Mam zamiar posiać w kwietniu kilka mam nadzieje że będzie chociaż wielkością zbliżony do mojego wzrostu
Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
- kasia82
- 500p

- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słonecznik mutant
Słonecznika 2m w życiu nie widziałam (no chyba że w bajkach
) a co mówić 3,5m, brawo 
Mam zamiar posiać w kwietniu kilka mam nadzieje że będzie chociaż wielkością zbliżony do mojego wzrostu
Pozdrawiam
-
Leszko_Pierwszy
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 17 kwie 2012, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słonecznik - uprawa
Witam Drodzy Forumowicze
W tym temacie dodam coś od siebie, gdyż sieję słoneczniki jadalne co roku w ilości 30 - 40 sztuk w ogrodzie.
Dopiero w tym roku wpadłem na pomysł, żeby sadzić je w małych doniczkach i udało mi się zrobić 30 sadzonek; zrobiłem je 13 kwietnia(w piątek
).
Ziemia: zrobiłem taka mieszankę i zobaczymy co z tego wyjdzie.
- 1/3 normalnej, nienawożonej ziemi czarnej z ogrodu (czarnoziem z lekką zawartością gliny),
- 1/3 NAWOZU PIECZARKOWEGO (w tym roku pierwszy raz eksperymentuję z tego typu nawozem, jest to ziemia na której rosły pieczarki ogrodowe)
- 1/3 ziemi ogrodowej do ogólnego użycia (taka z worków foliowych)
- trochę (czyli z wyczuciem) granulek nawozowych do kwiatów
Wszystko wymieszałem, ziemia bardzo wilgotna ale nie błotnista.
*Jedna z Forumowiczek zdradziła przepis, że niby warto nasiona zamoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Tego nie zrobiłem - za późno.
Zastosowałem nasiona firmy Polan i wybrałem te najdorodniejsze. Siałem na 2-3 cm po dwa ziarenka do każdej doniczki.
Trochę martwi mnie pogoda w Polsce jak na tą porę roku jest dość zimno.
Czy warto od czasu do czasu podlać słoneczniki lekko ciepłą wodą? Czy lepiej trzymać je w ciepłym domu niż na balkonie? (ja trzymam na balkonie i zabieram na noc do domu)
W tamtym roku miałem super duże słoneczniki, trudno powiedzieć co o tym zadecydowało. Być może to, że nie rosły blisko siebie (minimum 3 metry). Łodygi były bardzo wysokie a to dlatego, że zasłaniały niektórym wysokie szparagi więc pnęły sie jak najwyżej. Były 2 giganty o średnicy 35 cm i co ciekawe, rosły do pewnego czasu razem z ziemniakami, później ziemniaków już nie było więc mogły spokojnie kwitnąć. W tym roku planuję zrobić podobnie.
Pozdrawiam
W tym temacie dodam coś od siebie, gdyż sieję słoneczniki jadalne co roku w ilości 30 - 40 sztuk w ogrodzie.
Dopiero w tym roku wpadłem na pomysł, żeby sadzić je w małych doniczkach i udało mi się zrobić 30 sadzonek; zrobiłem je 13 kwietnia(w piątek
Ziemia: zrobiłem taka mieszankę i zobaczymy co z tego wyjdzie.
- 1/3 normalnej, nienawożonej ziemi czarnej z ogrodu (czarnoziem z lekką zawartością gliny),
- 1/3 NAWOZU PIECZARKOWEGO (w tym roku pierwszy raz eksperymentuję z tego typu nawozem, jest to ziemia na której rosły pieczarki ogrodowe)
- 1/3 ziemi ogrodowej do ogólnego użycia (taka z worków foliowych)
- trochę (czyli z wyczuciem) granulek nawozowych do kwiatów
Wszystko wymieszałem, ziemia bardzo wilgotna ale nie błotnista.
*Jedna z Forumowiczek zdradziła przepis, że niby warto nasiona zamoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Tego nie zrobiłem - za późno.
Zastosowałem nasiona firmy Polan i wybrałem te najdorodniejsze. Siałem na 2-3 cm po dwa ziarenka do każdej doniczki.
Trochę martwi mnie pogoda w Polsce jak na tą porę roku jest dość zimno.
Czy warto od czasu do czasu podlać słoneczniki lekko ciepłą wodą? Czy lepiej trzymać je w ciepłym domu niż na balkonie? (ja trzymam na balkonie i zabieram na noc do domu)
W tamtym roku miałem super duże słoneczniki, trudno powiedzieć co o tym zadecydowało. Być może to, że nie rosły blisko siebie (minimum 3 metry). Łodygi były bardzo wysokie a to dlatego, że zasłaniały niektórym wysokie szparagi więc pnęły sie jak najwyżej. Były 2 giganty o średnicy 35 cm i co ciekawe, rosły do pewnego czasu razem z ziemniakami, później ziemniaków już nie było więc mogły spokojnie kwitnąć. W tym roku planuję zrobić podobnie.
Pozdrawiam
- roots23
- 500p

