Dyniowate ogólnie
Re: Dyniowate ogólnie
Ja na wszelki wypadek na noc bym przykryła.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak właśnie myślę ,żeby przykryć włókniną
Asia
Asia
Asiu
Szczególnie musisz zabezpieczyć swoje maleństwa na noc z czwartku na piątek. W Twoim rejonie może być spory przymrozek. Sama włóknina może nie wystarczyć
Szczególnie musisz zabezpieczyć swoje maleństwa na noc z czwartku na piątek. W Twoim rejonie może być spory przymrozek. Sama włóknina może nie wystarczyć
-
- Kontakt:
To jak osłonie je butelkami 5 l po wodzie i przykryje je będzie dobrze? Tak mam ogórki wężowe zabezpieczone... tymi butelkami A co z pomidorami ,które wysadziłam wczoraj? (na szczęście nie wszystkie ,bo tylko 14szt)
Asia

Asia
-
- Kontakt:
A jak przykryję każdą sadzonkę pudełkiem kartonowym i na to włókninę będzie oki?
Asia
Asia
Może wystarczy. To wszystko zależy ile będzie ponizej zera i jak długo.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja od paru dni mam przykryte wszyskie dyniowate agrowłókniną. W moim rejonie poniżej zera nigdzie nie zapowiadają ale lekko ponad tylko stąd to zabezpieczenie.
Gdybym miał wybrać butelkę 5 l. a karton wybrałbym butelkę bo w dzień rośliny będą mieć słońce a karton codziennie trzeba by ściągać więc to chyba kiepski pomysł.
Gdybym miał wybrać butelkę 5 l. a karton wybrałbym butelkę bo w dzień rośliny będą mieć słońce a karton codziennie trzeba by ściągać więc to chyba kiepski pomysł.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie na szczęście przymrozków już niet 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
z tego co czytałam temp. potrzebna do kiełkowania to 12-15 stopni, tak więc kiełkując je w domu mam taką na pewno...forumowicz pisze:A czy przystępując do siewu tych dyniowatych zainteresowałaś się jakiej temperatury potrzebują do kiełkowania ? Obawiam się , że nie.kasiain pisze: Czy to oznacza już że pozostałe nasiona nadają się do kosza na śmieci?
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Kasia
Popatrz ile dni kiełkuje dynia w temperaturze 12 * Ckasiain pisze:temp. potrzebna do kiełkowania to 12-15 stopni, tak więc kiełkując je w domu mam taką na pewno...
http://www.pumpkin.pl/content/Zasady-up ... przemys-owDynia ma najmniejsze wymagania cieplne ze wszystkich warzyw dyniowatych. Optymalna temperatura wzrostu roślin to 25°C, a powyżej 12°C nasiona kiełkują już po 6?8 dniach od siewu.
Ty masz w domu zapewne więcej niż 12 st C zatem jeśli po tygodniu Ci nie wzeszła to szanse są minimalne albo żadne.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bez przesady z tą temperaturą kiełkowania, trzymam na podwórku i tez jakoś kiełkuje a 12 przez ostatni tydzień to u mnie jest w porywach co 2 dzień.
Prędzej bym obstawiała że może za wilgotno a tlenu mało, ściśnij delikatnie te nasiona od góry i doły w palcach, jeśli z miejsca gdzie powinien wyrastać kiełek zacznie się wydobywać biała treść nasienia albo piana to po nich, jeśli nie i są twarde a nie miękkie - mają ciągle szansę. Zauważyłam też, że niektóre odmiany wolą kiełkować w ziemi.
Prędzej bym obstawiała że może za wilgotno a tlenu mało, ściśnij delikatnie te nasiona od góry i doły w palcach, jeśli z miejsca gdzie powinien wyrastać kiełek zacznie się wydobywać biała treść nasienia albo piana to po nich, jeśli nie i są twarde a nie miękkie - mają ciągle szansę. Zauważyłam też, że niektóre odmiany wolą kiełkować w ziemi.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Ja też to zauważyłam, od teraz wszystkie sieję prosto do ziemi. Czasem niektóre wschodzą nawet 2 tygodnie, ale przynajmniej nie gniją. Na ligninie mi pogniły niestety - próbowałam niedawno kilka odmian tak skiełkować i kicha
A te, które dałam do doniczek skiełkowały w ok. 90%.

Pozdrawiam, Dorota
forumowicz, bywają nasiona dyni, które kiełkują po 3 tygodniach.
cały czas są twarde więc spróbuje prosto do gruntu je dać w weekend. Dzięki za porady
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Kasia