARCINIE- dziękuję za odwiedziny, prawdopodobnie uchwyciłem w obiektywie aparatu, kwitnienie mojej świdośliwy, mam bardzo dużo wykonanych zdjęć z ogrodu, ale zmniejszenie ilości wstawianych na raz zdjęć na Forum jest faktem, i nie wszystkie rośliny udaje mi się pokazać w ich najpiękniejszym momencie rozwoju.

ANIU- dziękuję za odwiedziny, jak widzisz nie ma nic za darmo, piękny trawnik wymaga więcej pracy, częstszego koszenia , ale co się nie robi by trawnik ( i nie tylko on) wyglądały pięknie w ogrodzie. Mnie może się jutro , przed wyjazdem do Sulejowa uda już po raz piąty w tym roku skosić trawnik.

GRAŻYNKO- dziękuję za odwiedziny, problemy ze stawami, to bym ja miał gdybym nie latał co tydzień dziesięć kilometrów za kosiarką. Trening, czyni mistrza, takie spacery, są lepsze niż godziny na siłowni, czy na joggingu .

Częste opady deszczu , i to w maju, to dobry znak dla naszych ogrodów, oby jeszcze nie było tylko przymrozków, a ogród będzie wyglądał pięknie i na warzywniku też coś z pewnością urośnie.

Dziękuję za ciepłe słowa, mam nadzieję że się spotkamy nie tylko na zlocie w Sulejowie, ale i też na zlocie w NOKŁACH w dniu 17 czerwca, serdecznie zapraszam, zaczynałaś odwiedzać nasz ogród jako pierwsza, i prawie co roku, niech i tak dalej pozostanie. ZAPRASZAM, wszystkich moich wirtualnych GOŚCI na dzień 17 czerwca do mojego ogrodu.

A tak wygląda mój ogród w połowie maja;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obiela sadzona w ogrodzie rok temu:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Te zdjęcia to miód na oczy me.... ;:170
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Grażynko i ja się też podpisuję tym bardziej że miód może być w tym roku w cenie bo pszczół nie widać :roll:
Tadziu u Ciebie jak zawsze wszystko perfekto ;:180
Zdjęcie z obielą mnie zachwyciło szczególnie na piękną trawowo-korową linię!
Tadeuszu a może Ty coś byś mi doradził bo mój post bez odzewu :roll: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=17061
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Rośliny masz opisane dokładnie, starannie i fachowo... jak w ARBORETUM jakimś. No , chociaż drugiej strony - czemu ja się dziwię , przecież to jest arboretum ! ARBORETUM "NOKŁY " ;:108
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

GRAŻYNKO- dziękuję za spacer po ogrodzie . Miło Cię było spotkać na Zlocie Forumowiczów w Sulejowie, mam nadzieję że 17 czerwca spotkamy się ponownie w moim ogrodzie.

KASIU- dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa o moim ogrodzie. Larwy chrabąszczy majowych potrafią narobić szkód, szczególnie w korzonkach traw na trawniku, nie masz chyba innego wyjścia jak tylko walkę z nimi za pomocą chemii. U mnie w ogrodzie nie mam tego problemu, bo mam w nim dużo ptaków, a dziurki robione w trawie przez ptaki, też pokazują że i u mnie w trawniku nie brak tych przysmaków dla ptaków.

EWELINO- dziękuję za odwiedziny i za ocenę mojego ogrodu. Na nazwę ARBORETUM, to jeszcze Nokły nie zasłużyły, po pierwsze są za małe, no i roślinek rośnie jeszcze też za mało, ale jak czas ( i pieniążki ), pozwolą, stopniowo może staną się mini-ARBORETUM.

Uczestnikom Zjazdu Ogólnopolskiego, chciałbym podziękować za wspaniałą atmosferę jaka panowała na tym spotkaniu, zapraszam jednocześnie miłośników mojego ogrodu na spotkanie jakie organizuję w NOKŁACH w dniu 17 czerwca tego roku, planuję rozpoczęcie spotkania od godziny 13.00- serdecznie zapraszam.

Maj to najpiękniejszy miesiąc w ogrodzie, zwłaszcza wtedy gdy kwitną w nim różaneczniki. W tym roku ich kwitnienie nie jest tak intensywne, ba na jednym rododendronie przemarzły wszystkie kwiaty ( podobnie było dwa lata temu), za to azalie w tym roku przepięknie kwitną.

Oto, jak wyglądają NOKŁY w drugiej części maja:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Tadeuszu u Ciebie tak pięknie zielono , kolorowo , naprawdę wiosna jak zobrazka pozdrawiam ;:215
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

;:195 Och .... Tadeusz ja tylko podglądam i nawet nie śmie zadawać pytań, bo mam wrażenie że zabiorę Ci Twój cenny czas ;:180
Więc wciąż cichutko spaceruję ;:65 podziwiając, zachwycając się aż do bólu :wink:
Wyczytuję także ciekawostki,czerpię wiedzę, korzystam z wielu wskazówek i rad ;:215
Pozdrawiam
Barbara
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p
Od: 17 mar 2012, o 00:39

Post »

Ojej, jak pięknie tu!!!! Wieczorem zasiądę i na spokojnie czytać będę :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”