- Od: 23 sie 2010, o 16:01
dziś posadziłam pierwsze słoneczniki karłowe 
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 
- noriska
- 100p

- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Ja posialam sloneczniki do rolek po papierze toaletowym. Jak podrosna to je wloze z ta rolka do ziemi - bo podobno nie lubia przesadzania. Przed wysianiem wlozylam ziarna na noc do letniej wody. Wysialam dwa tygodnie temu - juz kielkuja
I mam problem - bo u mnie zrobilo sie zimno i snieg pada
.....a ja juz nie mam miejsca w piwnicy pod lampami! Juz sie nie moge doczekac bezprzymrozkowych nocy - bo mam taki namiocik foliowy na werandzie i tam moglabym przeniesc to cale, juz dosc spore, towarzystwo, 
I mam problem - bo u mnie zrobilo sie zimno i snieg pada
Nie udało mi się kupić nasion słonecznika w torebeczkach - kupiłam normalnie w sklepie na wage- czy ma sznasę wyrosnąc czy takiego lepiej nie siać?
- noriska
- 100p

- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Ja sadze, ze mozesz siac. O ile nie jest prazony
Ja mam karmik dla ptakow i tam podsypywalam w zime slonecznik. Smieciuchy zrzucily sporo na ziemie i musze walczyc z kielkami, bo akurta w tym miejscu nie chce miec slonecznikow
Ja mam karmik dla ptakow i tam podsypywalam w zime slonecznik. Smieciuchy zrzucily sporo na ziemie i musze walczyc z kielkami, bo akurta w tym miejscu nie chce miec slonecznikow
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Witajcie!
Przez ostatnie trzy lata nie mieliśmy słoneczników (zwykle sieje je H), ale postanowiłam w tym roku, ze już nie zapomnę i mam trzy opakowania, zobaczymy co się uda.
Przez ostatnie trzy lata nie mieliśmy słoneczników (zwykle sieje je H), ale postanowiłam w tym roku, ze już nie zapomnę i mam trzy opakowania, zobaczymy co się uda.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
- zeberka4

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
moje to już kiełkują!
-
Leszko_Pierwszy
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 17 kwie 2012, o 17:05
Z 27 sadzonek, zakiełkowała tylko połowa
. Więc dziś zasiałem ponownie 15 doniczek, bez żadnych oborników pieczarkowych - czysty czarnoziem kwiatowy ze sklepu. Mam nadzieję, że jeszcze spokojnie zdążą wykiełkować i dogonią już te 7 centymetrowe(4 tygodnie temu zasiałem).
Ziarenka sadźcie zawsze szpiczastym czubkiem do ziemi(w innym razie zbyt blisko powierzchni zasadzone, rosną liściami do dołu, korzeniami w górę); można nadgryźć szpic w poprzek(pęknięcie osłonki) , żeby ułatwić uwolnienie pędu.
Pozdrawiam
Ziarenka sadźcie zawsze szpiczastym czubkiem do ziemi(w innym razie zbyt blisko powierzchni zasadzone, rosną liściami do dołu, korzeniami w górę); można nadgryźć szpic w poprzek(pęknięcie osłonki) , żeby ułatwić uwolnienie pędu.
Pozdrawiam
- stachs
- 100p

