A tak na marginesie: Korony zawiązują pąki kwiatowe jesienią, prawda? Na wiosnę tak szybko zaczynają kwitnąć, że chyba nie zdołałyby wytworzyć pąka wiosną ...
Galadriela, zdziwisz się, ale korony nad ziemią pojawiają się na przełomie marca i kwietnia, jak tulipany, narcyzy itp, a i tak zdążą urosnąć i zakwitnąć jeszcze w kwietniu. Nie bez powodu cebule koron są takie duże Gdybyś przeczytała wątek od dechy do dechy to takiego pytania byś nie zadała
Waldek! To istne cudo! Biała nie byłaby tak śliczna!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
To podobnie jak u mnie! Wzeszła i zakwitła (choć słabo) tylko jedna (stara). Wszystkie nowo zakupione padły.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
suchyLBN pisze:Moje wszystkie korony padły po tej zimie
To jak moje korony, dwie tylko uschnięte nosy pokazały (jak hiacynty i większość narcyzów), jedna wyszła i teraz na wpół uschnięta straszy a reszta w ogóle się nie pokazała.
zostawianie gniazd nasiennych jest bez sensu , nawet jeśli będziesz miał nasiona i szczęście że wykiełkują to w super sprzyjających warunkach zakwitną dopiero po 4 latach ....więc jak chcesz mieć więcej koron to oberwij nasiona aby cebula się na nie nie wysilała , bardziej licz na cebulki przybyszowe
Moje piękne żółte były ale w ubiegłym roku ,a teraz mało tego że przemarzły to jeszcze jakaś bestia jednej zeżarła łodyżkę ,a druga taka mizerota ,że szkoda gadać
krzesz pisze:Trzy piękne kwiaty wyszły, zakwitły i przekwitły - co teraz? Co robi się z roślinką po przekwitnięciu? Proszę o rady, bo mam korony pierwszy rok.
Nie wiem, co trzeba było zrobić, ale napiszę, co zrobiłam po przekwitnięciu moich koron. Wczoraj obcięłam czubki z pozostałościami po kwiatach i zasiliłam roślinę nawozem. Myślę, że jej się to przyda i wzmocni cebulki.