Jeszcze raz od początku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku

Post »

Och, Ty,Heleno Trojańska :!: Jeśli takie ogrody tworzy ogrodniczka zielona jak szczypiór, to ja takie szczypiorki zatrudniłabym we wszystkich ogrodach ;:oj . A swoją drogą nadziwić się nie mogę ile w ogrodnikach drzemie talentu i inwencji. Niby ziemia to ziemia, a patrzcie, ile cudownych pomysłów możemy na tym forum zobaczyć ;:138 ;:215

;:180 i pozdrawiam - Jagoda
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Tyle miłych słów :oops: , dawno już nic takiego nie słyszałam...

Martwią mnie straty po zimie, im więcej ogrodu ogarniam, tym więcej ich widzę :cry:

Całkowicie wymarzło: 6 róż wielkokwiatowych, parkowa, 2 pnące, 3 rabatowe; śliwa; 4 cyprysiki Lawsona, część żurawek i pięknotki (tych mi nie żal, bo jakoś nie przypadły mi do gustu).

Wygląda na to, że również padły budleje, hibiskusy, no i wszystkie chryzantemy i te stare i te sadzone jesienią.
Ciągle odkrywam, że czegoś brakuje. Na całe szczęście nie wszystkie rośliny pamiętam, wtedy mniej boli :?

Marysiu - kokietka ze mnie marna. Nigdy nie uda mi się osiągnąć stanu pełnego zadowolenia, dlatego nie kupuję leżaka do ogrodu :;230

Misiu mam zaległości wobec Ciebie :oops: ale doba jest za krótka.

Z kretami walczy M, choć muszę przyznać, że walnęłam łopatą w tą ruszającą się ziemię, niestety nie wiem z jakim skutkiem ;:oj

Ta roślinka, o którą pytasz to Rodgersja kasztanolistna. Teraz młode liście są w odcieniu jasnego brązu, później chyba robią się zielone, albo coś mi się pomyliło :oops:

Mariolu - znowu mam rację, co to za roślinka o wdzięcznej nazwie "Helios" :?: . Oczywiście, że jej nie mam. :wink:

Renatko my czasami znajdujemy martwego kreta, to zdobycz któregoś ogoniastego, szkoda, że zdarza się to rzadko. Przykro mi ale nie cierpię kretów :evil:

Ewuniu - skromniutka jesteś, śledzę Twoje poczynania od początku i jak na młodą ogrodniczkę masz wspaniałe sukcesy ;:108

Dorotko bardzo lubię hosty. Te moje są jeszcze młodziutkie. Rosną tam również żurawki, a raczej ta część, która nie wymarzła. Dla towarzystwa dodałam im orlika i dwie serduszki, jak się hosty rozrosną, to je eksmituję :lol:

Beatko z tą identyfikacją, to tak, jak pisze Wanda, wcale nie jest prosto. Już się co nieco przekonałam. ;:131

Jagódko - witam, zgubiła mnie zachłanność :;230 Chciałam mieć duży ogród, to teraz muszę sobie radzić jak potrafię. Koncepcje zmieniam bez końca. Już pisałam, że standardowe pytanie M przy śniadaniu to co dzisiaj przesadzamy?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Helenko!
Wiem o czym mówisz!
Ja na dodatek lekko się ich boję, bo kilka lat temu udało mi się złapać jednego i próbował mnie dziabnąć brrr... a naprawdę nie jestem strachliwa. :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko, nie żartuj ;:oj
Ja, co prawda w życiu nie widziałam żywego kreta ;:202
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Złapałam go za grzbiet chyba, a on odwinął się i ostatniej chwili go odrzuciłam, bolałoby, bo one mają mocne ząbki - od tej pory do krecika tylko z ;:14
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Helenko piekne hostowisko i moja ulubiona żurawka ;:167 a ta rodgersja cudna , to raczej odmiana bordowolistna, piękna ;:224 , moje od raęu są zielone ;:108
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Helios pisze:;:3

Mariolu - znowu mam rację, co to za roślinka o wdzięcznej nazwie "Helios" :?: . Oczywiście, że jej nie mam. :wink:

[/b]
Heliosku to jest Twój totem :
http://www.dobrepole.pl/Clematis%20tang ... t_134.html

Powojnik, hmmm - bardzo śliczny, teraz nawet bardziej kolorystycznie Ci pasuje do złotego awatarka :D
Nie wiedziałam, że aż tak wiele roślin zmarzło Ci na amen. Przykro :(
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Helios to też odmiana forsycji (nie że jestem taka mądra, wpisałam nazwę odmianową w wyszukiwarkę ZSP) :)
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Forsythi ... %27&lang=1

Dużo Ci wymarzło... :(
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu i Agatko dziękuję za namiary na Heliosa ;:196 Nie mam wyjścia, muszę mieć i to chyba obie roślinki :lol:

Wybierając nic kierowałam się skojarzeniem imienia ze słońcem w mitologii greckiej :roll: ale skojarzenie z roślinkami jest równie piękne i bardzo namacalne :;230

Czy ktoś może mi powiedzieć czy będą przymrozki ;:88 Potrzebuję tej wiedzy jak powietrza :cry:

Moje sadzonki czekają i nie chcą dalej siedzieć w doniczkach. Obrazek
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O jojoj padłam z wrażenia ile tego :shock:
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Łał, ależ sadzonkowa kolekcyja! ;:138 Podziwiam zapał i życzę jeszcze większego przy przesadzaniu :D
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p
Od: 22 mar 2012, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ulala ile tych sadzonek ;:oj
BASIA
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

;:oj ...ło matko zakładasz szkółkę... :)
..piękna kolekcja ...powodzenia w sadzeniu...ja sadzę po 15 maja mówią w tv ma być jeszcze zimno...
..ale aksamitki to możesz posadzić...ja posiałam bezpośrednio do ziemi już mi kiełkują...one są wytrzymałe...
..codziennie jest tak dużo pracy że nie wyrabiam...przecież mój ogródek przez rok leżał odłogiem...
..a i tak nikogo to nie interesuje co ja robię... :(
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, to metoda prób i błędów :;230
Dzięki temu wiem, czego na pewno nie będę już wysiewała w przyszłym roku.
Zupełnie nie wychodzą mi pnące :(

Niespodziankę sprawiło mi osteospermum (stokrotka afrykańska). Pięknie się zapowiada, o dziwo, cynie też.

Misiu chyba obydwie jesteśmy nieco zmęczone... Właśnie skończyłam prasowanie, reszta jeszcze się suszy...
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helenko! Jutro ponoć ma być przymrozek. Ja też czekam, jak na zbawienie, choć już nie mam tyle do wysadzenia (jeśli nie liczyć warzyw).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”