siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
To są donice na balkon, czy pierścienie do posadzenia ma miejsce stałe.
Myślę, że Kaśka to wyjaśniła krotko i zrozumialedamianczypek pisze:forumowicz wyjaśnij jeszcze raz jak podlewać pomidorki
Podlewanie warzyw to ostateczność. Są one równie leniwe jak człowiek. Jeśli sie zacznie podlewać to trzeba to czynić przez cały czas. Dlaczego ?. Otóż z lenistwa właśnie tworzą wtedy główną masę korzeni w strefie powierzchniowej. Wystarczy wtedy jedno przesuszenie wierzchniej warstwy gdy w pewnym momencie zaniechamy podlania i może być po roślinie. Marchew np. podlewana tworzy tzw brodę tj wiązkę drobnych korzeni umieszczonych wokół korzenia i wygląda wtedy nieciekawie. Oczywiście przy długotrwałej suszy trzeba rosliny podlewać ale na całej powierzchni a nie tylko pod krzakiem i taką ilościa wody by utrzymać stałą wilgotność warstwy ornej tj ok 20 cm.minia821 pisze:Sam musisz dojść do tego
Pozdrawiam
Moje pomidorki od kilku dni pod chmurką. Częśc w docelowych wiaderkach (koraliki) a częsc jeszcze czeka na wysadzenie do gruntu. Niestety zauważyłam, że zaczęły im jaśniec wierzchołki. Czy to jakiś niedobór, a może nadmiar? W piątek podlane były roztworem azofoski, niestety nigdzie nie mogę dorwac polecanych przez Was nawozów i musiałam sobie radzic inaczej.
Oto zdjęcia:

Oto zdjęcia:

Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Takie rozjaśnienie to nie jest żaden problem. Przesadzasz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dziękuję. Raczej nie należę do tych panikujących, ale lepiej zapytac niż później żałowac, że się nie zrobiło czegoś w porę.
Pozdrawiam, Dorota
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój BLACK CHERRY- już ma pąkigrosik pisze:kilka black cherry u mnie już też w donicach - a raczej w kubłach plastikowych 25 litrowych...mam nadzieję że dadzą radę...najgorsze jest to że pewna nie jestem czy to black cherry bo okazało się że kilkanaście pomidorasów mam nieopisane i wśród nich jest 6 sztuk black cherry....jeśli możecie to dajcie zdjęcie waszego maleństwa...

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś liczę sadzonki i tak się zastanawiam. Bo z akcji wymiany 2012 tej pierwszej dostałam nasionka kozulowych zielonych zebr (nr 139), oraz trafiły do mnie - pewnie też zamówiłam z ciekawości, nasiona pt. zebra ziel-pomarańczowa. No i teraz pytanie, to te same odmiany? Bo jak popatrzyłam na fotografie kozulowych zielonych zebr to one są właśnie takie z paseczki lekko pomarańczowe. No i zgłupiałam
Bo mam sadzonki i te i te
Pomysł żeby posadzić i sprawdzić jest oczywistością
Tylko się orientacyjnie pytam.

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Tereska, ja się też właśnie nad tym zastanawiałam, bo mam jedne opisane jako "Zielona Zebra 139" a drugie jako "Zebra Pomarańczowo-Zielona". No i nie wiem... Czy to to samo? Pewnie dowiemy się jak zaowocują i dojrzeją 

Pozdrawiam, Dorota
Myślę, że to nie jest to samo. Ja również otrzymałam nasionka zebry pomarańczowo-zielonej. Były to nasionka wydłubane z pomidorka sklepowego - o ile się nie mylę - koktajlowego. 

Pozdrawiam! Tereska 

- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Oooo! To super! Takiej koktajlówki to nie miałam 

Pozdrawiam, Dorota
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Mi też ciężko wyczuć te podlewanie.
Jak upał był to codziennie podlewałam, a teraz widzę że muszę poczekać aż dobrze ziemia przeschnie, bo znowu za mokro.
Część pomidorów już wysadzona pod folią. Przykryta agrowłókniną. Temperatura pod folią: tylko 11 w dzień.
Te w pojemnikach(jeszcze nie wysadzone) zabrałam do domu, by przeczekały te chłodniejsze i mokre dni. Wysadzę po zimnej Zośce.
Nie wyglądają za dobrze, wiem (z przelania, z zimna, z głodu, chłodu czy ciasnoty, sama nie wiem, pewnie wszystkiego po trochu) Męczą się bidule, ale trudno. Jak trafią do gruntu na pewno szybko wrócą do formy. Jeszcze z 10 dni muszą wytrzymać.

Te pod folią wyglądają znacznie lepiej.
Jak upał był to codziennie podlewałam, a teraz widzę że muszę poczekać aż dobrze ziemia przeschnie, bo znowu za mokro.
Część pomidorów już wysadzona pod folią. Przykryta agrowłókniną. Temperatura pod folią: tylko 11 w dzień.
Te w pojemnikach(jeszcze nie wysadzone) zabrałam do domu, by przeczekały te chłodniejsze i mokre dni. Wysadzę po zimnej Zośce.
Nie wyglądają za dobrze, wiem (z przelania, z zimna, z głodu, chłodu czy ciasnoty, sama nie wiem, pewnie wszystkiego po trochu) Męczą się bidule, ale trudno. Jak trafią do gruntu na pewno szybko wrócą do formy. Jeszcze z 10 dni muszą wytrzymać.
Te pod folią wyglądają znacznie lepiej.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Chodzi mi konkretnie o podlewanie pomidorków w donicy na balkonie.forumowicz pisze:Myślę, że Kaśka to wyjaśniła krotko i zrozumialedamianczypek pisze:forumowicz wyjaśnij jeszcze raz jak podlewać pomidorkiPodlewanie warzyw to ostateczność. Są one równie leniwe jak człowiek. Jeśli sie zacznie podlewać to trzeba to czynić przez cały czas. Dlaczego ?. Otóż z lenistwa właśnie tworzą wtedy główną masę korzeni w strefie powierzchniowej. Wystarczy wtedy jedno przesuszenie wierzchniej warstwy gdy w pewnym momencie zaniechamy podlania i może być po roślinie. Marchew np. podlewana tworzy tzw brodę tj wiązkę drobnych korzeni umieszczonych wokół korzenia i wygląda wtedy nieciekawie. Oczywiście przy długotrwałej suszy trzeba rosliny podlewać ale na całej powierzchni a nie tylko pod krzakiem i taką ilościa wody by utrzymać stałą wilgotność warstwy ornej tj ok 20 cm.minia821 pisze:Sam musisz dojść do tego
Pozdrawiam
ja nie widzę w podlewaniu filozofii
sprawdzasz czy ziemia jest mokra czy sucha i podlewasz
jak masz dziurki w doniczce to właściwie na zalanie marne szanse:) chyba, że ktoś jest bardzo zdolny:)
jak masz dziurki w doniczce to właściwie na zalanie marne szanse:) chyba, że ktoś jest bardzo zdolny:)
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
oczywiście dziurki w donicach są obowiązkowe ale nie powiesz mi że można lać bez umiaru bo wszystko dołem wyleci???chasse pisze:ja nie widzę w podlewaniu filozofii