Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko...
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko...
No coś Ty dlaczego mnie dręczysz
Tak koleus trzymałam w mieszkaniu na oknie ,jest w małej doniczce a krzaczor zrobił się wielki. Wiem bo młoda nie jestem jak kiedyś w domach trzymało się pokrzywki bo tak kiedyś się nazywały na parapetach przez zimę i lato. Ten miał nisamowite kolory i szkoda mi było go zmarnować,ale stał na południowym oknie i nawoziłam go i tylko ,taka moja zasługa 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Elu, coraz piękniej u Ciebie się robi, a jeszcze tak niedawno byłaś załamana pogodą i stratami. Mimo to śliczne te Twoje serduszki, orliki, hosty.... a koleus... no jest czym oczy nacieszyć. Już niedługo myślę, a posiedzimy sobie w ogródkach i będziemy upajać się swoimi widoczkami
Nie wiem czemu ja zapomniałam, że taki koleus sobie istnieje. Kiedyś u mojej śp. babci w oknach pełno było koleusów i anginek (nie wiem czy to nie geranium się nazywało), no i oczywiście pelargonii. Takie proste sobie, skromne roślinki, a cieszą
Nie wiem czemu ja zapomniałam, że taki koleus sobie istnieje. Kiedyś u mojej śp. babci w oknach pełno było koleusów i anginek (nie wiem czy to nie geranium się nazywało), no i oczywiście pelargonii. Takie proste sobie, skromne roślinki, a cieszą
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
- ElleBelle

KASIU -bo stare wraca
Tylko nie wiem czemu zmieniaja nazwy
Ja zawsze patrzyłam i mówiłam że pokrzywki ale czytam że koleus ,ale jakbym nie widziała to bym nie wiedziała o co chodzi ale to trzeba odnawiać bo szybko się rozrasta i traci urok bo to co mam to już jest z odnóżki posadzone 
Pozdrawiam, Ela
A ja mam jeszcze torebkę nasionek koleusa, myślisz, że warto jeszcze wysiać? Mimo iż tak późno?
- ElleBelle

Zawsze warto
pewnie coś wyrośnie i przechowasz sobie jakiś ładny egzemplarz
Ja nigdy nie siałam ,ale trzeba eksperymentować,siej i pisz co z tego wyrośnie 
Pozdrawiam, Ela
Dobrze, chętnie spróbuję. I właśnie o tym myślałam, żeby spróbować przechować choć jeden przez zimę.
Ten Twój jest prześliczny, dlatego tak mnie zainspirował. 
- ElleBelle

LINETKO- życzę powodzenia
Myślę że uda się tylko zrób to już teraz 
Pozdrawiam, Ela
Elu a Ty ten swój to tak na pełne słońce, czy w półcieniu??
To prawda z tym odnawianiem. Pamiętam, że ta anginka po jakimś czasie też robiła się krzaczorowata i nie ciekawa i też się odnóżki sadziło i robiło młode, a stare sio. No tak to już jest - selekcja naturalna to się chyba nazywa
A ja nawet ostatnio gdzieś próbowałam dorwać ją, ale nigdzie po sklepach nie widzę 
To prawda z tym odnawianiem. Pamiętam, że ta anginka po jakimś czasie też robiła się krzaczorowata i nie ciekawa i też się odnóżki sadziło i robiło młode, a stare sio. No tak to już jest - selekcja naturalna to się chyba nazywa
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
- Helios
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Elu!
Ostatnio cierpię na niedobór czasu i jak tylko odpuściłam parę dni, to u Ciebie nie tylko wiosna, ale lato się zrobiło
Orliki pięknie się prezentują, skąd u Ciebie taki sceptyczny do nich stosunek? Ja mam sztuk 1 (słownie: jeden)
Nastrój u Ciebie ciągle jakiś taki, lekko zwarzony, a ogród coraz piękniejszy i nic tylko uśmiechać się do kwiatków
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- ElleBelle

HELENKO- bo idzie mi w ogrodzie jak po grudzie ,czyli cały czas pod górkę co chwilę odkrywam że czegoś brak a że było i już nie ma co najgorsze ,że po zimie wychodziło a teraz padło i ciągle coś wycinam uschniętego ,ostatnio syn powycinał z brzoskwini suche gałęzie ,już po kwitnieniu
Ja z orlikami jestem zaprzyjażniona ,bo rosną u mnie jak chwasty i może ich nie doceniam 
Pozdrawiam, Ela
Elu, dzięki Twojej zachęcie wysiałam dzisiaj koleusy.
A potem pojechałam z mężem do sklepu po siatkę przeciwkróliczą i tam natknęłam się na wielkie, różnorodne koleusy, trochę podobne do tego Twojego. Strasznie się ucieszyłam i od razu wybrałam sobie dwa, żeby zdobiły stół na tarasie. Więc te posiane będą pewnie dosyć późno, ale już mam inne i cieszę się jak dziecko.
Dziękuję Ci za inspirację.
Zrobię zdjęcie jutro, bo dzisiaj już robi się ciemno.
- ElleBelle

LINETKO-to bardzo się cieszę że spełniłaś tak szybko swoje chciejstwa i wiem jaka jesteś zadowolona a ja razem z Tobą

Pozdrawiam, Ela
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Elu orliki cudne ..a ja dziś właśnie wśród chwastów zobaczyłam jedynaka a myślałam że już go brak...
nawet jedna forumka ma mi przysłać sadzonki bardzo cieszę się...
..a koleusy posadziłam malutkie do ziemi...ja też znam je pod nazwą pokrzywka...ale forum uczy co
nawet jedna forumka ma mi przysłać sadzonki bardzo cieszę się...
..a koleusy posadziłam malutkie do ziemi...ja też znam je pod nazwą pokrzywka...ale forum uczy co
- ElleBelle

MISIU- pisałyśmy jednocześnie
Gdybym nie chodziła na giełdy kwiatowe i nie była na forum to jakbym usłyszała tą nazwę to nie wiedziałabym o co chodzi,bo roślinka ta sama a nazwa się zmieniła
.Ja pewnie też ją potnę i porozsadzam 
Pozdrawiam, Ela
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Elu jak urosną to sobie powiedziałam że do domu wezmę zaszczepki, będą zimą oko cieszyć...
kiedyś to mówiona że te kwiatki to tylko rosną na oknach na wsi...jak i pelargonie...
a ja je bardzo lubię i na przyszły poniedziałek zaplanowałam je kupić...dlaczego poniedziałek bo wtedy mam targ koło siebie raz w tygodniu...
dobrej nocki
kiedyś to mówiona że te kwiatki to tylko rosną na oknach na wsi...jak i pelargonie...
a ja je bardzo lubię i na przyszły poniedziałek zaplanowałam je kupić...dlaczego poniedziałek bo wtedy mam targ koło siebie raz w tygodniu...
dobrej nocki