iwanda- stare odmiany-ale jakie piękne- zresztą większość odmianowych lilaków w naszych ogrodach, to staruszki, tylko my o tym nie zawsze wiemy i pamiętamy.
A ten z Twojego pierwszego zdjęcia bardzo mi przypomina mojego z trzeciego zdjęcia. Czy on jest też taki bardziej niebiesko-lila różowy, czy raczej biało-różowy- bo zdjęcia nie zawsze oddają wiernie kolor.
Mam posadzonego lilaka, kwitnie pięknie, ale chciałbym go zagęścić u dołu. Myślicie, że usunięcie starszych pędów i skrócenie młodszych do około 40 cm nad ziemią to dobry pomysł? W tej chwili krzak ma 2 metry, ale większość liści i kwiaty ma dopiero od wysokości ok. 130-150 cm.
możesz spróbować , nie usuwaj wszystkich starych pędów -możesz pozbawić się kwiatów przyszłym roku, przy okazji spróbój przejść z formy krzaka do drzewka (lub kilku drzewek) wycinając część odrostów w starym to będzie raczej trudne,
łatwiej odciąć odrost posadzić go (można w doniczkę) i zacząć formować
Witam!
ja mam coś takiego, co na moje oko jest lilakiem, szczepionym na zwykłym bzie.
Może ktoś wie, co to za odmiana? I czy to na pewno lilak?
Pozdrawiam
wstawiłeś miniaturki zdjęć plus nierozwinięty kwiat to trzeba wróżki by zgadnąć , prawdopodobnie to szczepiony na nóżce lilak Meyer lub coś w tym stylu
witam podpowiedzcie proszę jak mogę ze starego krzewu rozmnożyć nowy? Moja babcia ma pieknę dwa lilaki i żywcem chciałabym mieć je u siebie
Jak to zrobić żeby ich nie uszkodzić???