Plamy na liściach Strelicji

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
pawelbn89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sty 2008, o 12:16

Plamy na liściach Strelicji

Post »

Witam.
Od jakiegoś czasu na liściach strelicji pojawiły się taki dziwne plamy. Nowy liść też szybko zabarwił siew ten sposób. Co to może być? Roślina stoi na wschodnim parapecie, ma ciepło, nigdy nie została przelana.Roślina jest co 2 tygodnie nawożona nawozem uniwersalnym Na wiosnę była przesadzana, lecz już przed przesadzeniem były te plamy. Proszę o pomoc.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam też problem ze szczawikiem. Czemu liście powyrastały na tak długich łodygach? Na zdjęciach w internecie są często takie szczawiki co mają o wiele krótsze łodygi :/
Obrazek
pawelbn89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: Plamy na liściach Strelicji

Post »

Ponawiam prośbę, czy ktoś z Was wie co jest mojej strelicji?
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczawik ma za mało światła, dlatego jego liście są wysokie. Przynajmniej tak to wygląda. Jedyny sposób to przestawić na jasne stanowisko. Wiadomo, ze w czasie zimy rośliny z powodu niskiego fotoperiodu wyciągają się.
U strelicji wygląda mi to na jakiś wirus.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
pawelbn89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Tylko jaki wirus i jak wyleczyć? Co do szczawika, to niedostateczne światło nie wchodzi w grę. Szczawik stoi na wschodnim oknie i żaden kwiatek go nie zasłania.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Rozumiem, ale nawet w okresie zimy nawet i wschodnie okno nie pomoze :) wiosna odbije ten szczawik zrobi sie kompaktowy. a strelicja , przykro mi , ale jeśli to wirus to nie ma środka na zwalczenie. Jedyna metoda to zlikwidowanie rosliny, najlepiej spalenie i odkażenie wszelkich nozy, sekatorów, którymi obcinalas ta strelicję. doniczkę należy równiez wyparzyć. z jednej strony ja bym eksperymentował. Najpierw obciał bym porażone liściu i poczekał co bedzie z nastepnymi. Jeśli sie powtórzy to na bank to wirus. Dobrze obejrzyj spód liści czy aby nie ma szkodników. ?Z wirusami nie ma co walczyć bo moga przenieść sie na inne rosliny. wiadomo, ze wirusy to polifagi atakujacy wiele roslin z róznych rodzin. Tak wiec bądź ostrożna i ochraniaj pozostałe rosiny od tej strelicji.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
pawelbn89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Wirusów nie da się wyleczyć? a może to jakaś choroba grzybowa?
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Niestety wirusów nie da sie wyleczyć.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziwnie wyglądają liście strelicji. Może to atak przędziorków? Spróbuj może ją zamgławić wodą i zobacz, czy nie widać malutkich pajęczynek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”