Irgi poziome - uschnięte

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Irgi poziome - uschnięte

Post »

Witam,
Dramat. Prawie wszystkie irgi poziome (ponad 30 szt.), które mam posadzone wzdłuż ogrodzenia od strony ulicy, wyglądają na uschnięte :( W całości albo częściowo. Niektóre z nich na 1-2 gałązkach u samego dołu wypuściły normalne listki. Reszta gałęzi łysa.
Pamiętam, że w kwietniu zaczęły wuypuszczać normalnie listki, później się rozmyśliły. Te irgi traktowałem dotąd jako nieśmiertelne. Sikające psy nie dały im rady i poprzednie zimy też nie. A teraz wygląda na to, że "przyszła kryska na matyska".

Czy już wycinać czy liczyć na cud?

U innych sąsiadów w okolicy irgi też dostały ostro w kość, ale u mnie chyba najbardziej :(
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Irgi poziome - uschnięte

Post »

Moja irga Dammera też mocno ucierpiała, ale widzę, że powoli zbiera się do życia i od spodu wypuszcza zielone ;:173
Pozdrawiam - nikka
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Tak, irgi Dammera też mam w grupie. One o wiele lepiej przetrwały zimę. Przyciąłem wczoraj uschnięte końcówki pędów i widzę, że bardzo ładnie zabrały się do sprawy. Praktycznie nie ma powodu do obaw.
A te moje irgi poziome wyrosły ładnie w ubiegłym roku, przycinałem je, rozkrzewiły się, susza i upały nie robiły im krzywdy, a tu patrz, zima i po sprawie. Nie pociesza mnie to, że u kilku sąsiadów są podobne zniszczenia. Ja tymi irgami obsadziłem kilkadziesiąt metrów wzdłuż ogrodzenia. Strach mnie obleciał na myśl o tym, ile pieniędzy i pracy pochłonęłoby obsadzenie tego od nowa :oops:
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

U mnie na działce te wymarzła irga. Co prawda puszcza od dołu nieśmiało parę listków, ale do tej pory rozkrzewiona była na pół długości działki a teraz jej nie widać wcale. U rodziców wielki krzew też wymarzł i sytuacja jest podobna. Może to nie sam mróż im tak zaszkodził? ;:131
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

No właśnie, tej zimy (albo wiosny) jakiś pomór padł na irgi :shock:
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Post »

wszędzie irgi przemarzły, moje obcięte do granicy żywych gałązek i idą prawie w niektórych miejscach od zera. Ale żyją wszystkie
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj
u mnie też irgi zmarły i nie tylko one.
ach wszystko trzeba od nowa zaczynać, ręce opadają.
Pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Elu, niezmiernie przykro słyszeć, że masz straty w Twoim pięknym ogrodzie :( Rzeczywiście to jest deprymujące, gdy wypieszczone dzieło obumiera... i trzeba zacząć je od początku. Jestem pewien, że znajdziemy siłłę :wink:
Blondas, u mnie może nie wszystkie, ale sporo irg wypuszcza po kilka listków od samego korzenia. Ale nawet gdyby, to minie kilka lat zanim cokolwiek z tego wyjdzie :( Te moje irgi pięknie zadarniły pas poza ogrodzeniem. Szczerze mówiąc są mi one niezbędne, aby spacerujące pieski gdzie indziej załatwiały swoje potrzeby. Nie mogę więc tych irg od razu sciąć, chociaż tak należałoby zrobić.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Z perspektywy czasu powiem, że nie było tak źle jak wyglądało. Ok. 15-20% padło i musiałem dosadzić ale reszta krzewów nad podziw szybko się odbiła i rok później nie było śladu a teraz to w ogóle :) Irgi to twarde sztuki.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Teoretycznie. Często przemarzają, wymarzają całkowicie, poza tym są zimozielone to susza fizjologiczna ich się ima i sporo roboty czasem z nimi, żeby po zimie doprowadzić do użyteczności publicznej .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Te moje irgi sieją się za to nieprzytomnie. Zamiast tych, które mi padły, posadziłem własne samosiewki. Już jestem samowystarczalny w tym zakresie a jak tak dalej pójdzie to zacznę hurtowo sprzedawać sadzonki :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

vitoldo też taką dawno temu miałam co siała się bez opamiętania, ale ona gubiła liście na zimę.Kupowałam kilka razy zimozielone, ale mi wymarzają.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Moje też gubią liście na zimę ale zostają na nich czerwone owoce co dość ładnie wygląda, zwłaszcza gdy śnieg zalega.
Zimozielone są u mnie irgi płożące, ale te akurat nigdy mi nie przemarzły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”