Ogród zwkwiat cz.2
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zwkwiat cz.2
Misiu, mam 15 krzaków, różne odmiany wczesne i późne, jemy od lipca prawie do końca sierpnia, dojrzewają sukcesywnie,
czego nie zjemy, to zagotowuję w słoiczki i jemy w zimie jako polewy do racuchów, naleśników, klusek drożdżowych na parze itp
czego nie zjemy, to zagotowuję w słoiczki i jemy w zimie jako polewy do racuchów, naleśników, klusek drożdżowych na parze itp
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
..to wspaniale ona bardzo dobrze wpływa na oczy... 
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zosiu, mnie również drażnią te zasychające liście u czosnków ozdobnych. Choc sama fioletowa kuleczka bardzo mi odpowiada 
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciekawa jestem co wymyśliłaś Zosiu aby zasłonić usychające liście czosnków? U mnie to wygląda podobnie, na razie postanowiłam że je przesadzę (koniec lata/jesień) do żyźniejszej, bardziej zimnej ziemi. Boróweczki gratuluję - moc kwiatów
Mam te krzewy od zeszłego roku (jedną dwa lata) więc u mnie słabiutko.
- inka52

- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Witaj Zosiu dawno nie byłam u Ciebie , ale widzę piękne kwiaty , a jak tam przezimowały Twoje liliowce 
- Ewa_tuli

- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Zosiu, ja też uwielbiam borówki. A drożdżówka jest z nią super 
- zwkwiat

Mariolu też mi się podobają,
Olu, obok nich mam posadzoną firletkę chalcedońską / po 3 rośliny/ są już wyższe od liści czosnku, ale jeszcze nie kwitnie,
obsadzę czosnek z 3 stron, w następnym sezonie nie będzie widać liści,
moje krzaczki borówki - te najmłodsze mają po 5 lat a najstarsze nawet 12 lat, oczywiście trzeba je odmładzać wycinając najstarsze bardzo zdrewniałe pędy, u mnie najlepiej rodzą pędy 3 - 4 letnie, starsze wycinam.
Tereso, te sadzone jesienią, wg mnie przetrwały tą zimę rewelacyjnie, padły tylko 2 szt. na 22, starsze są w komplecie,
Ewa, masz rację drożdżówki są rewelacja, nawet zimą
Dzisiaj pokażę hosty, nie mam dużo gatunków, ale te które są rosną bardzo dobrze i to w pełnym słońcu, ale przy oczku wodnym, w tym roku nie widzę ślimaków, a to już pora na nie, pewnie wyginęły w czasie lutowego mrozu, i bardzo dobrze

Olu, obok nich mam posadzoną firletkę chalcedońską / po 3 rośliny/ są już wyższe od liści czosnku, ale jeszcze nie kwitnie,
obsadzę czosnek z 3 stron, w następnym sezonie nie będzie widać liści,
moje krzaczki borówki - te najmłodsze mają po 5 lat a najstarsze nawet 12 lat, oczywiście trzeba je odmładzać wycinając najstarsze bardzo zdrewniałe pędy, u mnie najlepiej rodzą pędy 3 - 4 letnie, starsze wycinam.
Tereso, te sadzone jesienią, wg mnie przetrwały tą zimę rewelacyjnie, padły tylko 2 szt. na 22, starsze są w komplecie,
Ewa, masz rację drożdżówki są rewelacja, nawet zimą
Dzisiaj pokażę hosty, nie mam dużo gatunków, ale te które są rosną bardzo dobrze i to w pełnym słońcu, ale przy oczku wodnym, w tym roku nie widzę ślimaków, a to już pora na nie, pewnie wyginęły w czasie lutowego mrozu, i bardzo dobrze

- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Zosiu podziwiam Twoje hosty już tak Ci porosły?u mnie małe ale dwie chca kwitnąc ale dzis zimnica to nie wiem co będzie.. 
- renatka
- 100p

- Od: 28 sty 2009, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- zwkwiat

Misiu, moje hosty są bardzo rozrośnięte, mają po kilka lat, wstrzymałam się z zakupem innych odmian, ponieważ wierzby pod którymi rosły musiały być wycięte bo zostały opanowane przez jakiegoś grzyba i w ciągu 2-ch sezonów było po nich. Teraz próbuję pod lipami, muszę doświadczalnie sprawdzić czy nie będzie im tam za sucho,
Renatka , dzięki za zaproszenie, odnalazłam Cię, piękny storczyk,
Przez okna sypialni mamy takie widoki, z pierwszego na zaczynające kwitnienie różaneczniki, azalie, a z drugiego widok w stronę rzeki.

Nasza jodła już dogoniła kalenicę domu, a będzie od niego dużo wyższa bo rośnie bardzo zdrowo,
zaczynają kwitnienie krzewuszki,

Renatka , dzięki za zaproszenie, odnalazłam Cię, piękny storczyk,
Przez okna sypialni mamy takie widoki, z pierwszego na zaczynające kwitnienie różaneczniki, azalie, a z drugiego widok w stronę rzeki.

Nasza jodła już dogoniła kalenicę domu, a będzie od niego dużo wyższa bo rośnie bardzo zdrowo,
zaczynają kwitnienie krzewuszki,

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Zosiu ależ te różaneczniki są niesamowite
ogromne drzewa i jak pięknie obsypane kwiatami .....o rany...cudo....ja też tak chce
Jak długo trzeba czekać na tak wspaniały widok?
Zosiu masz cudne widoczki z okna, z pewnością pierwszą rzeczą po przebudzeniu jest wyjrzenie do ogródka. Piękne kolory azalii i rh
- zwkwiat

Witajcie niedzielnie jak pisze Misia, rany koguta jak dzisiaj zimno, 10*C , w styczniu było cieplej,
Aga, Ty też masz piękne, u mnie mizerne, bałam się tych roślin, mało o nich wiedziałam do tego bardzo wapienna gliniasta gleba powstrzymywała mnie od ich zakupu, a te rosną już kilka lat,
Alu, bardzo lubię spozierać przez okno do ogródka,

Aga, Ty też masz piękne, u mnie mizerne, bałam się tych roślin, mało o nich wiedziałam do tego bardzo wapienna gliniasta gleba powstrzymywała mnie od ich zakupu, a te rosną już kilka lat,
Alu, bardzo lubię spozierać przez okno do ogródka,