- Od: 26 lut 2012, o 19:50
Re: KIedy wysiewacie słonecznik?
Witam,
Czy jak posieje slonecznik teraz to zdąży dojrzeć? (przegapilem termin wnysiewu)
Czy jak posieje slonecznik teraz to zdąży dojrzeć? (przegapilem termin wnysiewu)
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Posiałam kupny słonecznik 29 kupek po 3 sztuki i tylko w trzech kupkach wzeszły 2 sztuki w pozostałych wszystkie 3. Będę uszczykiwać zostawiając tylko jeden w kupce. Czekam na to kiedy przejdzie obawa przymrozków i najsilniejszy się wyróżni.
W ubiegłym roku też tak siałam i nie we wszystkich kupkach wzeszły. Przesadzałam w brakujące miejsca i te przesadzane długo były mniejsze, ale wykształciły ładne tarcze i trochę później dojrzewały.
W ubiegłym roku posiałam 16 kwietnia i dojrzewał w sierpniu. Sądzę, ze jeszcze zdąży dorosnąć jeśli ktoś posieje teraz. Nie ponoszę odpowedziałności jak komuś nie zdąży bo nie mam takiego doświadczenia
.
W ubiegłym roku też tak siałam i nie we wszystkich kupkach wzeszły. Przesadzałam w brakujące miejsca i te przesadzane długo były mniejsze, ale wykształciły ładne tarcze i trochę później dojrzewały.
W ubiegłym roku posiałam 16 kwietnia i dojrzewał w sierpniu. Sądzę, ze jeszcze zdąży dorosnąć jeśli ktoś posieje teraz. Nie ponoszę odpowedziałności jak komuś nie zdąży bo nie mam takiego doświadczenia
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
kontener22
- 50p

- Od: 11 lut 2012, o 23:41
Ja zazwyczaj trzymam słoneczki do końca, podparte, bo wiatry wrześniowe itd.. Jesienią zlatują się sikory i jedzą, ale i rozsiewają byle gdzie. Na wiosnę wystarczy tylko poprzesadzać tam gdzie mają być:) Gdy się patrzy na te słoneczniki latem, to robi się żal, że nie ma się uli... Pszczoły tak cieżko pracują na tych kwiatach, roboty maja multum, że niektóre nie są w stanie odlecieć wieczorem...
PS Moje słoneczniki były kiedyś w kalendarzu miejskim
PS Moje słoneczniki były kiedyś w kalendarzu miejskim
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Także posiałem kilka dni temu słonecznik ( 0,5 kg), nie jest jeszcze za późno, bo może nawet dojrzewać do późnej jesieni. Mam go szczególnie dla ptaków , sójki i dzikie gołębie pierwsze sprawdzają , czy już dojrzał.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Aga+
- 10p - Początkujący

- Od: 30 sty 2012, o 19:56
Ja też dopiero posiałam słonecznik jadalny, zbiorę go we wrześniu jak szczygły i sikorki mnie nie ubiegną
- kasia82
- 500p

- Od: 25 lut 2012, o 09:36
stachs wg książkowych terminów siewu słonecznik do gruntu siejemy od początku maja a w działkowcu pisali, że najlepiej posiać po 15 maja więc siej ile wlezie
, ja posiałam w połowie kwietnia po 3 nasionka ale zdecydowanie za wcześnie ostatnie dwie noce były mroźne do -2 więc pookrywałam swoje słoneczniki. Jeśli chodzi o nasionka - wzeszły wszystkie obecnie rosną w parze
lub pojedyńczo i mają ok 20cm.
Pozdrawiam