Jałowce "Obelisk" brązowieją - co robić?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
tlustyx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 paź 2008, o 15:09

Jałowce "Obelisk" brązowieją - co robić?

Post »

Witam!
Jałowce (46 szt.) posadziłem 3 lata temu. Ziemia glina, zdrenowana. Pod każdym wykopałem niewielki dołek wsypałem torfu, wymieszałem z ziemią i posadziłem.
Ogólnie nic nie rosło, nawet trawa. Dałem glebę do badania, wyszło, że jest bardzo jałowa, kwaśna - nie było w niej prawie nic.
Z trawy robię kompost, więc zacząłem rozkładać pod drzewka i podlewać gnojówką (rozcieńczoną) spod kompostownika. Dodatkowo w tamtym roku na wiosnę kupiłem 1,5 m3 kompostu z kompostowni i rozgrabiłem po trawniku i pod jałowcami. Dodatkowo podsypuję nawozami mineralnymi wieloskładnikowymi np. Azofoska.
W końcu jałowce zaczęły rosnąć.
Niestety w tym roku zaczęły brązowieć.
Co może im dolegać i jak temu zaradzić.
Proszę o pomoc.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jałowce "Obelisk" brązowieją - co robić?

Post »

Wykopałeś dołki i ten torf(najgorsze co może być) wymieszałeś z ta ziemia z dołku czy dałeś te rośliny w sam torf?
Rośliny nie mogą rosnąc w trawie.Trawa stanowi konkurencję.Wygląda na grzyba i na pewno maja za mokrą ziemie.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
tlustyx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 paź 2008, o 15:09

Re: Jałowce "Obelisk" brązowieją - co robić?

Post »

Napoleon pisze:Wykopałeś dołki i ten torf(najgorsze co może być) wymieszałeś z ta ziemia z dołku czy dałeś te rośliny w sam torf?
Rośliny nie mogą rosnąc w trawie.Trawa stanowi konkurencję.Wygląda na grzyba i na pewno maja za mokrą ziemie.
Torf mieszałem z ziemią.
Za mokro raczej nie mają. Jest tam trochę pochyło, gdy porządnie poleje to płynie rzeka, ale po chwili nie zostaje nawet kałuża. Cały obszar został zdrenowany chyba w latach 70-tych i drenaż bardzo dobrze działa.
Co do trawy wiem, planuję wyściółkować świeżym kompostem, trawa przez jakiś czas go nie przerasta - czy to dobry pomysł. Kora nie wchodzi w grę, gdyż spłynie po większych opadach.
Jeśli zaatakował je grzyb czym pryskać/podlewać?
PS
Oglądałem dziś dokładnie jałowce, czy nie widać na nich jakiś szkodników, pleśni itp. - nic nie zauważyłem.
Nowe przyrosty są duże. Wiele gałązek usycha jakby od pnia, ale na końcach są zielone przyrosty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”